Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rôzne »

Slovenské zemiaky

Našiel som tu podobný recept s bedľami, ale trochu som ho modifikoval podľa svojich predstáv a na prípravu použil suchohríby alebo inokedy zase podpňovky, čo práve bolo naporúdzi.

Ingrediencie: 1,5-2 kg zemiakov,
korenie na americké zemiaky(miešam si sám, kľudne použite kupované alebo dám návod),
bujón 1/2(najradšej extra silný Maggi),
2 ks cibule,
asi 15dkg oravskej slaniny(alebo akákoľvek iná dobre prerastená slanina),
1-2 jablká,
kyslá smotana,
2 strúčiky cesnaku,
olej na vymastenie panvice,
soľ,
huby(zatiaľ som použil podpňovky alebo suchohríby, nemyslím si, že by sa jedlo pokazilo inými hubami)

Popis prípravy: Do rúry dáme zapekať nakrájané olúpané zemiaky posypané primerane korením na americké zemiaky a soľou pri 200 st.
Zemiaky podlejeme trochou vody, a približne raz za 10 min. alebo ak si to vypýtajú, ich pravidelne poprehadzujeme, prípadne dolejeme kvapku vody, aby neboli príliš vysušené.

Na panvici na troške oleja natopíme na drobunko nakrájanú dobre prerastenú slaninku. Prisypeme nakrájanú cibuľu a primerane soli, na uvedené množstvá asi za lyžičku. Po chvíľke, pridáme rozmrvený bujón, podchvíľou miešame.

Pridáme čerstvé alebo práve rozmrazené huby a poriadne premiešame, necháme dusiť asi 20 min. a občas premiešame.

Keď sú zemiaky dostatočne prepečené, pokryjeme ich na kúsky nakrájaným jablkom a na vrch prilejeme pripravenú hubovú zmes.

Na vrch rozotrieme dressing pripravený z kyslej smotany v ktorej sme dobre premiešali rozotretý cesnak. Dressing rovnomerne rozotrieme, podľa veľkosti zapekacej misy či hlbokého plechu(osobne používam český pekáč) budú potrebné 1-2 kyslé smotany a 2-3 strúčiky cesnaku, menej je viac.

Vložíme do rúry a necháme dozapekať. Jedlo má byť šťavnaté, nenecháme ho celkom vysušiť. Jabĺčka si pustia tiež svoju šťavu a je príjemné ich nechať trochu prejsť teplom, ale nemusíme celkom brať na ne ohľad, pár minút stačí.

Stanislav Drastich

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

soldanelka pokročilý 31.10.2010 21:40

Recept sa mi páči, vyskúšam ho. Mám prosbu, z akých korenín si pripravujete to "americké" korenie? Ďakujem za odpoveď.

Reagovať na správu

portret

drass 31.10.2010 22:58

Objemové diely Prísada
--------------------------------------------
5 Červená paprika sladká
10 Oregano
5 Cesnak granulovaný
2 Kari
10 Petržlenová vňať

Oregano a petržlenovú vňať zľahka pomrvíme, stačí aj v dlani, ako som robieval voľakedy, teraz používam aj mažiar, ale kľudne sa obídeme aj bez neho.

Rovnaké sa predáva aj hotové, jediný rozdiel je, že v hotovom predávanom býva aj glutaman sodný, ktorý ja nerád v jedle a pravdepodobne množstvá(pomery jednotlivých ingrediencií) sú odlišné, ale nič sa nedeje, ak ho použijeme.

Reagovať na správu

portret

drass 12.11.2010 10:05

Osobne dávam prednosť tejto verzii, ale samozrejme, ak ho niekto chce ostré, môže nahradiť sladkú papriku štipľavou alebo pridať 1-2 objemové diely napríklad čierneho korenia podľa chuti.

Reagovať na správu

portret

soldanelka pokročilý 28.11.2010 21:45

Ďakujem pekne.

Reagovať na správu

portret

Ťapka 4.11.2010 09:56

Aj ja dakujem za recept na koreninovu zmes.

Reagovať na správu

portret

drass 4.11.2010 10:52

Nemáš za čo.
Nechaj si chutiť.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 9.11.2010 19:31

Tieto zemiacky vyskusam, uz chce moj jedalny listok zmenu ...a korenie tiez moze byt zaujimave....dam vediet, ako to dopadlo Dakujem za motivaciu

Reagovať na správu

portret

artemisia 2.12.2010 12:48

Tá kombinácia s jablkami vyzerá zaujímavo! Jablká rada používam v kombinácii s mäsom a dávam ich aj do vianočného šalátu..., túto kombináciu s hubami určite vyskúšam, vďaka za dobrý nápad!

Reagovať na správu

portret

drass 7.12.2010 21:48

Jablko nič nepokazí, keby to nebolo o hubách, dal by som aj iné recepty, hehe

Reagovať na správu

portret

kselot 15.12.2010 12:05

Tak som to vyskúšal, jedine som do hubovej zmesi pridal trochu pokrájanej šunky, (pretože pôvodne som ju mal pripravenú na niečo iné...) Ale tá je v podstate bez chuti, takže akurát bolo viac pokrmu.Teraz funím a idem si zašportovať - obľúbený adrenalínový šport - gaučing.Ale chcel som tým povedať, že to bolo chutné. Požité huby boli mrazené suchohríby...

Reagovať na správu

portret

drass 16.12.2010 23:04

Oho, prečo nie dobrá šunka nieje zlá, len som sa snažil navrhnúť to jedlo pokiaľ možno tak, aby aj cenovo prišlo čo najlacnejšie a gaučing bol naďalej potrebný. Nuž, pôvodne som si myslel, že medvede posunuli teritórium až sem k nám a to si len gaučoval...

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.