Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lievik trúbkovitý »

Sedliacka fazuľačka s Lievikom trúbkovitým

... polievka ideálna k oškvarkovo-hubovým pagáčom

Ingrediencie: fazuľa, koreňová zelenina, paprika, paradajka, huby cca. 200g, klobása, údené mäso (dnes som použila údené kuracie stehno), petržlenová vňať, halúzka Ligurčeka (ľudovo vegeta), Solčanka, soľ, 2 PL polohrubej múky, 3 PL olej, sladká mletá paprika

Popis prípravy: Pripravíme si suroviny - koreňovú zeleninu očistíme, huby nakrájame na menšie kúsky - podľa chuti. Fazuľu ak máme suchú namočíme deň vopred do studenej vody. Zeleninu aj klobásu nakrájame na "akurát" kúsky a hodíme spolu so všetkým do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Pripravíme si "kytičku" z byliniek - petržlenová vňať, ligurček lekársky a kúsok póru, do polievky ju hodíme až keď je už všetka zelenina aj mäso uvarené.

Huby - cca 200 g - hodíme do polievky keď už je uvarená zelenina aj mäso, približne vtedy, keď do nej hádžeme kytičku z byliniek a póru, aby sa ich chuť nestratila a zostala súčasťou konečnej chute tejto polievky.

Keď sa stehno uvarilo do mäkka, oberieme z neho mäso a nasypeme späť do polievky. Pripravíme si zásmažku: do menšieho hrnčeka si dáme 3-4 PL oleja a 2 PL polohrubej múky, na slabom ohni posmažíme 3-4 minútky, zložíme z ohňa, pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky, zamiešame a opatrne za stáleho miešania - aby sa nám nevytvorili hrčky - vlejeme do polievky. Polievku dochutíme soľou (tá sa dáva až na záver, pretože v osolenej vode sa fazuľa oveľa dlhšie varí). Pridáme Solčanku (Podravku, Vegetu...), premiešame, odstavíme polievku z ohňa a až vtedy si v dlani rozmrvíme trošku majoránky a vsypeme do polievky...a polievka je hotová.

Eviana

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 17.9.2010 09:58

no super, ja do nej este davam domace hrube rezance

Reagovať na správu

portret

Eviana 17.9.2010 10:05

Ivetka, tiež do nej zvyknem robievať - tu na juhu sa tomu hovorí csipetke (čipetke) - z vyvaľkaného rezancového cesta sa medzi prstami trhajú a "rozcapkávajú" fliačiky cesta (veľkosti cca 1x1 cm)... ale tentokrát som robila polievku v menšom hrnci ako zvyknem a už takto bez cestovín v nej stála varecha

Reagovať na správu

portret

Máčik 17.9.2010 16:07

Už pár dní premýšľam,aký druh fazuľovice si urobím.Teraz to viem!

Reagovať na správu

portret

Eviana 17.9.2010 16:51

...teda... majstre, nesmierne ma teší, ak som svojou fazuľovicou bola inšpiráciou pre zmenu ja Tebe tak dúfam, že bude chutiť...

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 20.9.2010 12:32

Evka recept sa neda opravit, iba diskuzne prispevky, tak Ti to davam ako doplnok k receptu Tvojim menom

DOPLNOK K RECEPTU od EVKY:
"Huby - cca 200 g - hodíme do polievky keď už je uvarená zelenina aj mäso, približne vtedy, keď do nej hádžeme kytičku z byliniek a póru, aby sa ich chuť nestratila a zostala súčasťou konečnej chute tejto polievky."

Reagovať na správu

portret

Eviana 20.9.2010 14:22

Boženka, ďakujem za pridanie komentárika... si milá

Reagovať na správu

portret

jozef1 20.9.2010 13:11

Hladam dobry recept na sladko kyslu polievku z lievika trubkoviteho.Viete taku činsku mňam.Lievik čaka v chladničke.Ďakujem.

Reagovať na správu

portret

Eviana 20.9.2010 14:21

Milý Jozef, pozri do receptov z uchovca bazového ... a namiesto uchovca pouzi lievik, je tam viacero uzasnych receptov na polievku - ak myslis ostrokyslu, je z coho vyberat... bude určite skvelá

Reagovať na správu

portret

jozef1 21.9.2010 14:07

Ďakujem za odpoved,preto som ja nemohol najst ten recept,lebo som nehladal z uchovca bazoveho.Ja tu polievku skusim urobit aj z lievika trubkoviteho uvidimeco to spravi.Co Ty na to?

Reagovať na správu

portret

Eviana 21.9.2010 21:02

Jozef... lievik trúbkovitý je tak skvelá huba, že polievka z nej bude určite vynikajúca... daj vedieť

Reagovať na správu

portret

baruna 26.9.2010 11:31

jej to vyzera dobre

Reagovať na správu

portret

jozef1 27.9.2010 09:11

Ahoj Evka tak som si vybral jeden recept na tu polievku. Samozrejme ten tvoj sa mi pozdaval,len ako som spominal dali sme do nej lievik tubkovity namiesto uchovca bazoveho.Po prvy krat sme robily tuto sladko kyslu polievku a bola fantasticka.Dakujem za skvely recept.Mili hubari doporucujem Evkin recept.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Eva Adamcseková (Eviana)