... polievka ideálna k oškvarkovo-hubovým pagáčom
Ingrediencie: fazuľa, koreňová zelenina, paprika, paradajka, huby cca. 200g, klobása, údené mäso (dnes som použila údené kuracie stehno), petržlenová vňať, halúzka Ligurčeka (ľudovo vegeta), Solčanka, soľ, 2 PL polohrubej múky, 3 PL olej, sladká mletá paprika
Popis prípravy: Pripravíme si suroviny - koreňovú zeleninu očistíme, huby nakrájame na menšie kúsky - podľa chuti. Fazuľu ak máme suchú namočíme deň vopred do studenej vody. Zeleninu aj klobásu nakrájame na "akurát" kúsky a hodíme spolu so všetkým do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť. Pripravíme si "kytičku" z byliniek - petržlenová vňať, ligurček lekársky a kúsok póru, do polievky ju hodíme až keď je už všetka zelenina aj mäso uvarené.
Huby - cca 200 g - hodíme do polievky keď už je uvarená zelenina aj mäso, približne vtedy, keď do nej hádžeme kytičku z byliniek a póru, aby sa ich chuť nestratila a zostala súčasťou konečnej chute tejto polievky.
Keď sa stehno uvarilo do mäkka, oberieme z neho mäso a nasypeme späť do polievky. Pripravíme si zásmažku: do menšieho hrnčeka si dáme 3-4 PL oleja a 2 PL polohrubej múky, na slabom ohni posmažíme 3-4 minútky, zložíme z ohňa, pridáme 1 ČL mletej sladkej papriky, zamiešame a opatrne za stáleho miešania - aby sa nám nevytvorili hrčky - vlejeme do polievky. Polievku dochutíme soľou (tá sa dáva až na záver, pretože v osolenej vode sa fazuľa oveľa dlhšie varí). Pridáme Solčanku (Podravku, Vegetu...), premiešame, odstavíme polievku z ohňa a až vtedy si v dlani rozmrvíme trošku majoránky a vsypeme do polievky...a polievka je hotová.
Eviana
Diskusia k receptu
no super, ja do nej este davam domace hrube rezance
Reagovať na správu
Ivetka, tiež do nej zvyknem robievať - tu na juhu sa tomu hovorí csipetke (čipetke) - z vyvaľkaného rezancového cesta sa medzi prstami trhajú a "rozcapkávajú" fliačiky cesta (veľkosti cca 1x1 cm)... ale tentokrát som robila polievku v menšom hrnci ako zvyknem a už takto bez cestovín v nej stála varecha
Reagovať na správu
Už pár dní premýšľam,aký druh fazuľovice si urobím.Teraz to viem!
Reagovať na správu
...teda... majstre, nesmierne ma teší, ak som svojou fazuľovicou bola inšpiráciou pre zmenu ja Tebe tak dúfam, že bude chutiť...
Reagovať na správu
Evka recept sa neda opravit, iba diskuzne prispevky, tak Ti to davam ako doplnok k receptu Tvojim menom
DOPLNOK K RECEPTU od EVKY:
"Huby - cca 200 g - hodíme do polievky keď už je uvarená zelenina aj mäso, približne vtedy, keď do nej hádžeme kytičku z byliniek a póru, aby sa ich chuť nestratila a zostala súčasťou konečnej chute tejto polievky."
Reagovať na správu
Hladam dobry recept na sladko kyslu polievku z lievika trubkoviteho.Viete taku činsku mňam.Lievik čaka v chladničke.Ďakujem.
Reagovať na správu
Milý Jozef, pozri do receptov z uchovca bazového ... a namiesto uchovca pouzi lievik, je tam viacero uzasnych receptov na polievku - ak myslis ostrokyslu, je z coho vyberat... bude určite skvelá
Reagovať na správu
Ďakujem za odpoved,preto som ja nemohol najst ten recept,lebo som nehladal z uchovca bazoveho.Ja tu polievku skusim urobit aj z lievika trubkoviteho uvidimeco to spravi.Co Ty na to?
Reagovať na správu
Jozef... lievik trúbkovitý je tak skvelá huba, že polievka z nej bude určite vynikajúca... daj vedieť
Reagovať na správu
jej to vyzera dobre
Reagovať na správu
Ahoj Evka tak som si vybral jeden recept na tu polievku. Samozrejme ten tvoj sa mi pozdaval,len ako som spominal dali sme do nej lievik tubkovity namiesto uchovca bazoveho.Po prvy krat sme robily tuto sladko kyslu polievku a bola fantasticka.Dakujem za skvely recept.Mili hubari doporucujem Evkin recept.
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.