Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Jelenka / Jelenkovec »

Závitky z jeleniek

Jelenky sa dajú v prírode ľahko určiť a majú pevnú, smotanovobielu dužinu. Najlepšie sa pripravujú pomalým varením v jenskom skle alebo v polievkach. Dobre je oškrabať pred varením ostne na spodnej strane klobúka, lebo sú horké, a staršie plodnice blanšírovať. Chutnajú rovnako ako kuriatka, ale treba zvýrazniť ich jemnú vôňu.

Ingrediencie: 60 ml panenského olivového oleja, 1 lyžica nasekaného zeleného petržlenu, 1/2 nasekaného sušeného čili, Jemne nakrájaný strúčik cesnaku, 2 nakrájané filé z ančovičiek alebo 1 slaná ančovička, očistená, opláchnutá a nakrájaná; 1 lyžica paradajkového pretlaku, 1 lyžica kečupu, 250 g nakrájanej jelenky poprehýbanej, soľ, 100-150 g lístkového cesta

Popis prípravy: Predhrejte trúbu na 190 C (plyn stupeň 5). Na panvici zahrejte polovicu panenského oleja s petržlenom, čili a cesnakom dve minúty. Zoslabte oheň a pridajte ančovičky. Roztlačte to na dne panvice na kašu a primiešajte paradajkový pretlak a kečup a povarte asi minútu. Pridajte huby a osoľte podľa chuti. Poduste 10 minút. Ochutnajte, prichuťte a nechajte vychladnúť.

Rokrájajte lístkové cesto na obdĺžniky 10x15 cm. Jeden z nich položte na dosku, natrite olejom a potom naň položte rovnako namastené tri ďalšie. Z ostatných obdĺžnikov urobte ďalšie 3 kôpky.

Rozdeľte hubovú zmes na 4 časti a naložte na vrch každej kôpky lístkového cesta. Zaviňte ich a konce spojte. Natrite vrch každého závitku olejom. Pečte ich v rúre 20 minút. Podávajte horúce a ozdobené vetvičkou petržlenu. Ako doplnok je vhodný dusený feniklový koreň.

Thomas Lessoe, Anna Del ConteováKniha o hubách

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.