Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Uchovec bazový »

Kyslá, ostrá polievka s uchovcom

Pred mnohými rokmi som jedol čínsku polievku hot and sauer (pamätám si akurát, že bola hodne kyslá a pálivá) a keď som teraz našiel veľa uchovcov, tak som si ju skúsil sám urobiť.

Ingrediencie: uchovec bazový, menšia cibuľa, 2-3 zúbky cesnaku, 2-3 zemiaky, koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler), 1-3 feferónky, 1/2 smotany, 2-3 dcl rôsolu z kyslej kapusty, 1 lyžica hl. múky, 1 vajíčko, soľ, bobkový list.

Popis prípravy: Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, prídáme nakrájané uchovce, osolíme a dusíme aspoň 1/2 hodiny za občasného podlievania vodou (bez vody by vyskakovali z panvice).

Medzitým si očistíme zemiaky a koreňovú zeleninu a pokrájané dáme variť spolu s rozmrvenými feferónkami a bobkovým listom. Keď sú huby podusené pridáme k nim nadrobno posekaný cesnak a vlejeme ich k zemiakom. Do rôsolu pridáme smotanu a múku, rozhabarkujeme a keď sú zemiaky mäkké, vlejeme do hrnca a necháme prevrieť. Nakoniec pridáme za stáleho miešania rozmiešané vajíčko a keď sa zrazí odstavíme.

Ak je dosť kyslá a pálivá potrebujeme k nej dobrý krajec chleba.

Jozef Pavlík - Sade

Hodnotenie:

(12 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 23.2.2009 20:52

Tak toto znie veľmi dobre! Cesnak milujem, cibuľu mám rád, "juchu" tiež a uchovce stále nechávam nepovšimnuté...

Reagovať na správu

portret

Tono od Cirochy pokročilý 25.2.2009 08:27

Tak to si ma prekvapil,nemôže to byť v žiadnom prípade zlé. Idem to hneď vyskúšať.

Reagovať na správu

portret

Tono od Cirochy pokročilý 26.2.2009 06:53

Urobil som to hot, hot, hot a je to super.

Reagovať na správu

portret

Bambus 27.2.2009 08:19

Mam pytanie: "rôsolu z kyslej kapusty" to kapuste z woda trzeba ugotowac, czy wycisnac sok z surowej kiszonej kapusty?

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 27.2.2009 20:41

B) je správne.

Reagovať na správu

portret

Bambus 28.2.2009 17:18

Dziekuje

Reagovať na správu

portret

kerdu 20.6.2009 09:09

Ja ju robím číru, dávam hociaký mäsový vývar, a zahustím solamylom ( alebo iný kukuričný škrob ). Keď nie je jucha, dávam kľudne ocot, a celé to dochucujem ešte čerstvo nakrájaným kôprom. A tej zeleninky od výmyslu sveta, od cukety po kukuricu, najlepšie je , keď je ešte zeleninka chrumkavá.

Reagovať na správu

portret

mp pokročilý, atlasár, mykológ 6.11.2009 16:52

Vyskúšal som ,perfektné

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 6.11.2009 19:55

mňaaaam

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 10.11.2009 21:03

...teraz som dojedol druhu porciu-vynikajuca !!! a ako dezert som si vyrobil par desiatok trubiek-kokos a vanil, mignem ich so slahackou,trosku omocim v rozpustenej cokolade, len koncek, 4 centimetre,...co mam robit, ked som aj maskrtny...

Reagovať na správu

portret

Sade atlasár 11.11.2009 16:46

Zajtra idem po položku pre Stana a videl som tam krásne uchovce, takže bude polievočka. Moja mama, keď robila kyslú kapustovú polievku, tak vždy aj niečo sladké (palacinky, buchty na pare..). Ako deti sme sa tešili na sladké a polievku len povinne, keď sme dorástli, priorita sa vymenila, ale po niečom kyslom mám aj ja vždy chuť na sladké.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 11.11.2009 18:18

...a ja idem zajtra vyrobit dalsiu, uz i avizo som dal kamaratovi, ja polievku, on konaky (KBŠ-ka)

Reagovať na správu

portret

snakan 22.11.2009 18:26

Nalepsi recept na polievku, chutnala kazdemu u nas a aj susedom. (Musel som sa pochvalit aky som kuchar)

Reagovať na správu

portret

bocacha pokročilý 24.11.2009 23:08

U nás sa takisto robí s kukuričným škrobom, pridáva jej to na orientalnosti.

Reagovať na správu

portret

ferosv pokročilý 29.11.2009 14:49

Jozef, ten recept je výborný, dnes som ho vyskúšal, super!

Reagovať na správu

portret

pepe69 30.11.2009 21:23

ten recept ide cez vikend,judasovmu uchu sa u nas dari,dakujem zan

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 2.12.2009 15:00

Tak to určite vyskúšam.

Reagovať na správu

portret

Ero atlasár 11.1.2010 09:14

Je to super, treba to vyskúšať

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 18.1.2010 08:52

....za velky hrniec kyslej !!!
trosku viac roboty s "lalokmi judasovymi"...rozmrznut, kazdy pekne vyutierat servitkou, a na take sirsie dlhe rezance som nakrajal, pre zmenu, par ich aj cez 10 cm malo-nerad umyvam huby , i ked priznam, kuriatka obcas preplachnem sprchou) ...a bolo ich taky liter a pol (a este aj s bazantami som sa drnkal, chlapci doniesli, nech si posmakujem), ale tato kysla je vynimocna polievocka...uz vecer som 2 taniere stiahol, a ranajkujem kyslu,...obed kysla, vecera-kysla-ak zostane..., aj stipe skor viac, zeleniny som nadrgal pozehnane, aj zeler-ten aj libido povzbudzuje, kedze som nejaky prispaty cez zimu...kapust vody takych 6 deci,kyslej ako fras (ved kysla je v nazve)...spokojny je serpico s vytvorom...

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 18.1.2010 13:59

...sam som doma- teda s Charliem, ale ten moje mlaskanie toleruje-ved aj ja jeho, a pomalicky, komotne, som si zjedol svoju "porciu (nejdem mnzstvo radsej pezradzat) judas ucha polievocky...,ked clove hryzie to tmave cudo, tak chrumkavo to znie, akoby nedovarene (dusil som ich cca 45 minut), ten zvuk mi pripomina ten puk v ringu, ked sa usi odhryzavali Tysonom....
....i tak nie som celkom spokojny, koncom tyzdna musim dalsiu varku robit...
zistil som, ze mojmu smaku vyhovuju len 2 feferonky, nie 3, to palenie mi potom zahmlieva chutove pohariky, a nevychutnam si ju dosyta,...tak musim zjednat napravu v kratkom case....

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 1.3.2010 20:42

...čakám zajtra vzácnu navstevu, tak ju chystam, akurat cakam na zmaknutie krumpli, a sup do hrnca mix kyslace a nasledne vajcia, zrazia sa, a hotovo, dufam, ze sa vydari ! (casnakom a cibulou som nesetril)
....vydarila sa, kapust voda bola kysla ako sa patri, aj smotanu som sa nepomylil (minule som kyslu tam drisol, nezjemnila to ), nedari sa utrafit vzdy aj zelenina nie celkom makka aj krumpel akurat (aj taka skoro chrumkava zelenina moze byt zaujimave),...uvidime na komentar, ale chcem taky pravdivy, nie zdvorilostny...

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 3.3.2010 17:58

Ahaho, tak Ty si tu o mne a o nej aj vopred referoval. Je vynikajúca!

Reagovať na správu

portret

Sade atlasár 4.3.2010 17:55

Pozerám, že tu je už dlhá diskusia a najviac zachutila asi tebe. V jeseni som si raz nasušil tak na tri dávky a už som vyskúšal aj zo sušených. Večer som trochu nasypal do hrnčeka a zalial vodou - ráno bol hrnček plný čerstvých uchovcov.

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 15.4.2010 09:20

Trošku ste ma chlapci vyprovokovali svojimi fotografiami /Vlado a Ero/, tak dnes som sa do varenia ostrokyslej z uchovca bazového pustila aj ja.
Recept som trošku obmenila, vynechala smotanu, pridala Tofu syr, namiesto múky použila Solamyl a namiesto krájania skrotila suroviny za pomoci kuchynského robota, seká rýchlo a kvalitne. Polievočka fakt chutí vynikajúco.
Čakám na schválenie fotografie a potom fotografiu pridám k vašim.

Reagovať na správu

portret

kuriatkoa 4.6.2010 23:56

Urcite je to vynikajúca polievka, slinky sa mi zbiehajú. Mám rada sladkokyslé chute, teším sa až si ju sama pripravím.

Reagovať na správu

portret

Vivisectvi 19.8.2010 19:45

dakujem,,,nevedel som ze taka huba existuje,,,"hot and sour soup."...je jedna z mojich naj....kedze poznam recept,,,k orginalite doporucujem pridat tofu,bambusove vyhonky trosku sezamoveho oleja,,sojova omacka,a mladu zelenu cibulku nakoniec surovu nevarit,,,,,do orginal receptu hot and sour ide aj bravcove maso na rezance nakrajane,,,ale velmi pekne dakujem za recept a hlavne za poznanie ze je taka huba a este k tomu pristupna cely rok

Reagovať na správu

portret

mangas 29.11.2010 22:53

Zdravim, znie to uzasne, ale predsa jedna otazka - kde zozeniem ten rosol z kapusty? (Je vo vlakne podobna otazka v polstine, ale nerozumel som)

Reagovať na správu

portret

StanoOo 17.1.2011 23:38

ja nikdy nepridávam ten rôsol, dá sa to obmieňať všeliako. Len treba skúšať... Odkedy robím túto polievku, zmenil som recepturu asi 10 krát kým so prišiel na verziu, ktorá mi proste sedí. =) Dajú sa tam primiešavať hocijaké veci, len treba skúšať a nebať sa =)

Reagovať na správu

portret

StanoOo 17.1.2011 23:34

Vynikajúca pochúťka, no ja tam pridávam ešte kuracie mäsko nadrobno potrhané, sojovú omáčku, bambusové výhonky v konzerve, tie maličké kukuričky sterilizované a troška tymiánu, aj keď ten sa k činskej kuchyni asi moc nehodí, ale mne tam proste sedí a neviem si ho odpustiť.

Reagovať na správu

portret

StanoOo 17.1.2011 23:38

a ešte som zabudol - biele tofu!

Reagovať na správu

portret

babka Milka pokročilý 20.1.2011 16:20

Dnes sme ju konecne robili.Bola supeeer .Dali sme tam aj krevetky,bravcove masko nakrajane na rezanceky,vela tofu syra. Navrch zelenu cibulku.A nedavali sme rosol z kapusty,ale ochutili octom.A zatrepali s kukuricnou muckou .

Reagovať na správu

portret

strmuľka 17.2.2011 22:22

Škoda, že nemám čas vyvárať, ale keĎ príde ten čas, recept iste vyskúšam.

Reagovať na správu

portret

babka Milka pokročilý 18.2.2011 10:38

Hanka,vcera sme polievocku robili s kuracim maskom a my vobec nedavame vajicko,ani zemiaky.Ta nasa sa chutove podoba tej polievke,co sme jedli v Cinskej restauracii vo Venkuvri

Reagovať na správu

portret

strmuľka 18.2.2011 11:08

Mňam, už sa teším, keď nájdem uchovce.

Reagovať na správu

portret

Strogov atlasár 4.12.2012 16:47

Akurát pred chvíľkou skončila táto osviežujúca polievka v mojom brušku.

Reagovať na správu

portret

babrli 18.1.2014 10:35

tento január rastie mimoriadne mnoho krásneho a veľkého uchovca, tak som si našla tento recept a pre veľký úspech varím túto polievku skoro denne a to vo väčšom množstve, nakoľko si ju obľúbili aj susedia a moje hrnce veľkosťou už nestačia.
Ďakujem za výborný recept.

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 13.1.2021 12:17

Túto zimu na fotkách vidno, že sa uchovcu darí.
Nižšie moja mňamka

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Vladimír Beňadik (serpico) (serpico)


Erik Brozmann (Ero)


Zuzana Kiso (medulienka)


Emília Smiková (babka Milka)


Vladimír Beňadik (serpico) (serpico)


Iveta Tomášeková (ivetatom)