Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Šampiňón »

Štastie (šuang-si)


Ingrediencie: 400 g sviečkovej /resp. bravčovej panenky/
cca 1 lyžica hladkej múky
1 vajce
3 lyžice bravčovej masti /môžme nahradiť olejom/
cca 20 dkg čerstvých šampiňónov /ak nie sú, tak konzerva/
1 kápia
1 menší pór
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku /môže byť aj viac/
niekoľko plátkov máčaného zázvoru /v obchodoch dostať aj čerstvý/
1 lyžička červeného oleja /ak nemáš-pridaj k zelenine nakrájané 1-2 čerstvé chilli papričky/
Zálievka:
2-3 lyžice sojovej omáčky /slanej/
1-2 lyžice vína šao-sing /náhrada 1:1 vermut-biele víno/
3 lyžice studeného vývaru
1/2 čaj lyžičky cukru
1/2 kávovej lyžičky wei-su /Glutaman sodný/ môže-nemusí byť
2 čaj. lyžičky máčaného škrobu
soľ

Popis prípravy: Zálievka:
Do cca 1-1,5 dcl pohára dáme škrob, pridáme pár kvapiek studenej vody a urobíme kašičku. Pridáme wei-su, cukor, štipku soli, víno a vývar. Zamiešame, odložíme.

Sviečkovú /po cca 2 hod. pobyte v mrazničke - lepšie sa krája/ nakrájame na tenké /cca 1 mm/ plátky. Dáme do misky, poprášime múkou a pridáme vajce. Premiešame a necháme odstáť.

Zelenina:
Šampiňóny nakrájame na tenké plátky. Kápiu prekrojíme po dĺžke, odzrníme a pokrájame priečne na tenké rezance. Pór nakrájame na cca 4 cm špalíky, pozdĺžne prekrojíme a pokrájame na tenké rezance, očistenú cibuľu prekrojíme a nakrájame na tenké rezance. Cesnak nakrájame na tenké plátky. Máčaný zázvor /čerstvý/ nakrájame na tenučké plátky /podľa chuti - je veľmi aromatický - najmä čerstvý/.

Varenie:
Na šporáku /plný výkon/ rozžeravíme wok resp. hlbšiu panvicu. Pridáme bravčovú masť /olej/, keď sa z neho začne mierne "dymiť", pridáme mäso a za stáleho miešania rýchlo orestujeme. Zcedíme a mäso necháme odkvapkať.
Vo woku zahrejeme br. masť /olej/, pridáme šampiňóny, kápiu, pór, cibuľu a krátko orestujeme. Zvýšime teplotu a pridáme cesnak a zázvor. Primiešame mäso, zalejeme zálievkou, stlmíme teplotu a krátko podusíme. Hotové jedlo pokvapkáme červeným olejom /doporučujem až na tanieri, podľa gusta stolovníkov/.

sipovec

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

sipovec 22.2.2009 15:59

Pardon. Preklep. Stačí do 10 dkg šampiňónov.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.