Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Jelenka / Jelenkovec »

Domaca kapustnica s Jelienkou

Ak ste si na jeseň usušili, bude Vám nesmierne chutiť...

Ingrediencie: 1 Kg kvasenej kapusty aj s vodou, údene mäsko (podľa Vášho úsudku, ale aspoň 1 Kg), 20 deka slaninky, 1 dl vody, Cukor, soľ, mleté korenie, 1 PL sladkej papriky, kocka masla, 1 PL slnečnicového/kukuričného oleja, tri väčšie zemiaky, 1 bôbkovy list, dve plne hrste jelienky škridlicovej, 125 ml kyslej smotany, múka.

Popis prípravy: V oleji urobíme z cukru karamel, pridáme na kocky nakrájanú slaninku a vypražíme z nej oškvarky. Tie vyberieme a pridáme kocky nakrájaného údeného mäska.

Vložené mäsko opražíme do sklovita (nepripálit, zhorkne). Opražené mäsko vyberieme a odložíme na neskôr.

Pridáme 1 PL sladkej papriky, vložíme scedenú kapustu (vodu použijeme neskôr na dochutenie), ktorú sme predtým nahrubo pokrájali. Zmiernime "oheň" a necháme pod pokličkou cca 15 minút dusiť.

Jelienku sme predtým na cca 30 min nechali zmäknúť vo vode. Scedíme ju a pokrájanú na hrubšie kusy vložíme do hrnca. Prilejeme cca 1 dl scedenej vody z kapusty a cca 1 dl vody. Necháme ďalších cca 20-25 min. dusiť bez pokličky na miernom "ohni", aby sa voda čiastočne odparila.

V inom hrnci si medzitým predvaríme tri väčšie zemiaky nakrájané na kocky. Scedíme a vložíme do kapusty. Pridáme korenie, prisolíme (ak je treba), vložíme kocku masla a smotanu v ktorej sme zatrepali múku. Vložíme opečenú slaninku a mäsko a ešte asi 5-10 min. povaríme pod pokličkou...

Podávame teplé s domácim tmavým chlebíkom. V noci nezabudnite nechať pootvorené dvere do spálne :o)...

Hubár z AT

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.