Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Pekný deň,
aký je Váš názor na potenciálnu škodlivosť pečiarok pre ľudí. / agaritín ? /
Ak by to bola pravda, asi by to uškodilo hlavne dopytu po týchto chutných hubách.
Ďakujem za odpoveď.
Patrik.

Odpoveď

O agaricíne sme už na týchto stránkach viackrát písali, pravdopu je pečiarky ho obshujú a že je dokázateľne karcinogénny. Obsahujú ho však tak málo, že údajne by ste museli denne konzumovať pol kila pečiarok pod obu 50 rokov, aby ste dosiahli kritické hodnoty. Ja zvyknem tvrdiť, že klobásy a iné údeniny sú iste oveľa škodlivejšie.
Navyše pečiarky sú aj liečivé, podporujú imunitu a pôsobia protialergicky.

dr. Ivona Kautmanová, 12. 01. 2005

Ďalšia zodpovedaná otázka >>