Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Pani doktorka, s obľubou zbieram a zaváram pečeňovec dubový. Niektoré plodnice aj keď sú mladé a oranžové majú veľmi mäkkú akoby roztečenú dužinu v oblasti rúrok a vyteká z nej červená šťava. Inú hubu s takouto konzistenciou dužiny by som považoval za starú a už nejedlú s tým že v nej začali rozkladné procesy. Niektoré pečeňovce si zachovajú pevnosť dužiny aj keď sú staršie . Môžu sa konzumovať aj tie mäkšie akoby krvavejšie plodnice?

Odpoveď

Tie mäkšie plodnice sú dokonca vhodnejšie na konzum, pretože sú ľahšie stráviteľné.

dr. Ivona Kautmanová, 11. 10. 2005

Ďalšia zodpovedaná otázka >>