Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Kategória - Spracovanie húb

Otázky zo zvolenej kategórie - Spracovanie húb

Počet: 44Strana:  1 2 3 4 5 >> >|

Prosím o odpoveď na otázku ako dlho môžem skladovať v chladničke hlivu a šampiňony.Ďakujem!

Odpoved:

Ak sú čerstvé, tak asi tri dni, v otvorenej miske alebo papierovom vrecku.

Nedopatřením jsem steriloval hříbky při teplotě bodu varu celou noc. Nemohlo v nich dojít ke změnám, které by mohly způsobit po konzumaci potíže? Děkuji vřele za odpověď. Přeji hezký den

Odpoved:

Pokiaľ sa celkom nerozvarili, tak by to inak nemalo vadiť.

V Metre som videl mrazené hríby dubové/?/,vyzerali byť bez úpravy,je to bezpečné? Dakujem.

Odpoved:

Hríby dubové sa môžu mraziť aj surové, ale v tom prípade by sa mali rýchlejšie spotrebovať, maximálne do troch mesiacov. neviem presne aká je norma pre predávané huby, ale doporučujem skontrolovať štítok na výrobku.

Dobry den. Prosim Vas o informacie ohladom huby Cordyceps sinenis - kordyceps cinsky, jej pouzitia, davkovania atd. Dakujem. Urbanek

Odpoved:

C. sinensis sa predava vo forme kapsli naplnených rozdrveným práškom z huby. Zriedkavejšie je to samotná huba, častejšie ide o myceliálny extrakt, teda extrakt z húb pestovaných v kultúre a tým pádom s nižším obsahom účinných látok. Časté sú aj preparáty s prímesou C. sinensis k iným hubám alebo bylinkám. Každopádne obsah účinných látok v predávaných (na internete) preparátoch je veľmi premenlivý a závisí od serióznosti firmy. Istým vodítkom môže byť cena, drahé preparáty sú zrejme spoľahlivejšie, ale ani to nie je na 100 percent. Dávkovanie podľa návodu v závislosti od preparátu, väčšinou 1- 2 x denne.

21.11.2004 sme boli na hríboch. Teplota bola cca -5 stupňov a nazbierané suchohríby hnedé boli zmrznuté na kameň. Po rozkrájaní sme ich dali sušiť. Hríby sa krásne vysušili. Chcela by som sa spýtať, či sa takéto sušené, pôvodne zmrznuté hríby môžu normálne konzumovať. Za odpoveď ďakujem.

Odpoved:

Ak sa vám pekne usušili, tak sú asi dobré, ak by ich totiž mráz poškodil, nikdy by sa vám ich nepodarilo vysušiť.

Dobry den, dakujem Vam za odpoved ohladne zmrazovania bedli. Neodpovedali sta mi vsak, ci pre zdravie nie je nebezpecne to, ze som suche klobuciky bedli ulozila do mikrotenoveho sacku a nechala som ich lezat uzatvorene v sacku asi 1/2 hodinu v teple. Z vnutornej strany sacku som si vsimla zarosenie. Potom som ich dala do mraznicky. Nemohli sa tam za ten cas vytvorit toxicke latky, ktore potom sposobia zdravotne problemy. Klobuciky potom pripravim tak, ze ich zmrazene obalim vo vakicku a struhanke a zmrazene vysmazam. Vy ste mi navrhli sposob blansirovania.Ale nebudu tie klobuciky tzv. blatove? Dakujem za skoru odpoved. Véghova

Odpoved:

Krátke orosenie nevadí a máte pravdu, na vyprážanie je najlepšie mraziť huby surové.

dobry den, poprosim Vas o nasledovnu radu: nazbierala som bedle. Rozhodla som sa ich ocistene len nozikom vlozit do mokrotenoveho sacku a zmrazit. Nakolko som musela odbehnut, bedle mi zostali v sacku na kuchynskej linke. Ked som prisla asi tak po 20 min. tak bolo vidiet taky opra na sacku zvnutra. Dala som ich do mraznicky. Jedna znama mi povedala, ze takto surove huby ak dam zmrazit, tak za ten cas nez sa zmrazia vylucia nejake jedy. Minuly rok som takto spracovane bedle konzumovala a nic mi nebolo. Len teraz mam obavu z toho , ze to stalo v sacku v teplej kuchyni tak 20 min. Je to nebezpecne uz konzumovat? Dakujem, Veghova Hana

Odpoved:

Nie je to nebezpečné, ten prášok boli asi vypadané výtrusy, čo je bežný jav. Surové huby sa môžu mraziť, aj keď sú chutnejšie krátko oblanšírované. Podstatné je skrátiť čas rozmrazovania a po vybratí z mraničky ich čo najrýchlejšie spracovať.

Dobry den kazdorocne zberame suchohriby a susime ich tento rok sme nazbierali aj masliaky dali sme ich susit a vsetky zhnili je to normalny jav alebo sme ich zle susili?A este sa chcem opytat co je natom pravdy ze ked odrezeme hrib od zeme tak ze koren ostane v zemi vyrastie z neho na buduci rok opat hrib?

Odpoved:

Masliaky sa sušia veľmi ťažko, pretože ľahko podliehajú hnilove, treba ich sušiť v rúre (do 40 stupňov) alebo v sušičke, prípadne nad pecou, ale čo najrýchlejšie. Nie je pravda že z odrezaného zvyšku huby vyrastie o rok nová, nové plodnice vyrastajú z podhubia, ktoré je ukryté hlbšie v zemi.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li je rozumné a možné konzumovat houby, které přešel mrazík. Já osobně uchovávám houby mražením a nijak je před tím neupravuji, dávám je do mrazáku očištěné a pokrájené, ale syrové. Nedělám chybu?

Odpoved:

hybu nerobíte, huby sa môžu mraziť aj surové, aj keď je lepšie ich krátko povariť "blanšírovať" podobne ako zeleninu, lepšie si uchovajú chuť a vôňu. Pokiaľ ide o huby ktoré prešiel mrazík, tak záleží ako dlho boli zmrznuté a aký silný bol mráz. Niektoré huby totiž tolerujú aj silný pokles teplôt a plodnice po rozmrznutí "ožijú" a rastú ďalej. Takéto huby sa dajú konzumovať, ale nie také, ktoré sa už roztekajú.

Dobry den.Nachadzame v lese rydziky koreniste. Najprv sme ich obchadzali,no najnovsie ich susime a melieme na hubove korenie. Je to celkom prijemne paliva chut, slabsie ako cervena paprika. Nas znamy si ich vsak pecie na platni. Je tento rydzik jedovaty, alebo nie? Alebo je uvadzany ako nejedly iba kvôli chuti? Dakujem

Odpoved:

Nie je jedovatý, ale pri konzumáii väčšieho množstva môže spôsobiť podráždenie tráviacej sústavy podobne ako čierne korenie alebo pálivá paprika.

Počet: 44Strana:  1 2 3 4 5 >> >|