Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Hríb zrnitohlúbikový


portret

05.07.2009 00:00, blška:

Prosím o radu. Boli sme na Orave a zberali sme tieto huby. (Na 100% to boli oni) Domáci ich nezberajú, dokonca ich volajú "satanské". V atlase je zmienka o tom, že nie sú vhodné na sušenie. My sme ich usušili, je to nejaký problém? Ďakujem za odpovede...

Reagovať na správu

portret

05.07.2009 22:44, myco(DK) (atlasár):

Ja ich zbieram,suším,mrazím,zaváram a zatiaľ som nažive .Akurát vyžadujú dlhšiu tepelnú úpravu.
A nakoniec poznámočka:...Hríb zrnitohlúbikový,nie zrnitohlúbikatý.Ale dôležité je,že vieme,o čo ide!

Reagovať na správu

portret

05.07.2009 22:54, blška:

Mirko, vďaka, ale už som tam mala hlúbikatozrnitý, zrnikatohlúbový, zrnikatý a neviem ešte aký...bolo nás tam 14 a dohadovali sme sa. Samozrejme opravím, aby v tom nebol chaos. (stačí, že ho mám ja)

Reagovať na správu

portret

05.07.2009 22:56, blška:

Asi to neopravím, lebo neviem ako. Prepísať sa to len tak nedá. Dúfam, že to pochopia aj ostatní a nijakého huboodborníka sa ten môj prešľap nedotkne.

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 06:58, serpico (atlasár):

...najlepsie su na smotane, s knedlou alebo zvrtkami (kolenami, ohybmi, a pod.)

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 08:09, dudo:

Vlado ja som sa lakol ,že zvratkami
Katka,Hríb zrnitohlúbikový je podľa mňa kvalitnejší ako dubák.Potvrdili mi to aj starší hubári.Je menej červivý,lepšie vonia atď.

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 09:19, siral:

ako zitim rozdiel medzi zrnitohlubikovým a hríbom červeným ? ? Červený je nejedlý

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 09:25, yuyka (atlasár):

hríb červený OBR 123660 Hríb červený má žlté rúrky, slabšie modrá a má horkú chuť

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 11:57, siral:

Ďakujem za radu, ale aj tak ich radšej necham na okrasu v prírode - lebo je dosť takych červenkastých hríbov s modrejucim efektom po rozrezani a vetšinou sú nejedle alebo jedovaté.
Nech ich zbiera kto ich pozná
Ja si dám radšej iné

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 18:25, yuyka (atlasár):

hríb zrnitohlúbikový hríb zrnitohlúbikový OBR 155176 Hríb zrnitohlúbikový modrá naozaj intenzívne, a už sa neodfarbuje naopak skoro až černie, rúrky má červené a výrazné zrno miesto sieťky.. OBR 137592
chuť má ako hríb (treba ochutnať a vypľuť), po kuchynskej úprave aj lepšiu :)
modráky treba dlho variť aspoň 20 min., potom je aj satan jedlý :).. problém je skôr, že ich je tam veľa chránených..

Reagovať na správu

portret

07.07.2009 11:14, dudo:

Zuzka,ja včetky hríby varím,resp.tepelne upravujem 30 min.Satan som ešte nenašiel.
Tomáš ,prečítaj si toto
http://www.nahuby.sk/clanok. php?clanok_i...

Reagovať na správu

portret

16.07.2009 20:18, fugi:

podla toho cim ho krajas - Fe nozom - zozelenie - tmavo az cierno zelena

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 08:20, siral:

Ahoj Yuyka,

s tím sfarbením do modra až čierna - mi to celkom nepasuje.
Posledne ako som nazbieral zrnitohlubikáče - asi pred týždňom - som si všimol pri čistení ako pekne zmodrely ale po dlhšej dobe asi 1 hod už neboli take intenzívne sfarbené na modro ale o trochu bledšie a skor do svetlo hneda - je to OK? Spozorovala si tiež taký jav alebo nie? praženicu sme zjedli a sme všetci bez ujmy na zdraví

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 11:37, Husi (moderátor, atlasár):

Tak sa to má chovať, intenzívne modrie hneď po reze, postupne bledne, vysušené plátky sú do hneda.

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 11:54, siral:

To som rad - aspon mam o jeden druh na zbieranie zase viacej - lebo ich tu je naokolí hodne.

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 15:06, yuyka (atlasár):

Veď si písal, že ich necháš ostatným :)

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 19:24, fugi:

suhlasim,je to tak - by som dodal, ze hned v prvom okamziku po rozkrojeni je vidiet ako poranene miesto meni farbu zo zltej /skor jasnej az vyrazne zltej; inak tusim najtvrdsi hlubik/ cez morozelenu az k tmavozelenej a pri vysychani sa zafarbenie straca a hrib hnedne /podla intenzity susenia - izbova teplota, susicka/

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 21:43, blška:

Veď ja som tiež povedala, že pri tom množstve dubákov na Orave, domorodci iné hríby neberú. No a my - nedomorodci si s nimi vystačíme.

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 19:26, trso11:

Robil som z nich gulášik -môžem povedať že nič lepšieho som nejedol,je to naozaj skvelá a chutná huba.Tiež som ju dlho nezbieral.

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 21:49, blška:

Uvidíme, čo z nich bude, sú usušené a čakajú v pohári na svoj deň D.

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 21:50, blška:

Mňam, tak toto všetko môžem a viem zjesť...

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 09:24, Jarott (atlasár):

Ked mas otvorene foto vo svojej galerii,tak dole je Upravit info o foto. Kliknes,vymazes nazov a znova pises. Po nejakych pismenach v pravo kruzi taka hviezdicka a hlada. Niekedy treba pisat az po prve pismeno z druheho slova nazvu. Treba pouzivat aj mäkcen. Potom spravny nazov odkliknes a hned priradi aj lat.nazov. Pohras sa a pojde to.
Mne najviac chutia este teple,na hrubo najkrajane platky v trojobale.

Reagovať na správu

portret

06.07.2009 21:48, blška:

Jarko, toto viem, len sa mi nedá zmeniť názov tejto diskusie. V tom mi neporadíš? Inak vďaka, musím skúsiť tie vysmážané...

Reagovať na správu

portret

07.07.2009 01:52, yuyka (atlasár):

to môže iba moderátor..

Reagovať na správu

portret

07.07.2009 07:06, Husi (moderátor, atlasár):

Reagovať na správu

portret

07.07.2009 15:00, blška:

Že si to bol Ty? Vďaka... Nabudúce si najskôr nájdem názov.

Reagovať na správu

portret

07.07.2009 22:16, milus (atlasár, moderátor):

Husi je fajn, keby sa "bodovali" aj moderatori, urcite by bol v popredi - za ochotu a priatelsky pristup
Apropo, aj ja som dnes nasla zopar "modrakov" a chystam sa z nich urobit to, co poradil serpico

Reagovať na správu

portret

07.07.2009 11:29, serpico (atlasár):

..."modraka" som takto este neskusal, vyprazaneho v trojke.., a na hrubo nakrajane je kolko ?
...ja som nosil chlieb s jahodovym dzemom "na hrubo" do skoly na desiatu, i zvonka sa "namastil", (a krajce boli tak 2 cm, ledva som hubu otvoril, a este mi aj kolkoktrat cez masny desiatovy papier pretieklo do tasky, medzi zosity a šlabikáre, sudruh riaditel Pračko ma raz za to nechal aj po skole,...
Jaro, aj ho povaris v slanej vode? , (cca 10 minut by to asi chcelo), alebo mu staci tych 10-15 minut vyprazania na "zabitie" toho jedovateho v sebe ?

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 00:31, Jarott (atlasár):

Na hrubo je 5.563 mm +-0.000357

Reagovať na správu

portret

07.07.2009 22:31, lucnyk (atlasár) (online):

Len pre zaujímavosť: V ktorom atlase je " zmienka, že nie sú vhodné na sušenie"?

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 21:20, blška:

PRIAMO NA TEJTO STRÁNKE : (zaujímavosti)...

Slovo odborníka - Standa Jirásek
Výskyt:

Výskyt květen až říjen jehličnaté, listnaté lesy a kyselé květnaté bučiny, v horách a podhůří častější. Často s brusinkou. Upřednostňuje z dřevin smrky, buky a kyselou půdu.
Poznámka:

Zajímavosti: Velmi chutný. Je zde však nutná delší tepelná úprava, syrový nebo nedovařený může vyvolat trávící potíže. Není vhodný k sušení. Velmi dobrý je ve smetanové omáčce. V Houbách Československa od Alberta Piláta z roku 1969 je ještě Hřib kovář uváděn pod nesprávným jménem Hřib koloděj.

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 21:27, Husi (moderátor, atlasár):

Tu sme to už preberali....
http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent...

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 23:56, lucnyk (atlasár) (online):

Vďaka, ušlo mi to.

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 05:17, Aneri (pokročilý):

Na Hornej Orave najskôr rastú Hríby zrnitohlubíkové,potom začínajú Hríby smrekové a iné. Vzhľadom k tomu, že ich domáci nezbierajú- skutočne ich považujú za satanské- nazbieram plný košík (malý). Povarím ich 15 minút časť odložím do mrazničky na zimu a ostatné pripravujem rôznym spôsobom. Najviac mi chutia podusené s cesnakom a čiernym korením, jem ich s varenými zemiakmi tak, ako sa to na Orave patrí. Na budúci rok ich skúsim vyprážať v trojobale.

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 13:34, verka1:

OLiver včera priniesol zopár zrnitohlúbikových a ja som si všetky rady vzala k srdcu a niečo pridala. Keďže sa mi nechceli špiniť tri taniere, tak som sa rozhodla v cestíčku urobiť. Najprv som ich 20 min povarila v slanej vode a potom do múky a cestíčka. Ale doporučujem len klobúky, sú makšie. Do cestíčka som dala trochu soli, čierne korenie a cesnakový prášok. A nové zemiačky a cvikla. Chutilo.

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 13:41, Husi (moderátor, atlasár):

Len aby to vysmážanie bolo dostatočne dlhé, netreba zabudnúť, že obsahuje toxíny, ktoré až tepelnou úpravou sa stávajú neškodné.....

Reagovať na správu

portret

09.07.2009 09:27, verka1:

Stanko, dobre som uvarila, asi stačilo, lebo sme v pohode a to ja nemám bohvie aký šrotovníček.

Reagovať na správu

portret

09.07.2009 14:02, Husi (moderátor, atlasár):

Nech Vám padnú na úžitok...

Reagovať na správu

portret

09.07.2009 19:09, blška:

My sme tiež v zdraví prežili noc po gulášiku...

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 15:29, mesje:

CHCEL BY SOM POPROSIT O RADU - idem na 3 dni na huby, a kedze budem byvat v prenajatom, nebudem mat moznost ich uplne pokrajat a vysusit (ani by sa to nestihlo vyschnut). Zaroven 3 dni je doba, kedy uz tie prve hriby z prveho dna pohniju a splesneju, ak by ostali cele... Co by ste mi poradili - pomoze ked by boli v ladnicke? Alebo ich mam pokrajat aspon na stvrtky, a uplne pokrajanie nechat na doma?

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 16:12, milus (atlasár, moderátor):

ked chces susene huby, mas dve moznosti - pokrajat na platky, pomocou hrubsej nite a ihly vyvesit, pri odchode zbalit a doma dosusit.
Alebo dat ich do chladnicky, lenze v tom pripade riskujes, ze scervaveju, alebo sa neskor pocas cesty pokazia.
Osobne by som volila radsej prvu moznost, hlavne ak si autom, tak pokrajane huby na nitkach v pohode prevezies, ked ich ulozis na papier na zadny panel v aute.

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 17:59, mesje:

Dakujem... len nie je to velmi pracne s tou nitou, ked ich je vela?

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 19:18, milus (atlasár, moderátor):

Je to pracne, ale je to najistejsia metoda. My sme si kedysi tymto sposobom zachranili urodu hribov v Jasnej. Nitky, lepsie povedane tenke spagaty viseli krizom cez celu izbu, ako uchytne body sluzili vesiaky, okenne klucky, vsetko co malo nejaky vycnelok. Napriek vlhkemu a chladnemu pocasiu boli hriby za dva dni takmer suche a schopne transportu. No, ale nie kazdy znasa vonu susiacich sa hribov v spalni - po nej su aj "hubove" sny

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 19:12, miro71:

v prípade že ich nemáš kde sušiť aj chladnička síce čosi pomôže ale dobre sa dajú uchovať tak že ich pokrájaš na väčšie kúsky menšie necháš v kuse a povaríš ich v octovej vode z bobkovím listom a nejakým čiernym a novým korením - potom aj s týmto nálevom dať do chladničky a po príchode domov ich už len jednoducho popchať do sedemdecových pohárov zaliať nálevom - napr. uhorkovým a vysterlizovať 2x po hodine ,,, výborná príloha k obedu ale aj pastva pre oči keď sú zavarené celé mladé modráčiky...

Reagovať na správu

portret

16.07.2009 22:58, Amandi (pokročilý):

jednoznačne doporučujem sušičku. Stojí do 35.- €, dá sa šupnúť do auta a huby sú rýchlo hotové. Je to škoda prísť o úlovok, len preto, že nestihnú uschnúť. Už som to zažila.

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 21:23, blška:

Tak toto si presne vystihla, aj domáci nám hovorili, že treba počkať. Keď rastú "satani" začnú aj dubáky. Nabudúce skúsim ten cesnak. Zatiaľ som ho do húb nedávala.

Reagovať na správu

portret

08.07.2009 22:17, Karoľka:

Ja som návštevám, ktoré mi chodia na Oravu vymyslel iný nápad. Dal som im omietaciu sieťku, ktorá sa používa pri omietkach a obkladoch, na 5 m dĺžke si ich poukladali a sušili a keď odchádzali domov, tak to aj s nedosušenými hubami zrolovali a uložili v aute, doma sieťku roztiahli a dosušili. Veľmi si to chválili. Čo tak skúsiť to ?

Reagovať na správu

portret

10.07.2009 09:33, siral:

Dufam že aj u nás to tak bude lebo dnes som našiel iba zrnitohlubikáče a žiadny smrekový.

Reagovať na správu

portret

10.07.2009 11:18, maroš (atlasár):

Je to jedna z najlepších húb,a v kyslých polievkach a omáčkach je neprekonateľná.Dokáže rásť aj v suchších podmienkach,a na svojich miestach rastie pravidelne(rastie aj keď je hora úplne "mŕtva").

Reagovať na správu

portret

10.07.2009 21:04, serpico (atlasár):

...Maros, absolutny suhlas !
...uz mi bolo luto, ze "opustim" svoj stary chotar (co by kämenom dohodil od chyže), i viacere "place" tychto krasavcov, a vcera som objavil, co by kämenom 2 x dohodil (z novej chyže), v novom chotari, jedno rozpravkove miesto, na ploche cca 100x100 (v metroch), som ich naratal 130, v roznom stadiu vyvoja, a dnes som bol 30 z nich, dorastencov, zobrat, a kedze plafón mam uz raz namalovany, idem z 2 kuskov urobit "papu", trojobal,a vyprazit, len rozmyslam, ako dlho ich predvarit?...

Reagovať na správu

portret

11.07.2009 20:45, lupolik:

Som začiatočník . Minulý rok na jednom mieste v Čechách blízko Plzne som nazbieral pekné dubáky. Po roku som sa tam vrátil, teda pred týždňom a tiež tam boli, ale boli dosť veľké, priemer hlavičky asi 10 cm. Našiel som ich asi 30. Po príchode a pri čistení som zistil, že sú veľmi horké a to všetky, dokonca aj jeden mladučký.Prečo boli horké. Mohol som si to pomýliť s nejakými inými hríbami.Alebo už boli príliš staré?

Reagovať na správu

portret

11.07.2009 21:58, Husi (moderátor, atlasár):

S najväčšou pravdepodobnosťou to boli podhríby žlčové:

http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Tylopilus...

Reagovať na správu

portret

16.07.2009 09:30, tamca:

Som častý návštevník týchto stránok a snažím sa naučiť rozlišovať jednotlivé huby aby som nebodaj nenazbierala nejaké chránené. Chcem sa ale opýtať. Je možné aby sa na jednom mieste cca 150m x 50 m nachádzalo niekoľko druhov? Nie som si úplne istá s názvami ale určite je to toľko druhov čo napíšem. Hríb dubový, hríb medený, hríb zrnitohlúbikový, a mám nejasno či hríb kráľovský alebo príveskatý, jeden horký ale ten mal šedo biely klobúčik. Nie ako tie v Lozorne čo Vás v prvom momente chcú oklamať a Vy sa aj dáte oklamať(srdiečko zajasá a v duchu si vravíte:- "len nech to nieje ten horčák" a veru je horký! Inak to miesto je v Bratislave - Karlova Ves. Chodím tu už roky a vždy ma toto miesto prekvapí iným druhom.

Reagovať na správu

portret

16.07.2009 10:29, Husi (moderátor, atlasár):

Hríb medený...to je aký? Nemá to byť bronzový? Záleží to asi od zloženia drevín na uvedenom "obdĺžniku", ale v princípe je to možné.

Reagovať na správu

portret

16.07.2009 11:11, tamca:

Samozrejme - bronzový!!!!! Toto nieje prvý krát čo som ho tak nazvala.

Reagovať na správu

portret

16.07.2009 22:51, Vojto PN:

H. bronzový mi doniesol minulý týždeň kamarát, nebol si istý že či je to dubák. Keď som ho odvážil mal 259g. Parádny kus a zdravý.

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 06:26, lucnyk (atlasár) (online):

Určite je to možné. Ja som nedávno na výrazne menšom "obdĺžniku" našiel hríby dubové, bronzové, zrnitohlúbikové, siné, Quéletove, jeden príveskatý, plus tri druhy suchohríbov a kozáky hrabové.

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 09:01, tamca:

Podľa toho sa mi zdá, že ten Tvoj výrazne malý obdĺžnik je môj "rajón".(Bratislava-Karlova Ves). Sú tam aj suchohríby a kozáky????????????????? To je sila. Ja som rozmery schválne trochu zväčšila aby ste mi tu nepovedali že je to blbosť.

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 09:27, lucnyk (atlasár) (online):

Nó, ten môj je trošku od ruky z Blavy, pri Plešivci

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 18:33, rudolf2:

Mám také isté miesto a všetky tieto druhy som našiel na ploche 20x10 m/minulý týždeň/.

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 08:10, dudo:

Braňo,ja som bol pred 2 rokmi v Zázrivej,kde bolo tak vlhko,že sa hríby nedali sušiť.Domáci mi poradil,aby som hríby pokrájal a dal do mrazáku.Neovarené.Keď som prišiel domov,navaril som z nich perfektný guláš.

Reagovať na správu

portret

17.07.2009 09:28, Karoľka:

U nás na Orave je to bežný spôsob skladovania a ešte ich krájam na rôzne spôsoby - na polievku, do omáčok /väčšie plátky/ a pod. Uskladňujem ich v mrazničke v rôznych dózach na potraviny. Práve dnes sme vybrali posledné vlaňajšie.

Reagovať na správu