Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Otázky na specialistu - Mikroskopovanie


portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 12.6.2008 22:27

Pre tych ktorych to zaujima mam velmi dobru skusenost z radami od SG aj ohladom mikroskopovania ,teda aspon pre moju uplne zaciatocnicku uroven. Preto si dovolim zverejnit cast sukromnej spravy kde mi dava rady. Dufam ze to pomoze aj inym.
p.s. ak by mal niekto nieco na doplnenie hodilo by sa to tu dat aby sa akesi mikroskopovacie know - how dostalo aspon do jednej diskusie. Urcite by pomohol aj nejaky clanocek ktory by to zosumarizoval a bol pristupny napr. v informaciach

Mikroskopovanie: predovšetkým na rezy je potrebná ostrá žiletka. Ja ich mením po prerezaní cca 20 rezov, alebo keď cítim, že už nereže podľa mojich predstáv. Pri mikroskopovaní exikátov treba študovanú časť navlnčiť, nie aby z toho tiekla voda, napr. položiť na namočený toaletný papier a nechať cca 10 minút vlhčiť. Keď cítiš, že sa napr. lupene nelámu, ale sú pružné je to ok. Nie všetky druhy lupenatých alebo iných húb majú cystidy, ak majú postupuj takto. Najprv treba zistiť, či má cheilocystidy-to sú cystidy na ostrí lupeňov. odrežeš kus lupeňa aby si zachoval celistvé ostrie a pamatať si ktorou stranou si si ho položil na sklíčko, lebo obraz v okulári je obrátený. Preparát nesmieš roztlačiť, pretože štruktúry sa rozpadnú a nebudeš vidieť ostrie lupeňa. Pleurocystidy-cystidy na ploche lupeňov, sa často pozerajú ťažšie. Aby si vylúčil možné cheilocystidy na ostrí treba ostrie lupeňa odrezať (po získaní cviku to už robiť nemusíš)a potom to najťažšie - urobiť priečny rez lupeňom, urobiť viac rezov lebo málokedy je jeden rez dostačujúci a opať preparát neroztlačiť, aby si videl trčiace cystidy z lupeňa. Urobiť priečny rez lupeňom je veľmi ťažké a ešte ťažšie je položiť odrezanec rezom na sklíčko. Ak sa Ti to nepodarí urob aspoň čím tenší priečny rez , z neho vačšinou uvidíš pleurocystidy, aj keď sa Ti nepodarí položiť preparát rezom na sklo. Neviem či vieš, čo sú to cystidy, sú to sterilné bunky v hyméniu lupeňa, ktoré sú vačšie oko ostatné bunky hyménia, preto trčia do priestoru. Cystidy u niektorých rodov sú aj na iných častiach plodnice. Caulocystidy sú na pokožke hlúbika, pileocystidy na pokožke klobúka.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 13.6.2008 03:09

Presne!!! Úplne ako keby o mne písal, slovo po slove... s tým rozdielom, že ja tú žiletku vymením až keď je úplne tupá.

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 21.9.2008 23:05

odpoved na otazku zistovania dospelosti vytrusov u ascomycetov

1. Za dospelé sa považujú výtrusy, ktoré sú vystrelené z vrecka, teda voľne plávajú okolo preparátu. aj pri vreckatých hubách sa dajú získať uvoľnené výtrusy - na výtrusorodú plochu - técium sa položí krycie sklíčko a čakáš. Hubu treba držať vo vlhkom prostredí. Ak je huba dostatočne dospelá vystrelí výtrusy.
2. Ak pri zafarbení preparátu bavlníkovou modrou v kyseline mliečnej -činidlo- sa vnútro výtrusov zafarbí na modro výtrusy sú nedospelé. Dospelý výtrus ostáva vo vnútri nezafarbený. Farbí sa len stena výtrusu a ornamentika ak je prítomná.

ake su sposoby pripojenia vrecka a tvar parafyz na konci

Vrecko na báze sa pripája buď jednoduchým pripojením na hýfu, alebo dvomi plôškami tesne vedľa seba - tzv. fibulárne pripojenie. Tento druhý prípad má ešte zvýraznenú polohu, že na báze vrecka trčia dve predĺženia dlhé niekolko mikrometrov a až tie sa pripájajú na askogénne hýfy. Zahnuté parafýzy môžu byť len nepatrne v na konci v tupom uhle alebo tvoria hore oblúčik

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 21.9.2008 23:09

odpoved na otazku co je potrebne na mikroskopovanie chorosov

1.Dostatočné množstvo kvalitnej odbornej literatúri- v mojej knižnici,čítajúcej cca 500 titulov je asi 60 odborných kníh zaoberajúcich sa výhradne chorošmi teda Polyporaceae sl.
2.Kvalitný mikroskop zväčšujúci min 1000x + činidlá napr.:Melzerovo činidlo,kongo červeň,KOH atď.
3.Stereoskopický mikroskop(lupa)zväčšujúci min. 25x, pretože len pri takomto zväšení sa dajú z tvrdých chorošov robiť žiletkou mikroskopické rezy
4.Veľkú trpezlivosť,pretože trvá dlho než sa to človek naučí ak ho neodradia počiatočné neúspechy a nejde radšej mikroskopovať mäkké huby,ktoré si lahko roztlačí pod mikroskopom.

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 21.9.2008 23:16

par rad k mikroskopovaniu

1. Cim mensie zvacsenie objektivu, tym vacsi priestor medzi objektivom a preparatom a tym viac svetla tadial prenika. Kedze 100-vka objektiv je uplne skoro az nalepeny pri sklicku, musi to byt vyriesene inym lomom svetla, na co sluzi imerzny olej. Spravis preparat, prikryjes krycim sklickom, na to kvapnes kvapku oleja (staci taka 3-4 mm) a normalne ponoris do toho ten objektiv, nic sa mu nestane, len ho potom v zavere mikroskopovania utri nejakou jemnou servitkou. Pouzivaj len na 100-vke. Uvidis, ze obraz bude ovela jasnejsi ako bez oleja.
2. Mikrometer treba naciachovat, lebo nie vzdy to sedi na 100%. U mna jeden dielik predstavuje 0,991 mikrometra, takze ked vidim, ze ma vytrus 10 mikrometrov, tak ma vlastne len 9,91, co je taka slaba odchylka, ze to ani neprepocitavam, lebo viac sa moze mylit zrak. Niekedy je vsak odchylka ovela vacsia a musi sa prepocitavat. Malo by to vsak sediet, pokial ide o kompatibilny meraci okular. Obvykle prepocitavaju ti, co si napr. na staru Meoptu kupia novy, nekompatibilny okular. Prepocet sa da urobit tak, ze namiesto sklicka das pod mikroskop specialny objektivovy mikrometer, co je vlastne ako podlozne sklicko s mikrometrickymi dielikmi a pozeras cez mikrometricky okular. Spravne by sa ti to malo prekryvat, ak nie, musis zistit, do akej miery je jedna mierka kratsia ako druha a nejako to logicky prepocitat.

3. Mozes pouzivat aj normalnu vodu, spomalit vytrusy sa da len tak, ze preparat trochu uschcne, ale je dost tazke ich zastavit. Je to umenie.

4. Najlepšie je urobiť si priemer veľkostí výtrusov. Ak vezmeš najextrémnejšie veľkosti, ktoré nájdeš v preparáte a nejaké priemerné výtrusy, stačí aj 10 meraní. Obvykle sa však vo vede meria 30 výtrusov, čo je síce časovo náročnejšie, ale aj presnejšie. Môžeš vypočítať aj Q, čo sa uvádza v niektorých kľúčoch, čo je aritmetický priemer tridsíatich meraní. Teda dĺžka/šírka ... vydelíš pre každé meranie, dostaneš pod seba 30 hodnôt, napr. 1,25; 1,37... a tieto spočítaš a to celé vydelíš tridsiatimi, resp. počtom meraní. Vyjde Ti priemerná hodnota Q, čo sa dá využiť pri porovnávaní viacerých položiek. Toto isté sa robí napríklad aj s cystidami a inými mikroznakmi a sleduje sa, či má veľkosť výtrusov alebo iných znakov súvis napr. s makroznakmi, čo môže viesť k opísaniu nového druhu, napr. nejakej veľkovýtrusnej formy huby, ktorá makroskopicky vyzerá rovnako.

Reagovať na správu

portret

ladis1 25.4.2017 19:28

Zdravím Vás,
poprosil by som o radu ohľadom mikroskopovania v olejovej imerzii.
Všade na internete čítam informáciu, že nie je jedno, akým prípravkom očistíme objektív od imerzného oleja. Spomína sa Xylén, alebo Xylol (malo by ísť o dva názvy jednej a tej istej chemikálie). Problém je, kde sa to dá zohnať - na viacerých web shopoch som našiel v ponuke xylén, ale jednotlivcovi to odmietajú poslať. Tiež by ma zaujímalo, či sa táto látka pri čistení objektívu dá nahradiť nejakou inou.
vopred ďakujem za každú radu !

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 25.4.2017 20:08

To je nejaky velmi znecisteny objektiv , respektive je na nom zaschnuty imerzny olej?
Lebo ako sa aj vyssie pise staci objektiv otriet jemnou servitkou netreba na to chemiu.

p.s. ak ide o nejake profesionalne ocistenie objektivu skus napr. toto http://www.matunak.sk/, uz mi tam 40x objektiv opravovali a cistili

Reagovať na správu

portret

ladis1 25.4.2017 21:14

Diky za radu,
Nie, nejedna sa o znecisteny objektiv, len sa vsade na internete pise, že ihned po pouziti utriet sosovku objektivu jemnou handrickou navlhcenou v xylene. Ale ak pises, ze to ide aj so suchou handrickou, tak to beriem, lebo je to tvoja skusenost a skusenost je viac, nez nejake teoretizovanie na roznych web strankach. Dakujem Ti za radu, budem sa tym riadit. Inac pana Matunaka osobne poznam - mnohokrat mi opravoval fotoaparaty a robi to naozaj kvalitne. Je to velmi seriozny pan a dobry odbornik.
Este raz vdaka za radu !

Reagovať na správu

portret

° pokročilý, atlasár, mykológ 25.4.2017 22:06

p.s. Jeden zaujimavy poznatok ktory som ziskal od skusenych mykologov ktori bezne mikroskopuju je ze pre bezne mikroskopovanie s uspechom miesto imerzneho oleja pouzivaju ako nahradne riesenie kvapocku obycajnej destilovanej vody. Ma to sice o nieco horsie svetelne vlastnosti ako imerzny olej ale zas je to pomerne bezproblemove s pohladu rutinnej prace.

Reagovať na správu

portret

Tori pokročilý, mykológ 25.4.2017 23:07

Keďže jsem něco přes rok používala na imerzi vodu, přidám tu několik zkušeností ohledně téhle metody (zčásti i výsledek nedělní diskuse s R.Maňákem):

- Co se měření týká, vodní vs. olejová imerze jsou u mě 1:1. Rozdíl v odlišném indexu lomu způsobuje rozdíly jen ve vertikálních rozměrech (tj. kolik musím pootočit kolečkem, abych přeostřila např. z horní stěny výtrusu na tu spodní, resp. ve zdánlivé hloubce, v níž se pozorovaný objekt jeví. Horizontální rozměry, tedy šířka / délka pozorovaných objektů, jsou totožné. Více info zde: https://www.microscopyu.com/microscopy-b ...
- S olejem jde do objektivu víc světla a obraz je o něco ostřejší. Pro focení z mikroskopu je teda olej lepší.
- Zatím jsem nezkoušela, čím se dají umýt krycí sklíčka od oleje, jestli na něj působí saponát nebo ne. Kdyžtak dám vědět, až si budu příště mýt sklo.
- Rozdíl v hustotě a povrchovém napětí mezi vodou a imerzním olejem může způsobit poškození objektivu v případě drobné netěsnosti. Voda pronikne menší dírkou než olej.
- Jakmile člověk jednou zapatlá krycí sklíčko olejem, je dost obtížné pozorovat znovu preparát jiným objektivem, resp. bez imerze. (Já si např. některé preparáty v LACB odkládám třeba i na půl roku pro srovnání a už se mi stalo, že jsem musela dodatečně ještě přeměřit nějaké větší objekty než výtrusy na 40x objektivu.)
- Na preparáty je zcela dostačující voda z vodovodu (je bližší dešťové vodě), ale na imerzi je nutné používat destilovanou vodu. Pokud by se na skle objektivu vysrážely nějaké usazeniny nebo vodní kámen, při malé velikosti čočky by se čistily dost obtížně.
- Ohledně xylenu: V ČR si ho i fyzická osoba může objednat bez jakéhokoli zvláštního povolení od některé z firem poskytujících laboratorní chemikálie. Ovšem v takovém případě je nejmenší dodávané množství obvykle půl litru. Odpařuje se velice rychle, přibližně stejně jako chemicky čistý aceton, celkem účinně odmašťuje kůži. Pokud by někdo měl zájem o menší množství na čištění objektivu, napište mi do zprávy, vezmu vám to na česko-slovenské stretko na začátku júna. Zachytila jsem informaci, že je u něj riziko, že může rozlepovat čočky méně kvalitních mikroskopů. Sama jsem ho použila asi 2x, takže nevím. Ale zas je otázka, jestli je vůbec nutné ho nějak často používat - syntetické oleje by prý neměly při běžném provozu na objektivu zaschnout, to prý byla hlavně vlastnost dříve používaného přírodního cedrového oleje.

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 26.4.2017 16:35

Dôvod horšieho zobrazenia je to, že voda má iný index lomu než olej a objektív je rátaný na prechod olej - sklo a nie voda-sklo. Objavia sa najmä rôzne aberácie, asi najviac vadí chromatická. Sú aj objektívy na iné imerzie - vodu alebo glycerín, ale je ich málo a asi sú aj drahšie.


Teraz trocha praxe - imerzné objetívy od oleja nečistím. Samozrejme to chce používať nezasychajúci imerzný olej, vhodný je napr. benzyl benzoát, predáva ho Merck, objektív od neho som neutieral niekoľko rokov. Je to síce extrém, určite by neuškodilo z času na čas ho utrieť papierovou utierkou. Podobne by na tom mal byť parafínový olej, humusom ako cédrový olej sa vyhýbam. Pokladám za dôležité, že na objektíve nechávam kvapku oleja, podľa mňa je to menšie zlo ako zle utretý objektív. Drobné kvapôčky oleja majú oveľa väčší povrch a teda môžu oxidovať oveľa rýchlejšie. Jedna veľká kvapka má povrch pomerne malý. Preto ak aj objetív utriem, opäť ho namočím do imerzného oleja.

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 26.4.2017 19:18

na sklíčka bežný saponát alebo tekuté mydlo na ruky

Reagovať na správu

portret

mat60 mykológ, atlasár 27.4.2017 15:37

Já používám výhradně originální olejovou imerzi od Olympusu. Riziko, že do objektivu nateče voda je prý dost velké a nikdo to již nedostane ven. Pak taky platí, že když se jednu použije olejová imerze, tak objektiv již nejde tak dobře umýt, aby šla použít i voda. Jinak objektiv není nutné pokaždé čistit, stačí otřít nasucho. Nejhorší ale je znečištění objektivu směsí oleje a vody z preparátu, to se pak čistit musí a preparát je na vyhození. Kromě xylénu se podle našeho servisáka dá na čištění použít i izopropanol. Saponátem bych to teda určitě nezkoušel.

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 29.7.2011 16:57

Toto som si opísal z časopisu SPRAVODAJCA SLOVENSKÝCH MYKOLÓGOV možno to niekomu v začiatkoch pomôže pomôže.

AKO MIKROSKOPOVAŤ HUBY
Miloslav Procházka
Časť 1.
Pri hlbšom zaujme o mykológiu sa skôr čí neskôr vynorí potreba huby mikroskopovat. Otvára sa tak aspoň sčasti fascinujúci mikroskopický svet veľkého množstva nových tvarov a štruktúr, ktorý okrem svojej estetickej stránky ukazuje aj účelnosť a dokonalosť spojenia tva¬ru a funkcie v prírode. Moderná systematika je založená prevažne na mikroznakoch a nedá sa bez ich znalostí plne pochopiť. Aj keď je rad rodov aj druhov, kde sa zaobídeme pri určo¬vaní bez mikroskopu, je veľa takých, kde to vôbec nie je možné, alebo určenie je iba približ¬né a nespoľahlivé. Nie je cieľom týchto riadkov podať 'vyčerpávajúci návod alebo prehľad, skôr Ide o stručný úvod, komentované odkazy na základnú literatúru a niektoré poznámky, uľahčujúca prvé kroky v tejto oblasti. Pre začiatočníka je ideálna spolupráca so skúsenejším kolegom.
Mikroskop: Nestačí lacný, jednoduchý, "školský", pretože treba veľké zväčšenie a dobrú rozlišovaciu schopnosť, ak chceme pozorovať drobné a jemné štruktúry (napr. ornamentiku výtrusov). Obraz vytvára objektív a predovšetkým od neho závisí kvalita. Okulár iba zväčšuje obraz vytvorený objektívom. Postačujú úplne 3 objektívy a to pre malé zväčšenie (6 až 10x), ďalej stredne silný (40 až 45x) a bezpodmienečne aj imerzný (100x). Pre menšie riziko po¬škodenia je výhodnejšie ak silnejšia objektívy sú pérové, a sú pre ne vhodnejšie ortoskopické alebo periplanatické okuláre (označované napr. ako O alebo P vo firme Meopta) než Huygensove okuláre (H), pretože majú väčšie zorné pole a sú lepšie opticky korigované, Celko¬vé zväčšenie mikroskopu je lineárne a je násobkom zväčšenia objektivu a okulára. Znamená to, že úsečku pri celkovom zväčšení 1000x vidíme skutočne 1000x dlhšiu, napr. 2 µm ako 2 mm. Podstatnejšie je ale tzv. užitočné zväčšenie. Každý objektív má určitú maximálnu rozli¬šovaciu schopnosť, čo znamená, aké najmenšie štruktúry je ešte schopný rozlíšiť. Túto schopnosť objektívu vyjadruje tzv. numerická apertura, ktorá býva vyznačená na objektíve. Maximálne užitočné zväčšenie je asi 1000 násobkom numerickej apertúry, najviac teda 1250x až 1300x a umožňuje rozlíšiť štruktúry až asi do 0,2 µm. Ak by sme celkové zväčše¬nie zvýšili nad túto hranicu použitím silnejšieho okuláru, neziska sa tým možnosť rozlíšiť viac detailov, ide o tzv. prázdne zväčšenie a je treba v každom prípade uvážiť jeho význam, Využitie apertúry nad 1 pri imerzných objektívoch je podmienené použitím imerzie. Imerziu sl môžeme sami ľahko pripraviť podľa Josseranda (1). Zmiešame 5 dielov čerstvého ricíno¬vého oleja a 7 dielov klinčekovej (hrebíčkovej) esencia (oleja). Okrem toho, že si ju môžeme pripraviť sami je výhodná tým, že má malú viskozitu a preto sa pri pohybe krížového stolíka menej pohybuje aj krycie sklíčko a tým aj pozorovaný predmet, najmä spóry; ďalej menej za¬sychá a ak častejšie mikroskopujeme stačí objektív iba utrieť, ale netreba ho čistiť.
K čisteniu objektívu sa nesmie použit benzín. Vhodný je xylol, ktorým Iba trocha navlhči¬me čisté vypratú jemnú handričku a otrieme opatrne čelnú šošovku objektívu. Xylolu nesmie byť veľa a nesmie sa s nim objektív zaplaviť, inak sa môže poškodiť. Zabúda sa, že pokisf sa nekvapns imerzný olej medzi kondenzor a podložné sklíčko (tzv. kondenzorová imerzia) nevyužijeme plne rozlišovaciu schopnosť imerzného objektívu (je to ako keby sme mali su¬chý objektív). Robíme to zriedkavo vtedy, ak chceme pozorovať najmenšie detaily, Podlož¬né sklíčko musí byť tenké, špeciálne vyrobené. Krycie sklíčka sú podľa hrúbky rozlíšené na 0 (najtenšie), 1 a 2 (najhrubšie). Najvhodnejšie sú číslo 1 s hrúbkou 0,16 až 0,18 mm. S číslom 0 sa ľahko lámu, číslo 2 zhoršujú kvalitu obrazu silných objektívov a je riziko poško¬denia čelnej šošovky imerzného objektívu. Imerzný objektív musí byť veľmi blízko pozorova¬ného predmetu (tzv. pracovná vzdialenosť) a ak je krycie sklíčko hrubé a trocha hrubší je aj preparát, nedokážeme sa priblížiť do správnej pracovnej vzdialenosti, nezaostríme a prípad¬ne môžeme aj poškodiť objektív. Dobré a správne nastavené osvetlenie a kvalitný konden¬zor s dostatočnou aperturou, sú predpokladom využitia rozlišovacej schopnosti silných ob¬jektívov a naopak sú častou príčinou zlého obrazu. Tak Isto aj krížový stolík alebo krížový vodič preparátov pripevnený na obyčajný pevný stolík je nevyhnutnou požiadavkou pre jem¬ný pohyb pozorovaného predmetu. Binokulárny mikroskop jo výhodnejší, menej unaví oči, ale treba vedieť s nim pracovať, monokulárny taktiež plno postačuje.
Nový mikroskop je drahý prístroj, špičkové firmy ako napr. Nikon a Olympus dodávajú kvalitné prístroje jednoduchšie laboratórne, nie tzv. veľké bádateľské mikroskopy) asi za 80 000 a2 100 000 Sk. Pokračovateľom výroby bývalej československej firmy Meopta je t.č. pražská firma Lambda, ktorá predáva dostatočne kvalitné mikroskopy modernej konštrukcie asi za 30 000 až 35 000 Kč. Jediná schodná cesta pre väčšinu záujemcov je pokúsiť sa kú¬piť starší, ale ešte funkčný prístroj. Treba ho ale vyskúšať a bezpodmienečne kupovať s od¬borníkom. S najväčšou pravdepodobnosťov to bude značka Meopta.
Nestačí preparát iba pozrieť, videné je treba aj nakresliť a zamerať. V našom prípade sa merajú dĺžkové charakteris¬tiky pozorovaných Štruktúr. Potrebujeme k tomu objektívový mikrometer. Je to vlastne podložné sklíčko, na ktorom je v kruhu nalepená doštička so stupnicou a to 1 mm rozdelený na 100 dielikov. Ďalej je treba okulárový mikrome¬ter (obr.1a). Je to sklená kruhová doštička s vyrytou stupni¬cou (väčšinou 1 cm delený na 100 dielikov), ktorú vložíme do okuláru na clonku a to stupnicou dolu, alebo je už zabu¬dovaná v špeciálnych okulároch (tieto majú ešte možnosť presne zaostriť stupnicu). Ociachujeme zaostrením na ob-jektívový mikrometer a spočítame (pokiaľ možno čo na najdlhšlom úseku) koľko dielikov okulárového mikrometru pri¬padá na určitý počet dielikov objektívového mikrometra (me¬ranie niekoľkokrát opakujeme). Vieme 2e 1 dielik objektívového mikrometra sa rovná 10).im. Z nameraných hodnôt potom vypočítame, akú absolútnu hodnotu v mikro¬metroch (jom) má 1 dielik okulárového mikrometra pre danú kombináciu objektlv-okulár. Výsledok použijeme ako prepočítavací faktor, ale výhodnejšie je zostaviť si vhodnú tabuľ-ku. Keď napríklad 10 dielikov objektívového mikrometra sa rovná 40 dielikom okulárového, znamená to, 2e 1 dielik okulárovej stupnice sa rovná 2,5(.im. Táto hodnota je trvalá kým sa nezmení optický systém, t.j. okulár, objektív a dĺžka tubu¬su). Nevýhodou je, že sa merané štruktúry väčšinou nekry¬jú s ryskami okulárového mikrometra a príslušné zlomky tre¬ba odhadovať. Namerané hodnoty príslušne zaokrúhľujeme (nad 20µm na 0,5µm, nad 30µm na 1µm a nad 100µm na 5 až 10 µm). Pozorované zakresľujeme. Je to dokumentácia a protokol, ale učíme sa tým aj pozorovať a rozumieť mikros¬kopovanému objektu. Kresba je do určitej miery schéma, predpokladá pochopiť čo vidíme, vybrať typickú štruktúru a charakteristické znaky a potlačiť nadbytočné, nepodstatné a často rušivé detaily. Veľmi častou chybou je príliš malá kres¬ba, kde sa potom už nedá všetko "vtesnať", a nie je možné zachovať pomery a proporcie.
Treba kresliť pokiaľ možno veľké obrázky. Je nutné si uvedomiť, že mikroskopické zvä謚enie a zväčšenie pri kresbe je rozdielne. Napr. pri výtrusoch odporúča Josserand (1) kresliť v pomere 1:4 000 a opisuje aj praktickú metódu.
Je veľa knih o mikroskopii. Odporúčam výbornú knihu J. Pazourka, plne dostačujúcu pre naše účely: Pracujeme s mikroskopem (2).
Časť 2.
V tejto časti sa opisujú jednoduché spôsoby zhotovovania preparátov, ku ktorým netre¬ba špeciálne zariadenia a to predovšetkým na pečiarkotvaré a hríbovité huby. Treba si uve¬domiť, že sa mikroskopuje v prechádzajúcom svetle, to znamená, že lúče musia prejsť cez preparát. Je to možné iba vtedy, ak je preparát dostatočne tenký, čím tenší, tým lepšie. Okrem toho aj preto, že sa jednotlivé elementy a štruktúry neprekrývajú a dajú sa lepšie oddiferencovať. Máme dve možnosti ako to dosiahnuť: urobiť roztlačený preparát, alebo rezy z tkaniva.
1. Roztlačený preparát, sa používa vtedy, keď nezáleží na vzájomnom vzťahu jednotlivých elementov a detailoch mikroskopickej skladby tkaniva. Maličký kúštik huby sa dá na podlož¬né sklíčko do vhodného média a prípadne sa rozdelí na menšie časti a upraví preparačnými ihlami a ostrou pinzetou. Priloží sa krycie sklíčko, na ktoré sa jemne zatlačí (napr. gumou na konci ceruzky alebo iným vhodným predmetom). Tkanivo sa tlakom čiastočne rozostúpi, rozruší sa jeho stavba a môžeme ho v tenkej vrstve pozorovať, ale môže sa tým čiastočne deformovať a jeho štruktúra sa ruší.
Rezy treba robiť čo najtenšie, ak sa skúma mikroskopická skladba . Všetky sa nepodaria, preto ich zhotovujeme vždy viac. Vyberáme z nich tie najlepšie, pričom aj tak iba časť rezu je vhodná na pozorovanie. Je možno použiť jednoduchý ručný mikrotom. Vyrábala ho kedy si napr. firma Meopta, existujú aj návody ako si ho zhotoviť (4). Reže sa v nich väčšinou časť huby uchytená do bazovej duše. Niekedy odporúčaný polystyrén veľmi rýchlo otupí žiletku. Pri dostatočnom cviku sa dajú urobiť vyhovujúce rezy aj ručne. Užívajú sa dve techniky. Pri prvej sa časť huby položí na podložku, pridrží sa ukazovákom ľavej ruky a pravou sa robia paralené rezy. Je jednoduchá, osobne ju používam. Pri druhej sa lakte opierajú o stôl, vhodný kúštik huby sa drží medzi palcom a ukazovákom ľavej ruky a pravou sa reže. Detailný opis týchto techník pozri (5). Na rezanie možno použiť britvu, výhodnejšie sú však žiletky, ktoré sa po otupení vyhodia. Žiletky používame jednoduché, oceľové (nie platinové), radšej silnejšie, pretože príliš tenké sa ohýbajú. Ďalšia užitočná a jednoduchá pomôcka, ktorá nahradí zložitejšie optické zariadenia a ktorá zlepšuje podstatne výsledky práce, sú okuliare, v ktorých sú spojky 3 až 4 dioptrie. Ak je niekto ďalekozraký, pridá k svojim okuliarom tieto dioptrie. Pri iných chybách okraje vhodné si sklá vopred vyskúšať. Vhodné rezy prenášame na podložné sklíčko vlhkým štetčekom alebo preparačnou ihlou. Veľmi drobné huby sa dajú rezať týmto spôsobom len ťažko. Odporúča sa jednoduchá metóda (3). Treba si k nej zadovážiť špeciálne upravený polyetylénglykol, ktorý sa užíva v histológii a je roz¬pustný s vodou. Má viac továrnych značiek, napr. Carbowax, Histowachs, aj keď nejde o pravý vosk. Kúštik s veľkosťou malého hrášku sa na podložnom sklíčku zahrieva zapaľo¬vačom, kým sa neroztopí (vhodný druh s bodom topenia 50-55 °C) a tesne pred opätov¬ným ztuhnutím sa do neho vloží vhodným smerom orientovaná huba, ktorá sa tak fixuje a dá sa dobre rezať. Rezy treba vymyť vodou od zvyškov vosku, v ktorom boli zafixované. Je veľmi dôležité vybrať si na plodnici vhodné miesto na mikroskopické vyšetrenie a správne orientovať rez. Z pokožky klobúka môžeme stiahnuť kúštik pokožky, očistiť ho od prípadných zvyškov dužiny a položiť na podložné sklíčko povrchom nahor. Často to stačí, ale niekedy treba k detailnejšiemu štúdiu štruktúry robiť radiálne rezy, to znamená orientované v smere osy stred klobúka - okraj. Volíme stred tejto spojnice, občas je však treba vyšetriť aj pokožku v strede klobúka. Často je výhodnejšie mať čerstvý materiál, z exsikátu sa to niekedy dá len ťažko, plodnice by nemali byť príliš staré. Lupene režeme väčšinou kolmo na pozdĺžnu os, vždy sa musí zachytiť aj ostrie. Vyberáme si ich stred a nie okraje. Niekedy je užitočné uro¬biť rez na ostrie, keď paralelne s pozdĺžnou osou odrežeme čo najtenší, asi milimetrový okraj lupeňov, teda "ostrie". Má to význam, keď je málo cheilocystíd a na malej ploche transverzálneho rezu by sme ich nemuseli nájsť, alebo vtedy keď málo vyčnievajú a sú ťaž¬ko odlíšiteľné od susedných buniek. Vtedy po prezretí preparátu je možné sa pokúsiť ich uvoľniť z kontextu tkaniva jemným poklopkaním alebo tlakom na krycie sklíčko. Ak chceme dokázať prítomnosť kaulocystíd, stiahneme pozdĺž hlúbika žiletkou čo najtenší pásik a po¬zorujeme ich. Treba často vyšetriť tak hornú, ako aj dolnú časť hlúbika. Často sa dá ich prí¬tomnosť dokázať siínejšiou lupou. Výtrusy pokiaľ možno pozorujeme z výtrusného prachu, pretože v ňom sú zrelé. Ak ho nemáme, pokúsime sa ich zotrieť jemným vlhkým štetčekom alebo zoškrabať žiletkou z povrchu hlúbika. Ak sa to nepodarí, pokúsime sa ich zotrieť z plochy lupeňov štetcom, alebo ich pozorujeme pri vyšetrovaní lupeňov. Posledné dva spôsoby majú to riziko, že spóry môžu byť nezrelé a tým sa môže niekedy značne zmeniť ich morfo¬lógia, veľkosť a heterogenita. Dokazovať prítomnosť alebo chýbanie praciek býva často ťaž¬ké. Výhodné je predovšetkým exsikáty macerovat' najskôr asi hodinu až dve v 10% KOH. Potom sa malý fragment huby dilaceruje a urobí roztláčaný preparát, ale treba pracovať še¬trne, pretože hýfy sa s obľubou trhajú práve v mieste praciek. Potom ich zafarbíme napr. kongo-červeňou. Rezy môžeme robiť z čerstvého materiálu alebo z exsikátov. V obidvoch prípadoch záleží na konzistencii. Ak je huba napr. príliš nasiaknutá vodou, mäkká a mazľa vá nedá sa urobiť dobrý rez. Naopak, keď je priveľmi suchá alebo ide o exsikát, drobí sa a láme pri rezaní a treba ju rehydratovať tak, aby sa stala ohybná, vláčná a dala sa rezať. Exsikáty, buď celé alebo častejšie iba ich časti, môžeme k tomu účelu dať do Petriho mis¬ky, do ktorej vložíme trocha navlhčenej vaty a potom ju zakryjeme. Kühner a Romagnesi od¬porúčajú použiť trocha vlhkého machu alebo čerstvú šupku z pomaranča. Nie je vhodné dať hubu priamo do vody, lebo sa často príliš rozmočí a zle sa reže. Rýchlejšie sa to dá urobiť tak, že vzorku z ktorej budeme robiť rezy ponoríme aspoň na pol minúty do koncentrované¬ho alkoholu, do ktorého sme pridali minimum vody a potom ju prenesieme na chvíľu do vo¬dy, až nadobudne správnu konzistenciu. Potom robíme rezy rovnakým spôsobom ako pri čerstvej plodnici. Takto urobené rezy treba ešte úplne rehydratovať, "napučať". Robí sa to tým, že ich prenesieme do kvapky 5% amoniaku (používajú sa koncentrácie 5-10 %), resp. do 3-5 % KOH. Čpavok je šetrnejší. Niektorí autori (3) odporúčajú rezy v kapke KOH alebo čpavku na podložnom sklíčku zohriať plameňom zapaľovača, až začnú vystupovať pary, čo proces podstatne urýchli. Potom sa tekutina odsaje filtračným papierom a po pridaní vhod¬ného farbiva môžeme mikroskopovat'. S úspechom som vyskúšal návod podlá Clemensona (6). Použije sa roztok s týmto zložením: 20ml koncentrovaného amoniaku, 1 g glycerínu a 80 ml 96% etanolu. Po aplikácii toho roztoku sa rezy veľmi dobre zhotovujú. Potom sa pre¬nesú do 3% čpavku, aby napučali. Niektoré farbivá, ktoré obsahujú napríklad čpavok alebo laktofenol, dokážu rezy plne rehydratovať a napučať aj bez predchádzajúceho použitia KOH alebo čpavku.
Časť 3.
V tejto poslednej časti sa hovorí o základných chemických reagenciách a farbivách po¬užívaných pri mikroskopickom vyšetrení. Používame ich preto, aby vynikli určité štruktúry, alebo aby sme ich od seba odlíšili, poprípade sa využívajú mikrochemické reakcie s určitý¬mi celulárnymi substanciami, ktorých výsledkom je špecifická farebná reakcia (napr. amyloidná s Melzerovým činidlom). Ich obrovský význam netreba zdôrazňovať. Neexistuje univer¬zálne reagens, vyberáme si vždy ten roztok, ktorý najlepšie vyhovuje cieľom konkrétneho vyšetrenia, často treba použiť viac spôsobov farbenia. Preto treba poznať ich základné vlastnosti. Ako nešpecifické médium sa používa obyčajná voda, napr. vtedy, ak chceme po¬znať prirodzenú farbu vyšetrovanej štruktúry, ako sú výtrusy. Má aj tú výhodu, že na rozdiel od niektorých roztokov (napr.KOH, čpavok alebo alkohol) nerozpúšťa pigmenty, niektoré in¬krustácie alebo tukové kvapôčky. Medzi vodou a vnútrom buniek býva značný osmotický gradient. Voda je hypoosmolárna a preto môže prenikať do vnútra do tej miery, že napr. vý¬trusy môžu zväčšiť veľkosť a deformovať svoj tvar. Aby sa tomu zabránilo, možno použiť napr. fyziologický roztok (0,9% roztok NaCI v H2O). Niekedy sa používajú naopak hyper- osmolárne roztoky, ako je napr. asi 10% roztok cukru (podľa výsledku sa dá koncentrácia upravit), ktoré vedú k scvrknutiu bunkového obsahu, zmenšeniu vakuol a pomáhajú určiť, kde je lokalizovaný pigment (vakuoíárne, v stene bunky). Dá sa pozorovať aj v roztoku L4 podľa Clemencona a iných nefarebných médiách. L4 je vhodný tak pre exsikáty, ako aj pre čerstvé huby. Okrem toho sa doňho pridávajú niektoré farbivá a slúži tak ako základný roz¬tok na prípravu farbív. Pripraví sa zmiešaním nasledujúcich položiek v poradí, ako sú uve¬dené: 80ml H2O, 0,8g pevného KOH, 0,8g NaCI, 0,5g koncentrovaného Invadinu, 0,5g fe¬nolu a 20g čistého glycerínu. Glycerín zabraňuje rýchlemu odparovaniu vody, vysychaniu preparátu a znižuje rušivé pohyby výtrusov v zornom poli. Invadin firmy Sandoz je vlastne detergentná látka toho typu, aký sa používa v prípravkoch na umývanie riadu (napr. Pur, Jar) a zabraňuje predovšetkým tvorbe bubliniek v preparáte.
V ďalšom uvediem iba základné a najčastejšie používané farbivá a roztoky. Okrem špe¬ciálnych vyšetrení sa s dá s nimi skoro bez výnimky vystačiť. Niektoré špeciálne metódy bývajú opísané aj v monografiách o jednotlivých rodoch alebo skupinách húb. Melzerovo činidlo. Obsahuje 1,5g jodidu draselného, 0,5g jódu, 20ml destilovanej vody, ku ktorej sa nakoniec pridá 20 g chĺoralhydrátu.Treba ho uchovávať v tmavých flaštičkách. Jód farbí, chloralhydrát preparát prejasní a napučí. Jód prítomný v roztoku nestráca svoje vlast-nosti, ale chloralhydrát sa časom mení. Niektorí ho preto odporúčajú pridať do roztoku jodidu draselného a jódu, pripravenému do zásoby vo väčšom množstve, až tesne pred po¬užitím. Nie je to však nutné, lebo činidlo spoľahlivo vydrží niekoľko mesiacov a stačí ho znovu pripraviť až po tejto dobe. Pre určité špeciálne prípady a niekedy pre staršie herfcc. rové položky odporúča Z.Pouzar roztok s trojnásobným množstvom jódu. Melzerov roztok dáva buď nešpecifické zafarbenie, respektíve žiadne, alebo môže dôjsť k jednej z dvoch dôležitých farebných reakcií:
1. AMYLOIDNÁ REAKCIA. V tomto prípade sa daná štruktúra zafarbí jódom na modro alebo modrofialovo podobne ako škrob (lat.amylum). Niekedy je re¬akcia veľmi výrazná, skoro modročierna, inokedy slabá, nevýrazne sivomodrá s radom možných prechodov. Časo sa sfarbí takto iba časť bunky, napríklad amyloidná ornamentika výtrusov v rodoch Lactarius, Russula, Melanoleuca a iných. V niektorých rodoch, ako je napr. Amanita, môžu mať niektoré druhy amyloidné výtrusy (celé), iné druhy zasa neamylo- idné. Občas sa zafarbia aj iné elementy, napr. hýfy na báze hlúbika v rode Chroogomphus na rozdiel od rodu Gomphidius, kde sa nefarbia. Pri niektorých diskomycétoch je dôležitým znakom prítomnosť alebo chýbanie modrého zafarbenia vrcholu (hrotu) vrecka, prípadne sa na modro zafarbí amyloidný pórus na vrchole inoperkulátneho vrecka. 2.DEXTRÍNOIDNÁ, (PSEUDOAMYLOIDNÁ) REAKCIA. Rozumie sa tým hnedočervené, červenohnedé alebo až skoro purpurové zafarbenie po aplikácii tohto činidla. Môžu sa tak zafarbiť hýfy, výtrusy alebo aj iné útvary. Toto činidlo, pomenované po svojom objaviteľovi, českom mykológovi V.Melzerovi, je vari najčastejšie používané činidlo v mykológii a je veľmi dôležité tak pre systematiku, ako aj pre určovanie húb.
Kongočerveň. Môže sa použiť 1% vodný roztok. Výhodnejší a častejšie používaný je 1% roztok v čpavku. Roztok musí byť číry, prípadný nadbytok farbiva sa odstráni filtráciou. Vy¬drží aj niekoľko rokov, ak je dobre uzavretý. Zanecháva ťažko odstrániteľné škvrny. Má ši¬roké použitie pri vyšetrení pokožky klobúka, rôznych typov cystíd, ale aj hýf s ich septami a prackami. Farbí predovšetkým bunkové steny. Často ostáva v preparáte prebytok farbiva, ktorý pôsobí rušivo pri pozorovaní. Je výhodné a platí to aj pre iné farbivá, preparát upraviť tak, že sa k okraju krycieho sklíčka pridá trocha 3 až 5% KOH alebo 3 až 10% čpavku a z druhej strany krycieho sklíčka sa odsáva. Tým vniká čpavok alebo KOH pod krycie sklíčko a nahradí farbivo. Kvalita preparátu sa takto podstatne zlepší.
Bavlníková modrá. Pripraví sa rozpustením 0,05g farbiva v 30ml kyseliny mliečnej. Dá sa použiť áj vo forme vodného roztoku alebo rozpustená v laktofenole. Ak sa stena výtrusu farbí zreteľne na modro, pričom jeho vnútorná časť sa buď nezafarbí alebo iba podstatne menej, volá sa cyanofilná, ak to tak nie je, označuje sa ako acyanofilná. Tieto rozdiely medzi stenou výtrusu a jej vnútornou časťou sú dobre viditeľné na výtrusoch rodu Amanita, ktoré sú acyanofilné a majú v tomto činidle nezafarbenú stenu, ale zreteľne modrú proto¬plazma Zahriatie preparátu na niekoľko sekúnd podstatne urýchli reakciu. Niekedy sa za¬farbí a znázorní iba ornamentika, napr. v rode Ramaria. Používa sa aj pri štúdiu ornamenti¬ky výtrusov vreckatých húb. Má svoje miesto aj pri zisťovaní niektorých druhov hýf (napr. generatívnych).
Krezylová modrá. Používa sa vodný roztok, ktorý sa dá pripraviť ad hoc tak, že do 1-2 kvapiek vody na podložnom sklíčku sa dá veľmi malé množstvo farbiva a rozmieša sa na farbu tmavého, ale číreho atramentu. Trvanlivejšie je činidlo podľa návodu Clemencona (3). Je to 0,3% roztok v zmesi glycerínu, etanolu a destilovanej vody. Zisťuje sa tak metachro- mázia. Označuje sa tým jav, keď stena výtrusu alebo jej časť sa farbí rozdielne od farby po¬užitého farbiva, v tomto prípade teda nie na modro, ale purpurovo alebo purpurovočerveno. Je to tak napr. v rodoch Leucocoprinus, Leucoagaricus, Macrolepiota. Metachromaticky môžu reagovať aj iné štruktúry než výtrusy, napr. hýfy niektorých druhov rodu Mycena.
Uvedené farbivá stačia na veľkú väčšinu práce neprofesionálneho mykológa. Existuje celý rad farbív a špeciálnych techník, ktoré sú obmedzené iba na niektoré skupiny húb, ale¬bo na špeciálne prípady. Nebudú tu podrobnejšie opísané, odkazujem na literatúru, zmie¬nim sa stručne iba o niektorých. Patrí sem farbenie acetokarmínom, používané pri dô¬kaze karminofilných granulácií v bazídiách rodov Lyophyllum, Tephrocybe a Calocybe. Far¬benie Sudanom znázorňuje selektívne tukovité látky. Pri hlbšom štúdiu plávok sa používa bázický fuchsín (ako karbolfuchsín ktorý umožňuje sooľahlivo zistiť tzv. primordiálne hvfv v pokožke klobúka. V tom istom rode sa pouzivaju cimaia založene na baze suitaidehyaov, ktorými sa dá dokázať prítomnosť alebo chýbanie dermatocystíd v pokožke klobúka. Je to sulfovanilín, sulfobenzaledhyd a sulfopiperonal. Americkí mykológovia uprednostňujú pred kongočerveňou floxín (phloxin) B, ktorý farbí na červeno prevažne cytoplazmu.
Niektoré roztoky, ktoré sa ťažko pripravujú, je výhodejšie získať z laboratória, kde sú pripravované na spoľahlivej úrovni (napr.acetokarmín). Záleží aj na kvalite a značke použi¬tého farbiva. Niektoré farebné reakcie a vyšetrenia sa ťažko dajú robiť na exsikátoch, resp. sú nespoľahlivé, v niektorých prípadoch však môže byť použitie exsikátu dokonca výhod¬nejšie. Niektoré vyšetrenia je lepšie robiť na mladých plodniciach, napr. zisťovanie karmi¬nofilných granulácií. Ako v iných oblastiach, aj tu treba získať skúsenosti a používať vlas¬tnou praxou overené postupy. Na to je potrebná aj literatúra, preto by som chcel na záver trocha bližšie komentovať citované monografiické pramene.
Práca Igora Fábryho Metodika štúdia vyšších húb je bohužiaľ ťažko dostupná. Vyšla iba v malom náklade pre vnútornú potrebu bratislavských škôl v Pedagogickom ústave mesta Bratislavy. Je cyklostylovaná s perokresbovou prílohou od A.Dermeka. Opiera sa koncepciou o prácu M.Josseranda. Je pomerne podrobná, obsahuje aj pokyny na zber húb, metódy makroskopického opisu a všíma si aj organoíeptické vlastnosti. Podrobne sú opísa¬né okrem mikroskopických aj makroskopické znaky a metodika mikroskopického vyšetre¬nia. Všetko je podložené bohatými skúsenosťami autora. Prihliada na zvláštnosti jednotli¬vých skupín húb. Na konci je veľmi stručný prehľad systému húb. Je to klasická, stále aktu¬álna a pre väčšinu amatérskych mykológov postačujúca príručka. Je priekopnícka aj pre o slovenskú terminológiu.
Josserandova veľmi podrobná, niekedy trocha rozvláčna kniha La déscription des champignons supérieurs má podobný obsah ako predchádzajúca, neobsahuje však pre¬hľad systému húb a zaoberá sa v podstate iba hríbotvarými Boletales a lupeňotvarými Aga- rícales. Je to v tejto oblasti klasické dielo francúzskej mykológie. Prvá časť (Technique dés- criptive) sa zaoberá technikou, metódami makroskopického a mikroskopického vyšetrenia a opisu ako aj s vysvetlením príslušných pojmov. V druhej časti (Vocabulaire raisonné du Déscripteur), ktorá dopĺňa prvú, sú vo forme výkladového slovníka uvedené a vysvetlené príslušné pojmy. Obsahuje rad cenných poznatkov, ktoré autor čerpal za dlhé roky práce v mykológii a ktoré by sme ťažko hľadali inde. Je aj vynikajúcou príručkou na poznanie fran¬cúzskej terminológie.
Kniha nemeckých autorov Erba a Matheisa - Pilzmikroskopie sa zaoberá výlučne mik- roskopiou húb, a to v celej oblasti makromycétov. Prednosťou knihy je 135 vynikajúcich fa¬rebných mikrofotografií z preparátov zhotovených jednoduchými metódami. Je stručná, jas¬ná, inštruktívna a je dobrá aj na oboznámenie sa s nemeckou terminológiou. Je koncipova¬ná predovšetkým ako pomôcka pre amatérských mykológov začínajúcich sa zaoberať mik¬roskopováním húb.
Dielo anglosaských autorov Largenta a Johnsona z USA a Watlinga z Anglicka má rov¬naký obsah ako predchádzajúce. Je to tretí zo štvordielnej série kníh, ktoré majú za cieľ po¬môcť určiť huby až na úroveň rodu. Je dobre ilustrovaný čiernobielymi mikrofotografiami a perokresbami, je však "odbornejší" a pre samostatný vstup do mikroskopie húb dosť nároč¬ný. Tak ako predchádzajúce diela dáva možnosť zoznámiť sa s terminológiou, v tomto prí¬pade anglickou.
Pazourkova veľmi dobrá kniha - Pracujeme s mikroskopom je venovaná všeobecnej mikroskopii, je písaná prístupne a prakticky a je určená predovšetkým začiatočníkom. Plne postačuje pre potreby amatérského mykológa. Výhodou je, že sú opísané aj mikroskopy f. Meopta.

Reagovať na správu

portret

Igor V 29.7.2011 18:18

Tak tento príspevok si raz v zime prečítam.

Reagovať na správu

portret

Hanýžka mykológ 2.5.2017 15:27

Používám imerzní olej a objektiv čistím suchou látkovou plenou (nepoužitou .
Xylenu bych se raději vyhnula, pokud to jde, je to karcinogen a dost velký. Neznám moc lidí, kteří by s ním dlouhodobě pracovali a mají pevné zdraví, samozřejmě to nebude jediný faktor, v laboratořích je plno dalších "hnusů". Přece jen ale pokud je suchá látka typu pleny (měkká bavlna) srovnatelně účinná jako xylen, neváhala bych...

Na přitlačení krycího sklíčka s preparátem používám tužku s měkkou gumou a velmi málo síly. Mírné roztlačení preparátu mu neuškodí, naopak pleurocystidy jsou lépe viditelné (tenčí preparát). Jsou dobře vidět i detaily jako jsou háky u pleurocystid štítovek sekce Cervinus. Nesmí se to ale se silou přehnat, jinak není vidět nic.

Přeji hodně zdaru.

Reagovať na správu