Úvodná stránka » Diskusné fóra » Správy z tlače a televízie »

Liečivé huby.


portret

27.04.2008 07:37, Tono od Cirochy (pokročilý):

V poslednom čísle Zdravia je veľmi pekný článok o liečivých účinkoch niektorých hub. Hliva ustricovitá, leskokôrka obyčajná, uchovec, koralovec ježovitý ...

Reagovať na správu

portret

27.04.2008 07:47, Rados3berny:

Niečo o liečivých hubách je aj tu: http://www.houby.estranky.cz/

Reagovať na správu

portret

27.04.2008 08:46, Tono od Cirochy (pokročilý):

Tiež dobré, ale v tom Zdraví je to také ľudové, možno si dám námahu a prepíšem to aj na naše stránky.

Reagovať na správu

portret

27.04.2008 09:04, medulienka (pokročilý):

Huby majú liečivé účinky, ktoré boli známe už v starovekej Číne. Medzi známe liečivé huby aj Žezlovka čínska (Cordiceps sinensis), Hliva ústricová (Pleurotus ostreatus), alebo Uchovec bazový (Hirneola auricula-judae) je veľmi dobré antiphlogisticum. Liečivé sú dokonca aj plesne.
Aj jedlé huby sa môžu stať jedovatými. Po nesprávnom uskladnení sa môže začať tvoriť baktéria Clostridium botulinum, ktorá produkuje nebezpečný botulotoxín. Preto musia byť huby uskladnené v chladničke a priedušne (nie v igelitovom obale).

Niečo o účinkoch húb na ľudský organizmus všeobecne:
http://zena.sme.sk/c/3565381/Huby-ako-ic...


Húževnatec jedlý (šiitake):
http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Lentinula...
http://www.mednews.sk/cz/index.php?menu=...

Tibetská huba:
http://www.nahuby.sk/obrazok_detail.php?...
1. reguluje ochranné látky
2. priaznivá na choroby srdca a rozkladá cholesterol
3. choroby štítnej žľazy a pečene
4. lieči žlčník, žlčové cesty, žlčové kamene
5. veľmi priaznivá na žalúdok a črevný katar (hoci mlieko chutí kyslo, odkysľuje organizmus)
6. priaznivá na obličky a kontroluje obličkové cesty
7. vytvára antibiotiká, liči zápaly krvi
8. reguluje krvný tlak
9. zadržuje metastázy a potláča novotvorbu
10. zabraňuje rýchlemu starnutiu
11. zabraňuje únave
12. obsahuje množstvo potrebných vitamínov

http://www.alinka.sk/o-hubach/

Netreba zabúdať napríklad ani na vinohradníkov, pomáhajú si tiež hubou, nemyslím tým svojou vlastnou ,
aj keď degustácia má pri výrobe vína tiež určitý význam. Ide o tzv. cibérový výber, kde cukornatosť hrozna je najmenej 28°NM a víno je vyrobené z ručne vyberaných prezretých bobúľ hrozna zušľachtených účinkom vláknitej huby Botrytis cenerea Persoon.
Takýchto príkladov v potravinárstve je veľmi veľa.

Reagovať na správu

portret

27.04.2008 20:57, šuvo (moderátor, atlasár):

Marta Semerdžieva, Jaroslav Veselský - Léčivé houby dříve a nyní... Vrelo odporúčam túto knihu, je veľmi zaujímavá...

Reagovať na správu

portret

27.04.2008 22:09, dedabobr (atlasár):

Je to opravdu dobrá kniha ,ale byla vydána již v roce 1986-ACADEMIA Praha a nevím jestli bylo na trhu nové vydání.Hledal jsem ji pro kolegu v Knize,marně.

Reagovať na správu

portret

27.05.2008 20:21, Zuzka (mykológ):

Zkuste antikvariáty. Já jsem tu knížku sehnala v Liberci u Fryče.

Reagovať na správu

portret

20.05.2011 20:46, vrutcan:

Presne tak ,mám ju a je to precízne spracované.

Reagovať na správu

portret

20.05.2011 15:42, Lauruska:

na zaludocne katary je liecivy aj lopuchovy koren http://www.predajbylin.sk/lopuch_koren/i...

Reagovať na správu

portret

20.05.2011 19:00, J. Č. (mykológ, atlasár, moderátor):

A motýlniková tráva?

Reagovať na správu