Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Červivé huby


portret

Palo Kučík 21.8.2016 19:36

Dobrý deň. Som laik, tak sa ospravedlňujem za prípadnú "hlúpu" otázku. Vo dvore rodinného domu mám borovicu, smrek a dve jedle. Chodíme občas na huby a pravdepodobne na topánkach sme si ich priniesli domov. Tento rok ich vyrástlo okolo stovky, lenže všetky sú červivé. Aj ten najmenší hríbik je hneď červivý... Sú to len suchohríby, ale je to škoda. Dá sa nejako tej červivosti zabrániť? Ďakujem za konzultáciu!

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 21.8.2016 20:04

Nie - ale huba s červíkom je lepšia ako huba bez červíka, ktorú nemám. Mne 1-2-3 červíky v hube nikdy nevadili ...

Reagovať na správu

portret

Palo Kučík 21.8.2016 20:26

Sú kompletne červivé, nie 2-3 červíky... Keď je väčšia, do 10 cm, tak to beriem, ale pozrel som centimetrovú a už aj tá bola nepoužiteľná... V stredu som ich našiel asi 20 a každá bola úplne deravá až čierna...

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 21.8.2016 21:38

tak len oči pre plač ....

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 21.8.2016 21:12

Pravdepodobnosť, že výtrusy prinesené z lesa na topánkach infikovali stromy v záhrade, je veľmi nízka. Skôr tam boli už prítomné.

Tie huby boli napadnuté, lebo akurát teraz padli za obeť generácii mušiek, ktoré mali ideálne podmienky. Nie vždy sa musí udiať taká náhoda a huby môžu byť úplne zdravé.

Reagovať na správu