Hodvábnica jarná
kozaroš pokročilý 5.2.2008 14:34
V atlase sa píše jedlá huba.Ja by som povedal výborná jedlá huba.Hoci v prírode do vrecka od Sheley Evans som čítal,že je nejedlá.No ja ju zbierám už od mala a vidí sa mi ,že je chuťovo lepšia ako čírovnica májová alebo všetký ostatné huby.
milustek pokročilý, atlasár 5.2.2008 14:52
Chutovo je fajn aj ja som su zberala uz ako dieta. Tieto huby sme volali podslivniky, pretoze rastli v sade pod slivkami . Boli to po smrckoch prve jarne huby, ktore u nas rastli.
Kedysi som citala, ze hodvabnicu jarnu odporucaju zberat len v prvej polovici maja a na overenych miestach. Neskorsie vraj uz hrozi riziko zameny za jedovate hodvabnice a vlaknice.
kozaroš pokročilý 5.2.2008 15:04
U nas sa nazývajú pod sadovky.Rastú aj pod jabloňami ,hruškami ale aj pod trnkami a hlohmi.Manželka už teraz spominá,že kedy už budú rásť,že by si na nich už pochutnala.
kozaroš pokročilý 27.4.2016 15:45
Neviem,ale každý mame iné chute,no mne hovábnica chuti oveľa viac.Včera sme oslavovali Jaroslavy,tak som ju pražil,tak to nemá chybu.Praženicu som robil na skúšku aj z májovky a všetci sa zhodli že hodvábnica chuti lepšie.
Hari 25.4.2016 11:01
U nas to zbiera kopec ludi,rastie toho kopec v sade a v krykoch-100 metrov od baraku-ked sa zberaju male plodnice 30-50mm si myslim,ze sa nezamenia.
kozaroš pokročilý 25.4.2016 16:03
Ale veď sa to nemôže zameniť.Hodvábnica veľká rastie neskoršie,našiel som ch až v auguste.Pochádam z Čierneho nad Topľou a tam nám rástli Hodvábnice jarné pod slivkami a jabloňami,to sme si každý rok na nich pochutili.
Máčik 5.2.2008 16:32
Musím súhlasiť,chuťovo výbornä huba,ktorej podľa mňa ukradla renomé Čírovnica májová,ktosi si to z kuchárov poplietol a potom sa to opisovalo z knihy do knihy!
Aspoň ja nepoznám nikoho,komu by naozaj chutila Č.májová,Cisárove nové šaty dajú pozdravovať.Od detstva si jej chuť pamätám,rástla v našej záhrade/ďaleko od lesa/
pod slivkami,najradšej po jarnom skyprení pôdy okolo sliviek,v tom čase už koncom marca a v apríli.Aby nebola ruská ruleta,tak ako hovorí Milustek.Nemecká autorka R. Daehnke síce predpokladá,že niekto domotal smrčky s májovkami a toto sa traduje,ale to by snáď nedokázal nikto.
maroš atlasár 14.4.2008 08:27
Ty nepoznáš nikoho,komu by chutila čírovnica májová?Neuveriteľné...Hodvábnica jarná(po starom zvonovec jarný)je síce chutná huba,ale...na májovky sa nechytá.
milustek pokročilý, atlasár 14.4.2008 21:19
asi je to sposobene postupnym zanikom klasicky kosenych a spasanych luk..
maroš atlasár 15.4.2008 08:02
Ja ich hľadám hlavne v remízkach,húštinách,na kraji lesa.Bývajú väčšie ako v čarovných kruhoch,ktoré sú okrem toho dosť viditeľné,a tým pádom hojne navštevované.
milustek pokročilý, atlasár 14.4.2008 21:18
pre mna hlavne na polievku.. v polievke je jej chut naozaj nezamenitelna.
kozaroš pokročilý 19.4.2008 18:13
Dnes som pripravoval majovky no neviem si pomôcť hodvabnici sa nevyrovná ani z ďaleka.
Hari 25.4.2016 11:07
Hodvabnica jarna je fakt vyborna,majovky som nejedol,vyskusam a napisem-ale preco nevyskusat,ked je tych hodvabnic mraky kusok od baraku.
vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 5.2.2008 17:55
V zahraničí viac na západ od SK sa často niektoré (často aj ako keby "súkromne" vo vybraných atlasoch), u nás bežné jedlé (napr. smrčkovec český), huby odporúčajú nezbierať, príp. sa považujú za jedovaté. Má to veľa dôvodov. Určite však napr. stačí nejaká medializovaná otrava a hneď sa mení status jedlosti (pokiaľ sa v danej krajina vôbec odporúčajú huby, mimo nákupu v sieti marketov, jesť).
Sade atlasár 5.2.2008 19:55
V tom mám osobnú skúsenosť z USA. Keď som domácim vravel, že idem do lesa na huby (ten les im patril a začínal 2 m za domom, výhražne ma varovali: "V lese rastú jedovaté huby". Dobré huby sú len v hypermarketoch.
fugi 12.4.2008 20:33
mate odvahu, tu po europe by som to skusil aj ja, ale v amerike by som uz vahal zbierat cokolvek - napriklad taka jahoda, v indii rastie tiez ibaze plod je otoceny hore a nie ako u nas a je vraj (ne)slusne jedovata /dufam ze to nebola iba novinarska kacica/,ale ak zostaneme u hribov, tak opacnym smerom ako na Z, sa upravuje vela druhov hub /tusim mliecnym kvasenim/, kre sa u nas nezbieraju, lebo su povazovane /dokazatelne?/ za jedovate. mozno by nebolo od veci keby sa tu vyjadril niekto z potravinarskej* spolocnosti napr. ci sa robili nejake testy ucinkov hribov aj pri podavani niektorych zakladnych liekov /* v sucastnosti by sa velka cast velkopredajni POTRAVINY mala pisat bez ,,P,,/
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 12.4.2008 21:19
Mliečnym kvasením sa upravujú niektoré rýdziky - plstnatý, korenistý, kravský, tie však u nás nie sú jedovaté, len prudko nejedlé (teda okrem korenistého po určitej úprave). Zakvasovať toxické huby sa ani nedá, lebo jed sa kvasením nezničí.
cordyceps3 mykológ, atlasár 2.5.2008 17:47
trochu zaprotestím:, prudko nejedlé pri L. piperatus s tým nesúhlasím. So slaninkou na panvici na chlebe niečo fantastické, treba si na to tak dve sústa zvykať...
L.Ď. pokročilý 14.4.2008 08:37
Mne takátu "indická" jahosda rastie pred barákom, kde som sa prisťahoval. Nikto nevie odkiaľ sa vzala. Pravdepodobne z nejakej starej skalky. Je fakt ako jahoda, aj listy má rovnaké, len jahody trčia hore. Nemá nijakú chuť, plody sú až v druhej polovici leta.
mz pokročilý 15.4.2008 17:54
Ak zoberieme v úvahu, čoho sú dnes obchodníci schopní, (prebalovanie cukríkov po záručnej dobe; predaj hovedzieho so "zelenou krvou" atď.) neriskoval by som nákup rýchlo sa kaziacich potravín akou huby určite sú. Hlavne ak mám možnosť nazbierať si čerstvé v lese. Ešte dodám, že šampióny prvej triedy v obchodoch často nespĺňajú požiadavky ani na tú poslednú triedu. Lupene by mali byť ružové nanajvýš svetlo hnedé, nie čierne ako tie v obchodoch. Prečo? Pre lakomosť nielen obchodníkov ale aj výrobcov. Čakajú aby dorástli a ony namiesto toho starnú...
mz pokročilý 15.4.2008 17:58
Niektoré mierne jedovaté druhy v závislosti na regióne v ktorom rastu sú niekde menej, niekde viac jedovaté a niekedy aj nejedovaté. Čítal som to napríklad o Muchotrávke citrónovej, ktorá je v európe jedovatá ale na niektorých miestach vo svte sa bežne konzumuje.
Valda botanik 24.5.2013 12:49
Duchesnea indica jedovatá není, jenom nechutná tak dobře jako naše lesní jahody.
lesný duch 30.5.2013 20:01
Ona totižto vôbec nechutí.Ona proste iba je,teda existuje.A fakt neublíži.Ď!
Sade atlasár 5.2.2008 19:38
Keď si pozriete maľované obrázky a popisy v Malom atlase húb (Dermek, Lizoň), medzi Hodvábnicou jarnou a H. veľkou nenájdete prakticky jediný rozdiel, až na to, že H.veľká má vo výtrusoch len jednú veľkú tukovú kvapku a H. jarná viac menších. Rád by som vedel, ako ich bezpečne rozoznať.
kozaroš pokročilý 5.2.2008 22:24
Aj hodvábnica jarná rastie v jari do juna a veľká v auguste až v oktobri.
Sade atlasár 6.2.2008 08:16
Problém bol v tom, že som ich našiel v máji na okraji svetlého bukového lesa kde rástli aj trnky. Nezobral som ich, hoci som mal veľké pokušenie, lebo boli krásne mäsité.
V uvedenom atlase sa píše, že H. veľká rastie od konca mája do septembra v svetlých listnatých lesoch.
L.Ď. pokročilý 6.2.2008 12:27
Hodvábnica jarná (ak je staršia) má ružové lupene. Aj dierky po červíkoch sú tmavšie (ružové až hrdzavé).
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 6.2.2008 12:31
V tomto prípade sú obavy opodstatnené, ja by som konal rovnako a tie huby by som nebral na jedenie, aj keď odlíšiť hodvábnicu jarnú od h. veľkej pri aspoň nejakých skúsenostiach nie je problém. Treba vidieť obidva druhy naživo a hneď je v tom jasno.
peter_p 6.2.2008 14:52
Janko máš pravdu. Je potrebné to mať "v oku " a potom nie je problém rozlíšiť tie dvojníky.
vlkodlak mykológ 25.5.2013 14:54
Kromě doby výskytu a vazby na stromy: Entoloma lividum má v mládí lupeny výrazně do žluta a je to mnohem masitější houba - zatímco E. clypeatum obvykle mívá průměr klobouku do 10 cm a E. sepium do 8 cm, E. lividum může mít klidně 30 cm. E. clypeatum má klobouk šedý, hnědošedý apod. E. sepium ho má zase výrazně světlý a jemně vláknitý, s tendencí v sušším počasí šupinkovitě rozpukávat, v zásadě podobné barvy jako E. lividum.
Sade atlasár 25.5.2013 19:54
Medzičasom som sa naučil E. clypeatum poznať a považujem ju za veľmi chutnú hubu. Čítal som aj tvoje popisy podobných húb na Damyku, len u nás teraz nič v lese nerastie.
ViKa 28 25.5.2013 22:09
Základné rozdelenie čírovkotvarých (dužinatejších) hodvábnic je podľa toho
Či rastú na jar - alebo v lete a na jeseň. Či rastú pod ružokvetými stromami a krami, alebo pod inými.
To je aj základný rozdiel medzi E. clypeatum a E. sinuatum (okrem iných znakov, ktoré už boli spomenuté, ale aj neboli).
vlkodlak mykológ 7.6.2013 01:50
Tento model má trochu chybu - houby si občas rostou, kdy chtějí. V parku, v sadu s příměsí listnáčů jako je dub, buk, habr, a navíc v červnu, neplatí a je třeba se spolehnout (jak je to správné) na znaky morfologické. Nakoukat to je ovšem trochu větší potíž.
PeteN atlasár, mykológ 5.5.2016 23:50
Přesně tak, navíc je třeba brát v potaz i více méně opomenutý jarní a podzimní aspekt růstu hub, který je známý především u některých druhů čirůvek, ale... Takže nelze se příliš opírat o to, zda je daný druh jarní, letní či podzimní... Ještě třeba zmínit, že možnost záměny E. clypeatum je i za I. erubescens; v Praze mám 2 lokality, kde rostou "vedle sebe" a když se zadaří, tak do toho roste ještě C. gambosa - kterou bych spíše tedy jako lajk zaměnil za E. sinuatum než E. sinuatum za E. clypeatum, E. sepium, E. saundersii atp.
K jedlosti, nejedlosti a jedovatosti hub bylo zde napsáno už hodně. Jen dodám, že houba, která je v jednom kraji považována za výbornou jedlou (např. V. bohemica v ČR a SR), může být někde označována za nejedlou, resp. podezřelou. Není to dáno tím, že by byla jako taková nejedlá, ale může to být dáno tím, že obsahuje látky, které u mnohých lidí mohou způsobovat alergické reakce. Proto je raději značena jako nejedlá či podezřelá. Tím doplňuji druhou stranu mince k možnosti záměny (např. A. rubescens vs. A. pantherina či A. franchetii).
Vždy ale bude záležet na zkušenosti a sebereflexi každého houbaře, zda opravdu bude sbírat jen to, co bezpečně pozná, nebo se bude snažit dělat "Bastienovské experimenty" a hazardovat se svým zdravím. A i přes to, že houbař bude ukázněný a usměrněný a bude sbírat jen to, co bezpečně pozná, přeci jen může dojít po požití nějakého druhu k přecitlivění organismu a bude mu blbě.
Jiné houby mají v sobě zase toxiny s kumulativními účinky (involutin, necatorin, gyromitrin apod.), takže i toto je třeba mít na paměti a nezahrávat si se starými atlasy, kde jsou ještě některé houby tržní, chutné, jedlé a vhodné ke sběru a držet se raději novodobé seriozní literatury, která by přeci jen měla jít ruku v ruce s nejnovějšími výzkumy v oblasti mykotoxikologie.
tulen 3.5.2016 17:08
Dosť podstatná je aj doba výskytu,či intenzita vône.Veľká sa vôňou približuje májovke.
milustek pokročilý, atlasár 11.4.2008 20:31
Vcera aj dnes bolo paradne teplo a zacinaju rozkvitat trnky. Ak este cez vikend naprsi, mohli by uz v sadoch vybehnut aj hodvabnice jarne, co poviete?
kozaroš pokročilý 11.4.2008 21:00
No počas týždňa som ešte nenašiel,ale pomaly by už mali začať.No zvyknú rásť až po smrčkoch a tie ešte len začínajú.
J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 12.4.2008 21:23
Ja sa vyberiem na smrčky hybridné. Tento rok im počasie praje a vidím to tak, že bude dobrá žatva. Konečne, lebo minulý rok ani jeden.
kozaroš pokročilý 13.4.2008 21:00
Dnes som pozeral ale ani hodvábnice ani čirovnice,len množstvo smrčkov.
milustek pokročilý, atlasár 13.4.2008 21:33
U nas vdaka suchu budeme mat po hubacke, zda sa.. cirovnice sice nabehli, ale zacinaju cervaviet
milustek pokročilý, atlasár 23.4.2008 21:26
Ahoj Vlado, veru ani u nas som hodvabnice este nezaznamenala.. mozno je to vplyvom tohorocneho blazniveho pocasia..
P.S. Keby som vedela pekne tak pekne kreslit, ako J.Č., asi by som vyhlásila súťaž o prvý tohoročný nález
FerŠa pokročilý, atlasár, správca galérií 24.4.2008 19:15
Ahoj Miluštek,
vo včerajšej správe o výskyte húb som sa sťažoval na tohtoročnú absolútnu absenciu Hodvábnice jarnej na všetkých mojich flekoch a dnes som konečne objavil na jednom mieste prvé maličké plodničky tejto chutnej hubičky
U mňa je v rebríčku sice tesne za májovkou, ale predčí ju veľakrát početnosťou výskytu i tým, že sa ju neodvážia zbierať neskúsení hubári.
milustek pokročilý, atlasár 24.4.2008 21:43
Super Fersa.. vdaka za spravu, pojdem nakuknut pod slivky!
.. osobne si myslim, ze napriklad na prazenicu je tato huba vhodnejsia ako cirovnica majova, pretoze ma maksiu duzinu a ked sa poprazi s cibulkou, tak ju chutovo predstihuje.
kozaroš pokročilý 26.4.2008 14:25
Súhlasím s tebou Milka,aj mne chuti viac ako májovka,Dnes som ich už našiel ale sú ešte malé.
kozaroš pokročilý 2.5.2008 18:37
Včera som robil z hodvábnic praženicu,dnes polievku.no chuťovo sa nedá prírovnať k žiadnej hube.
milustek pokročilý, atlasár 2.5.2008 20:16
Vlado, ja len tisko zavidim.. u nas je tak sucho, ze uz hodvabnice jarne toho roku asi neuvidim..
Tono od Cirochy pokročilý 3.5.2008 08:27
Ja som ich nazberal 1. mája OBR 105278 a ešte som ponechal veľa celkom malinkých.
rudolf2 pokročilý 27.4.2016 22:33
Udusené s vajcom patria medzi moje "TOP" huby. Zberám ich od predškolského veku (čiže vyše 50 rokov) pre celú rodinu, nik nemal problém.
Mal som ich v pondelok a tie čo som tam ponechával si pozberám asi v piatok .
ivetatom pokročilý 4.5.2016 22:01
tiež som si dnes priniesla zo záhrady, udusila s vajíčkom na cibuľke a žijem
12Indián 24.5.2013 11:04
Už som ich aj ja objavil,rastú pod divými slivkami.Skúšal som akú majú chuť a chuť majú ako lieskové oriešky.Dá sa na chuti zhodnúť??
janorak59 24.5.2013 21:32
Ja pokiaľ raz zapochybujem či je jedlá alebo nejedlá tak ju neberiem. a basta
Hari 25.4.2016 11:04
Mate pravdu,je to vyborna huba,ma zvlastnu chut,to sa neda porovnat s podpnovkami napr.Tie sa nechytaju.