Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

brezovník obyčajný


portret

desperado 30.9.2015 19:53

Nazbieral som pekné mladé kusy. Nejaké tipy, čo s nimi? Pekne voňajú, tak ma láka ich spraviť na smotane, aj keď sa uvádza, že su nejedlé.

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 30.9.2015 20:47

1. natenko nakrájať cca 5-7 mm - povariť v slanej vode - obaliť a vypražiť
2. natenko nakrájať cca 2-3 mm - usušiť a variť výborný a liečivý čaj - lúhovať aspoň 2 hodiny

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 30.9.2015 21:20

liečivé účinky určite má, ale podľa môjho názoru je na bežnú konzumáciu dosť horký

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 1.10.2015 08:46

áno je trochu horkastý, preto ho treba trochu povariť v slanej vode ... a prirodzene dochutiť - také tie maslové plodnice chutia skoro ako sírovec, ale zase je pravda načo jesť toto, keď rastú hríby
čaj odporúčam!!!!

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 18.12.2019 18:28

Presne tak a všetko čo je horké
zväčša ako aj päpava, alebo
čakanka má liečivé účinky
práve na trávenie, ja milujem
horké veci, zemežlč mám najradšej.

Reagovať na správu

portret

soldanelka pokročilý 22.12.2019 19:02

Veľakrát som ich našla mladé a krásne šťavnaté, veru som netušila, že sú liečivé a dajú sa aj konzumovať. Čaj by som ochutnala.?

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 22.12.2019 20:31

Treba a s medikom

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 30.9.2015 23:44

Caj by som skusila. Na jedlo by ma asi nik nenahovoril. Ale ochutnala by som keby si dal ktosi namahu spravit nieco netradicne

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 8.10.2015 11:31

čaj je super odporúčam

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 18.12.2019 18:55

Skúšal som mladé vyprážané plodnice aj čaj.
V oboch prípadoch je to horké až štipľavé.
Takže na konzum neodporúčam a liečebné účinky neviem posúdiť.

Reagovať na správu

portret

soldanelka pokročilý 22.12.2019 19:03

Ďakujem za informáciu.

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 24.12.2019 10:43

Nasusila som si u mamy t.r. uplne mladu, no sestra do vzala s ostatnymi , mozno to povazovala za suseny dubak....dufam, ze to nepouzije do kapustnice

Reagovať na správu

portret

Sleipner 24.12.2019 11:56

Neskúšal ho niekto naložiť sušený do alkoholu?

Reagovať na správu

portret

FerŠa pokročilý, atlasár, správca galérií 25.12.2019 11:22

https://translate.google.com/translate?h...

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 27.12.2019 09:39

najlepšia náplň do dymáka keď idem ku včelám

Reagovať na správu