Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Čírovka zemná


portret

standoban pokročilý 22.12.2014 19:05

V najnovšej encyklopédii od p.Hagaru som sa dočítal,že táto hubka je jedovatá.Veľmi častý a dlhodobý konzum môže vyvolať RABDOMYOLYZU-akútne zlyhanie obličiek.To isté sa už uvádza v atlasoch o Čírovke zelenkastej.Škoda,táto čírovka zemná naložená v octovom náleze mi chutila.

Reagovať na správu

portret

Dušan71 pokročilý, atlasár 23.12.2014 10:33

Tiež som ju nakladal a bola perfektná.

Reagovať na správu

portret

ičiko 23.12.2014 14:51

Zvykol som ju nakladať do nálevu,ľadviny mi zatiaľ fungujú...

Reagovať na správu

portret

Gabcika a Jirko 23.12.2014 16:56

K tej jedovatosti vid. clanok (ale po anglcky) ak ma niekto zaujem.

http://www.rsc.org/chemistryworld/2014/0...

Reagovať na správu

portret

Buki 25.12.2014 17:31

nezbieram / ale dobre vedieť ... existuje nejaká čírovka, ktorá je chutná, 100% jedlá a aj neškodná?

Reagovať na správu

portret

Shika 28.12.2014 10:14

áno -> pôvabnice :D hlavne fialová

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 28.12.2014 11:37

Pôvabnica fialová je výborná jedlá huba,ale musí byť dostatočne dlho tepelne spracovaná.V surovom stave obsahuje HEMOLYZÍN,ktorý zapríčiňuje rozpúšťanie červeného farbiva/hemoglobínu/ v červených krvinkách.Varením,alebo dusením huby sa táto látka odstráni a huba je neškodná a veľmi chutná.

Reagovať na správu

portret

ryba 16.10.2019 19:49

Čo znamená dostatočne dlho tepelne spracovaná? Ja som ju minulý rok nakladal do octu a neviem či som ju dostatočne dlho obvaril. Postupne som ju konzumoval počas roka a nebadám nejaké zdravotné problémy ale radšej by som bol keby mi niekto poradil koľko stačí na to obváranie minút aby sa zlikvidovala nežiadúca látka.
Ďakujem za odpoveď, prajem príjemný večer.
S pozdravom Jano.

Reagovať na správu

portret

hrbik 16.10.2019 20:01

Tiež by ma to zaujímalo, ale teraz si myslím, že 30 min. by mohlo stačiť
https://www.nahuby.sk/diskusia.php?paren ...

Reagovať na správu

portret

Tatianka 16.10.2019 20:08

Doporučujem odber krvi na hepatálky a budete mať jasno s konzumáciou sterilizivaním tejto huby ?

Reagovať na správu

portret

hrbik 16.10.2019 20:10

konzumácia sterilizovaním?

Reagovať na správu

portret

Tatianka 16.10.2019 20:20

Sterilizácia t.j.zaváránie.

Reagovať na správu

portret

hrbik 16.10.2019 20:23

A zaváraním konzumujeme? U mňa sú zavarené v komore a neskonzumované. Ale nevadí. Teda "ako dlho" znie otázka.

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 17.10.2019 18:38

min.20 minút

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 28.12.2014 18:58

čo tak čírovka sivá?

Reagovať na správu

portret

Nikotín 25.12.2014 19:21

Rabdomyolýza je rozpad buniek kostrového svalstva pri ktorom sa do krvného riečišťa uvolňuje
myoglobín a draslík. Následne myoglobín upchatím kanálikov v obličkách môže vyvolať ich akútne zlyhanie.

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 29.12.2014 18:52

Dobra informacia.

Reagovať na správu