Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

LÚČNICA LÚČNA, HYGROCYBE PRATENSIS


portret

rudolf2 pokročilý 28.11.2014 12:03

lúčnica statnáVzhľadom k tomu, že som sa stretol s niečím zvláštnym, dovoľujem si tento jav popísať.
17.11.2014 t.j. v pondelok som doobeda išiel na vychádzku do k.ú. Chropova a Častkova.
Bolo pomerne chladno (asi 7°C), fúkal chladný vietor, venoval som sa hlavne hubám rastúcim na lúke. V lokalite Salaše okrem iných boli aj lúčnice lúčne, Hygrocybe pratensis. Vzhľadom k tomu, že poznám viac lokalít s ich výskytom a už dlhší čas som ich chcel konzumne vyskúšať som zobral asi 20 plodníc.
Začalo pršať a tak som prehodnotil ciele vychádzky a zrýchlil som cestu domov.
Doma som huby vyložil (cestou späť ma ešte potešili pôvabnice dvojfarebné), roztriedil, asi 15 mladých a zdravých plodníc lúčnic lúčnych som si poumýval a odložil a večer okolo 19 hodiny som ich dal na panvicu, trocha podlial vodou jemne osolil a pomaly asi 45 minút dusil.
Prvé moje prekvapenie pri ochutnávke bola výrazná sladká chuť. Doteraz som si myslel že najsladšie po uvarení sú rýdziky smrekové, ale tieto boli ešte sladšie. Chuťou som bol tak nadšený, že som porušil zásadu, že prvý raz ochutnávam hubu ktorú chcem zaradiť do jedálnička sám a dal som pár kúskov ochutnať aj manželke, tiež jej chutili a potvrdila sladkú chuť, zvyšok som skonzumoval sám.
Asi po polhodine som začal pociťovať žalúdočnú ťažobu z náznakmi na vracanie, postupne sa pridával pocit únavy, „ťažkých viečok“ a svalového napätia (taká svalová nervozita).
Okolo 22 hodiny išla spať manželka s tým, že jej je zle a má nutkanie na zvracanie.
Ja som jej o svojich pocitoch nepovedal ani pred tým, ani potom, len som musel korigovať svoju úvahu že moje problémy mohla spôsobiť reakcia huby na alkohol (dal som si pohár marhuľovice poobede a potom jeden aj večer). Manželka alkohol nepožívala a navyše len ochutnala (max. 1- 2 plodnice), tak tieto problémy nemohla spôsobiť reakcia huby s alkoholom.
Ja som išiel spať s pretrvávajúcimi príznakmi okolo polnoci (k vracaniu ani hnačke neprišlo).
Zaspal som rýchlo, ráno som sa zobudil s miernou žalúdočnou ťažobou, únavou a miernym svalovým napätím. Takto to bolo prakticky počas celého dňa, pomaly to vyprchávalo a do normálnych pocitov som sa dostal až večer, čiže 24 hodín po požití tých húb.
Až dnes ráno (19.11.), keď som si chcel overiť pocity u manželky, som sa jej priznal že som mal podobné pocity, potvrdila mi môj predpoklad, že nekonzumovala v priebehu dňa alkohol a spresnila že u nej to odznelo v priebehu noci, ráno už sa cítila dobre (zjedla malú dávku).
Keďže nepredpokladám, že mohlo prísť k zámene húb (a l. lúčna sa uvádza ako jedlá) všetky plodnice boli mladé, zdravé, nezaparené a dostatočne tepelne upravené, na danej lúke sa nerealizujú chemické ošetrenia (i preto tam rastie viac druhov lúčnic) a k príznakom prišlo nezávisle u dvoch osôb je to asi problém.
Neviem aké máte skúsenosti alebo poznatky s konzumáciou týchto húb, bolo by dobré sa k tomu vyjadriť kto má s nimi skúsenosti, prípadne bližšie preskúmať (dobrovoľnému „ochutnávačovi“ som ochotný zaslať vzorku sušených plodníc) a ak sa to potvrdí zmeniť ich status.
Ja len viem, že ich už chutnať nebudem. Foto húb OBR 499268 .

Reagovať na správu

portret

ivka mykológ 28.11.2014 12:20

To na obrazku je nesporne Hygrocybe pratensis, ani sa to nemusi mikroskopovat. Tvoja skusenost len potvrdzuje moj nazor, ze sa maju jest len tie huby, ktore odskusali generacie pred nami a su uplne nepochybne jedle. Huby su zakerne a casto sa stava, ze to co jendemu vobec neskodi, u ineho vyvola miernu otravu. Poznam vela ludi, ktori bez problemov jedia peciarky zapachajuce, bedle zahradne a dokonca aj usiaky spod borovic. A ini skoncia v nemocnici. Asi sa vobec neda urcit, na zaklade coho sa H. pratensis oznacuje ako jedla, ja osobne nepoznam nikoho, kto by ju konzumoval. Som zvedava, ci sa niekto prihlasi....
Myslim ale, ze po tomto by bolo dobre aspon na strankach zmenit status tejto huby na nejedlu.
Dakujem menom vsetkych hubarov za upozornenie.

Reagovať na správu

portret

Sleipner 28.11.2014 14:37

A nemohli byť už nejako čiastočne v úvodzovkách načaté mrazom?Ten by mohol spôsobiť aj tú sladkú chuť.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 28.11.2014 18:56

Zohnal som tieto údaje pre Myjavu, ktorá by mohla byť teplotne najbližšie:
Dátum Vysoké Nízke zrážkySnežením
so 1. 11. 2014 8 ° 0 ° 0 mm 0 cm
ne 2. 11. 2014 12 ° 4 ° 0 mm 0 cm
po 3. 11. 2014 13 ° 7 ° 0 mm 0 cm
ut 4. 11. 2014 18 ° 9 ° 0 mm 0 cm
st 5. 11. 2014 18 ° 11 ° 0 mm 0 cm
št 6. 11. 2014 16 ° 14 ° 1mm 0 cm
pi 7. 11. 2014 17 ° 10 ° 2mm 0 cm
so 8. 11. 2014 14 ° 9 ° 7mm 0 cm
ne 9. 11. 2014 17 ° 10 ° 0 mm 0 cm
PO 10. 11. 2014 17 ° 12 ° 0 mm 0 cm
ut 11. 11. 2014 18 ° 13 ° 0 mm 0 cm
st 12 11. 2014 15 ° 12 ° 0 mm 0 cm
št 13. 11. 2014 18 ° 5 ° 0 mm 0 cm
pi 14. 11. 2014 16 ° 3 ° 0 mm 0 cm
so 15. 11. 2014 13 ° 11 ° 0 mm 0 cm
ne 16. 11. 2014 11 ° 9 ° 4mm 0 cm
PO17. 11. 2014 10 ° 9 ° 0 mm 0 cm

Reagovať na správu

portret

Rados3berny 30.11.2014 11:14

Ak by po zamrznutí huby zmenili svoju chuť na sladku, museli by pred zmrznutím obsahovať škrob a to pokiaľ viem huby neobsahujú, prípadne zanedbateľné množstvo. Alebo huby obsahujú látku, ktorá sa chová po zamrznutí a opätovnom rozmrznutí rovnako?

Reagovať na správu

portret

Sade atlasár 29.11.2014 11:55

Ja som ich t.r. skúšal dvakrát koncom októbra, kedy bolo u nás veľmi teplo a mráz určite ešte nebol. Jedol som ich v zmesi /asi po 10 plodníc/ spolu s inými hubami, ale žiadne ťažkosti som nezaznamenal.

Reagovať na správu

portret

spišak 29.11.2014 15:06

Už dosť dlho mi v hlave vŕta táto myšlienka: čo keď za rozdielmi v znášanlivosti rôznych húb u rôznych ľudí nie sú ani tak individuálne odlišnosti v konštitúcii, v odolnosti tráviaceho traktu, v spracovaní, v drobných odchýlkach predošlej konzumácie, či vôbec postojov k hubám. Mne to vychádza skôr tak, že jedlosť húb v oveľa väčšej miere ovplyvňuje miesto kde vyrástli, Pritom miesto treba chápať širšie - môže to byť krajina, oblasť, alebo trebárs i len druh substrátu, na ktorom huby rastú. Takú hypotézu podporuje napr. rôzne hodnotenie tých istých húb v rôznych krajinách (hoci toto by sa dalo pripísať len postojom k hubám). Viac je príkladov z botaniky. Liečivé rastliny bežne používané v jednej krajine sú v inej krajine neznáme. Napríklad u nás bežne odporúčaný lastovičník sa v ruských atlasoch neuvádza, u nás sa za liečivé nepovažujú dvojzub, plesnivček, čremcha, či kalina. Pritom tieto rozdiely nie sú dané rozšírením rastlín v jednotlivých krajinách, či azda menšou ochotou jednotlivých národov experimentovať pri hľadaní vhodného lieku. Určite by stálo za to zhromažďovať aj poznatky zamerané týmto smerom a som presvedčený, že by to prinieslo aj nejaké výsledky.

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 30.11.2014 10:51

Dik Rudo za zdielanie Tvojej skusenosti. Chcela som vyskusat chut lucnic bielych, ktore rastu aj tu v Irsku, no po Tvojej skusenosti som stratila zaujem. Vsetky poddruhy l. bielej su uvadzane ako jedle a nachadzala som ich cely november. Hoci tato huba neohrozuje zivot, urcite nie su prijemne prejavy nevolnosti po jej poziti. Dufam, ze si tvoju skusenost precita co najviac ludi.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 30.11.2014 11:41

Ja aj naďalej budem zaraďovať nové potenciálne jedlé druhy húb do jedálnička, len ma to utvrdilo v tom, že treba byť vždy opatrný a striktne budem dodržiavať "bezpečnostný protokol" pri zaraďovaní nových húb: jednoznačné spoznávanie druhu - kontrolná ochutnávka menšej dávky a až potom širšie použitie (tak to praktizujem už dlho a prvý raz sa mi to vyplatilo). Z informáciou som sa podelil, aby aj ostatný boli ostražitý a zodpovedný.

Reagovať na správu

portret

golgolik atlasár, mykológ 30.11.2014 11:52

Ďakujem ti Rudo, u nás ich rastie tiež veľmi veľa a veru aj ja som mal nutkanie si ich nazbierať, keď iných húb už nerástlo, ale po tomto tvojom príspevku už mi neni do nich chuti.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 30.11.2014 15:09

Ja by som bol radšej, keby si 2 - 3 plodnice, len udusené v troche slanej vody ochutnal. Posunulo by to túto diskusiu ďalej...

Reagovať na správu

portret

golgolik atlasár, mykológ 30.11.2014 19:40

Dnes som ich videl okolo 30, nabuduce, ak tam budu, tak ochutnam.

Reagovať na správu

portret

Bob28 11.1.2015 18:51

Po této diskusi jsem 8.12. nasbíral na louce v Brně mladší (snad nepřemrzlé) plodničky a podusil jsem na večeři asi 60 g + jedno vajíčko. Trochu jsem to přesolil, ale dobré byly. Večer a druhý den dopoledne mě bolela hlava v týlu. Běžně na to netrpím. Jinak OK.

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 11.1.2015 20:21

Asi to treba sledovať, ja som mal v svojom živote prvý raz takúto skúsenosť.

Reagovať na správu