Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Rýdzik korenistý


portret

virtue205 atlasár, moderátor 26.6.2011 20:11

Dnes som nazbierala cestou z hubostretka rýdzik korenistý. Má niekto skúsennosť s jeho úpravou v kuchyni? Poteším sa každému receptu alebo využitiu. Ďakujem vopred

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 26.6.2011 22:02

Opečený s cibuľkou a slaninou, tak píše literatúra.
Skúšal som to, dá sa to, ale sú aj chutnejšie huby .

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 26.6.2011 22:05

Vďaka, viem, že sú, ale ževraj sú pikantné ako čili , tak to chcem skúsiť

Reagovať na správu

portret

FerŠa pokročilý, atlasár, správca galérií 26.6.2011 22:18

... i ja ho aspoň jeden - dva krát za rok koštnem
... mladé plodničky (do priemeru 5 cm poukladám na plech, troška vegety štipka soli, kúštik oravskej slanínky a šup do trúby. Chuť je naozaj troška špecifická - štipľavo horká, ale dá sa na ňu zvyknúť a spolu s kusom čerstvého chlebíka a vychladeným pivkom sú prudko jedlé

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 26.6.2011 22:22

To veru koštnem aj ja .....netreba ho povariť?

Reagovať na správu

portret

rudolf2 pokročilý 26.6.2011 22:25

Súhlasím, až na to pivo .

Reagovať na správu

portret

Eldžej pokročilý 3.7.2011 07:25

a nieje rýdzik korenistý strašne horký? naši susedia to zbieraju a hovoria že musia to parkrát obvariť aby neboli horké

Reagovať na správu

portret

R. 21.7.2014 18:13

Nuž treba to pripraviť, používam výlučne klobúky, ideálne je porezať jemne po povrchu sem tam vylezie mlieko, to treba utrieť, umyť a ešte vlhký poriadne nasoliť, na panvici ideálne na bravčovej masti, ale aj na oleji sa dá poriadne do zlatista (cca 10 min. na slabom plyne) smažím, otáčam 2* na oboch stranách. Vždy sme to tak robili a vždy nám to tak chutilo, fajn sú aj na grile, ale fakt to treba posoliť, soľ opadne, ale tá, ktorá ostane potlačí horkastú pachuť a hlavne na tej panvici je to fajn, na grile sú suverénne najlepšie plávky.

Reagovať na správu

portret

... 15.7.2011 11:41

najma horke ako fras

Reagovať na správu

portret

kasiga2 22.7.2011 00:56

Čo sa týka horkosti, nie je to celkom pravda. Horké až ostro štipľavé sú za surova.
U nás v okolí Sniny "horkyne" patria medzi tradične zbierané huby.
Netreba ich obvariť ani namáčať v mlieku. Najvhodnejšia príprava je smaženie. A najlepšie tradičným spôsobom, buď na masti alebo na slaninke. Na oleji resp. na masle to nie je ono.
U nás sa zbierajú len mladé klobúky, hlúbiky nie. Smažia sa buď v celku z oboch strán, alebo pokrájané. Dôležité však je, aby sa dôkladne prepiekli, ale nie zhoreli. Keď sa dôkladne prepečú, horkosť úplne resp. takmer úplne stratia.
Stačí jemne osoliť, nič viac. Ale kto chce, môže si ich podľa chuti okoreniť.
S dobrým čerstvým chlebíkom sú celkom chutné.

Reagovať na správu

portret

... 22.7.2011 14:53

ved prave som cital ze rusini ho pecu na masti, som to skusil horky caj na zaludok suviks oproti horkyni

Reagovať na správu

portret

kasiga2 22.7.2011 21:50

V tom prípade neboli dôkladne prepečené.
V okolí Sniny nežijú len Rusíni. Sotáci (východoslovenské nárečie), ku ktorým patrím aj ja, ich taktiež takto pripravujú.

Reagovať na správu

portret

... 23.7.2011 21:13

tak ja to sjusim toho roku zase lebo som mudrejsi ze hlubik nemam davat a klobuky len z uplne mladych hub ? a ze su dobre pridat pri nakladani do kyslej kapusty nemate s tym tiez skusenosti ?

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 26.6.2011 23:13

ja ho proste nejem a basta!!! Prečo? Načo? Veď sú lepšie huby.

Reagovať na správu

portret

spišak 27.6.2011 00:07

Napríklad preto, že tie lepšie huby sa často piecť nedajú. A tento rýdzik je skvelý upečený nad ohňom medzi plátkami slaniny, ktorá sa nemusí konzumovať, ak voči nej máme výhrady. Ohník je však kľúčový.

Reagovať na správu

portret

tdoki 27.6.2011 17:59

Poznám ju z detstva, volali ju kravská huba.
Nachádzam ju bezne aj teraz, ale nechávam tym kravám.
Jedlá je aj tráva a redsa sa nepasieme.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.6.2011 18:03

akože nie?? veď konzumujeme pažítku, byliny, vňate a rôzne byle, takže sa vlastne pasieme. Jeme to, čo nám chutí a neuškodí. Odborníci na výživu dokonca vravia : chcete zdravo žiť alebo chcete schudnť? Napaste sa......

Reagovať na správu

portret

fonzi 27.6.2011 22:01

Tráva síce nie je jedovatá, ale nevieme ju tráviť, nemajúc príslušné enzýmy. Kto chce mať nádherný ileus a skončiť na mojom operačnom stole, nech sa len spokojne napasie. Z otvoreného čreva sa mimochodom najlepšie vyberá ďatelina.

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 27.6.2011 22:06

hihihihihí tak toto je ono. Súhlasím.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.6.2011 22:06

nemyslela som doslovne trávu, ale zelené byliny....veď z tých snáď nikto neumrie....

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 27.6.2011 22:12

ja mám rád zelené byliny. Najmä prepasírované cez sviňu alebo v tomto trávovom podaní cez HD (hovädá)

Reagovať na správu

portret

tuláčka pokročilý 5.6.2014 22:49

Ivka, máš pravdu. Pri dlhších pochôdzkach dobre padne list, či stvol púpavy, či listy korocelu a pri unavených nohách za hrsť skorocelových listov s mladou ďatelinou vložiť na dno topánky a po chvíli únava opadne a pochod v pohode dokončíte. Mám to odskúšané

Reagovať na správu

portret

voloďa 27.6.2011 07:48

Pozri si v receptoch! Ja robím čipsy, sú úžasné!

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.6.2011 08:16

Ďakujem , pozriem

Reagovať na správu

portret

bocacha pokročilý 27.6.2011 08:58

Musím skonštatovať, že jesť túto hubu, sa mi zdá byť silené.Silno súhlasím s Igorom.

Reagovať na správu

portret

fivan 27.6.2011 17:33

Nuž ja tiež silno súhlasím s Igorom aj bocachom,jednoducho nedokážem chuťovo "uniesť" tú jeho štipľavosť.
Ale na výsledok od virtue 205 som zase zvedavá !

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 5.6.2014 19:55

Pred pár dňami mi Peťo hovoril, že ich vyskúšal a boli super

Reagovať na správu

portret

robo_h 27.6.2011 10:13

Ja ho mám skutočne veľmi rád tak že ho dám na chvíľu do mikrovlnky (čas podľa množstva, musí prejsť dostatočnou tepelnou úpravou) a potom posolím.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 27.6.2011 11:04

...ja som ho nasusil, a dam ho do kapustnice (vlanajsi zamer zostal v zabudnuti)...ale pred par dnami som nasiel hniezdo s cca 50 kuskami, aj mladuckymi, bez cervov, tak som znovu nasusil par hrsti, vraj ma neopakovatelnu chut, aj taku "silu" jej vraj doda ...
....a SG (profesor mykologie Stanko Glejdura) poprazi slaninku na drobno nakrajanu, potom tam migne mlieče, poprasi solou, korenim a mletou rascou a sup do...konzumuje.... (prijmite prosim ospravedlnenie za absenciu interpunkčných znamienok)...a pekny den z čarokrásnej Banskej Štiavnice (tu vzdy pisem i.z.) "stary horsky vlk" serpico vsetkym praje !!!

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.6.2011 14:47

vdaka za vsetky napady, urcite budem experimentovať ...tiež prajem pekný deň

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 27.6.2011 16:12

Práve priniesol pán Sand do poradne tento korenistý a hovorí, že ho nakladá ako kvašáky

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.6.2011 16:20

Ja ho práve pripravujem, vybrala som si z každého receptu niečo, napíšem výsledok

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.6.2011 17:58

Tak už je dovarené...najprv som ich nechala namočené asi pol hodinu vo vode, potom som ich ochutila vegetou, rascou, poukladala na plech s trochou olivového oleja, k nim som pridala na kocky nakrájanú oravskú slaninu, na plátky červenú kápiu, na kolieska baklažán. Piekla som ho asi 45 minút. Výsledok degustácie : chuť mierne horkastá, ale nie pikantná, po chvíli som si na tú chuť zvykla, dobrú vôňu mu pridala slanina. Najlepší bol z toho ten baklažán Čo by som urobila ináč - určite by som ho predtým aspoň 10 minút predvarila. Docela mi to chutilo, bola to tak trochu zmena chuti. Zbytok húb dám sušiť a použijem ako korenie.

Reagovať na správu

portret

bocacha pokročilý 27.6.2011 19:17

Takže: Nič moc. Možno ako korenie.Pozor na horkosť.

Reagovať na správu

portret

spišak 28.6.2011 15:27

LIEKY na podporu trávenia sa volajú amará. Pretože sú horké.

Reagovať na správu

portret

miki49 pokročilý, atlasár 27.6.2011 19:53

Keď som bol mladý(už si na to nepamätám ,bola táto huba u nás dosť často na stole.Moja mamka,veľká hubárka,ju pred pečením dávala odstáť v mlieku.Mne to chutilo.

Reagovať na správu

portret

bocacha pokročilý 27.6.2011 19:59

Môžem potvrdiť, že tieto pokusy u mojej babky bývali,/ ona ma viedla hubárskym chodníkom/ ale rýdzik korenistý silno kríval na obidve za rýdzikom surovičkovým, o ktorý v tom čase nebolo núdza.

Reagovať na správu

portret

Igor atlasár 27.6.2011 22:10

Aj moja stará mať ho občas zjedla. Ale to bolo iba vtedy, keď xcela niečo z húb urobiť a nebolo nič iné v lese. Korenisté sú v raste výnimočné. Rastú často aj v najväčšej páľave v júli, keď nič iné nie je. Toto môže byť jediný racionálny dôvod na papanie tejto huby.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 27.6.2011 22:20

Igor sto ľudí, sto chutí, každému z nás chutí niečo iné....mne napríklad z húb, ktoré som doteraz jedla najviac chutila amanita červenkastá---len tak opečená na troche oleja, s rascou a vegetou

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 27.6.2011 23:07

Máš pravdu Igor, rastú aj keď iných húb niet. U našich doma bolo zvykom piecť ich nasucho - iba posolené na platničke. Tá horkastá chuť nám nevadila a aj keď boli ťažko stráviteľné, šli na dračku.

Reagovať na správu

portret

mamka 29.6.2011 18:05

Aj u nás bolo zvykom piecť ich nasucho - iba posolené na platničke. Boli fajn a zjedli sa hneď.

Reagovať na správu

portret

Tomi_no! pokročilý 2.7.2011 21:28

čipsy z rýdzika korenistéhovážení, musel som to vyskúšať (našiel som ich dosť, mladých) a musím povedať, že výborne hodia na pečenie, na tenučké plátky, prudko opiecť na oleji s o soľou a rascou, majú perfektnú konzistenciu, štipľavosť sa stratí, chuť špecifická, mierne horkastá, dosť sýte, ale ňam ňam, po prvej panvici som musel urobiť repete, pričom som vybral aj trochu väčšie plodnice a nebol tam žiadny rozdiel OBR 276123

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 2.7.2011 22:54

Aj ja som to dnes skúšala

Reagovať na správu

portret

nora 5.6.2014 17:32

Aj ja jedávam rýdzik korenistý opečený nasucho na platničke. Naučila ma to moja stará mama. Vraj to jedávali ked bola malá a boli velmi chudobní. Chutí mi.

Reagovať na správu

portret

lumol 4.7.2011 22:40

Racionálnym vysvetlením prečo sa rýdzik korenistý v minulosti jedol, je jeho liečivý účinok ( vraj ) pri liečbe tuberkulózy.

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 28.6.2011 07:01

V Rusku ich nakladajú do súdkov, osolia a nechajú prejsť mliečnym kvasením.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 3.7.2014 23:54

Práve som ich naložil včera.

Reagovať na správu

portret

Tono od Cirochy pokročilý 4.7.2014 11:44

Poľovačka na huby :
Pavel Ivanovič Kosicyn bol roky lesníkom, ten ma naučil huby nakladať do soli takto. Kadičku poriadne vydrhneme. Vložíme do nej borievkové vetvičky, vetvičky obaríme, aby ich vôňou nasiaklo drevo kadičky. Potom ju prikryjeme teplou dekou, aby borievková para neušla. Občas deku nadvihneme a prihodíme rozpálené kamene. Voda zasyčí a zabuble, a drevo vsiakne ďalšiu dávku vône. Mimochodom, nejde pritom len o borievkovú vôňu — bez nej by sa vec hádam aj zaobišla. Skôr pritom ide o perfektnú dezinfikáciu nádoby, čo je zárukou, že sa v zime huby nezačnú kaziť a plesnivieť.

Kadička je teda pripravená. Rýdziky poriadne poutierame, aby na nich nebolo ani smietky, a suché začneme ukladať do vrstiev, pričom každú výdatne posolíme. Pridávame prísady, o ktorých som sa už zmienil (kôpor, cesnak). Neškodila by vari aj rasca, a vôbec všetko, čo môže chuť húb ešte zlepšiť. A tak rýdziky navrstvujeme, kým nie je kadička plná. Nič sa nestane, ak sa zaplní len do polovice: nech by sme ju ako nadžgali, budeme huby neskôr pridávať, vždy totiž sadnú.

Na huby položíme organtínové vrecko so soľou a pekne ho po celom povrchu rozložíme. Naň dáme vyrajbaný lopár a na lopár závažie, môže to byť obyčajný riečny kameň. Po čase lopár aj kameň klesnú, na povrch vystúpi hubová šťava — Pavel Ivanovič ju odporúča z času na čas odobrať.

Po dvoch mesiacoch sa dajú huby jesť. Vlastne — čo to vravím — môžu sa jesť?! Dajú sa jesť hoc aj hneď na druhý deň. Po dvoch mesiacoch sú však patrične presolené, nasiaknu rozličnými odtienkami arómy a sú také, aké ich chce kuchár mať. Už ich len treba poklásť na tanierik (v dobrej spoločnosti), postaviť na stôl karafku z priehľadného skla a také akurátne poháriky.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 6.7.2014 20:17

Libor teraz som ich skúšal už vykvasené.
No parádne sú. Fantázia. Tak už viem čo budem
zbierať. Natlačil som ich iba do 0,7 dcl
fľaše, bolo málo a pritlačil uhorkou aby nevyplávali
na vrch a zalial slanou vodou a mikroténovým
sáčkom s dierkami ihlou a gumičkou pripol.
Vyníkajúce sú. Chuťovo presne ako olivy.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 4.7.2011 22:43

naozaj motivačné foto...mňaaam

Reagovať na správu

portret

skratotriasok 7.7.2011 15:10

Tolko diskusie o tom bielom koni suchych letnych lesov, ze najblizsi rydzik co stretnem skonci pomlety alebo na pekaci.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 7.7.2011 15:51

Reagovať na správu

portret

stefam 18.7.2011 15:41

Rýdzik korenistý má špecifickú horko - štipľavú chuť. V posledných rokoch zisťujem, že sa štipľavosť začína pri týchto hubách vytrácať, neviem prečo...Ekológia ?
Ja ho pripravujem tak, že pokrájané huby dusím zakryté na panvici cca 10 - 20 min. na oleji alebo masti + trocha podlejem vodou. Po 20 minútach posolím a už iba pečiem na odokrytej panvici. Huby sa krásne opečú a sckrumkavejú. Na záver pečenia cca 2 min pred odstavením ich okorením štipkou mletého korenia a pridám dosť veľa drvenej rasce. Huby treba jesť teplé, s chlebom a uhorkou, na zapitie je najlepšie pivo.
Je to taká dospelácka chuť , niečo ako olivy, keď to ješ prvýkrát, tak máš chuť to vypľuť, potom si už na to zvykneš, až ti to chýba.

Reagovať na správu

portret

spišak 19.7.2011 02:33

Ako s olivami - už si si na jeho chuť privykol

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 23.7.2011 23:26

ďakujem za tip

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 24.7.2011 06:58

presne tak, najprv som aj olivy neznášala, potom som ochutnávala a dnes si ich vychutnávam, spolu s balkánskym syrom tie čierne mäsité sú úžasné

Reagovať na správu

portret

Husi moderátor, atlasár 5.6.2014 23:11

Aj ja ho rád zoberiem, ak nájdem mladšie plodnice a naopak nenájdem surovičky. Smažený, osolený a s rascou nemá chybu. Len sa musí odhadnúť správny čas odstavenia. Ak sa presmaží (zhorí), je naozaj horký. Inak je výborný. Porovnávanie s čilipapričkou má pôvod zrejme v zámene za rýdzik plstnatý, ten je naozaj štipľavý ako čert.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 6.6.2014 08:50

Mnohí ani netušia, že konzumovali Lactarius glaucescens namiesto L. piperatus.

Reagovať na správu

portret

gabriell 6.6.2014 12:11

Horkosť strácajú po vyvarení vo vode, môže sa to zopakovať, voda sa vždy vyleje. Potom ich stači orestovasť na masti alebo oleji, okoreniť a majú lahodnú chuť.

Reagovať na správu

portret

spišak 6.6.2014 14:11

Tak sa ale najskôr stratí podstatná časť toho, kvôli čomu sa huby zbierajú a jedia - jedinečná chuť. Ešte som nezažil, že by sa huby jedli iba kvôli naplneniu žalúdka, i keď tento efekt sa často dostavuje.

Reagovať na správu

portret

gabriell 30.6.2014 01:18

Nehovoril som o plnom žalúdku, ale o chuti. "Ale proti gustu žiaden dišputat", ako sa hovorí...

Reagovať na správu

portret

spišak 2.7.2014 11:56

Ja som tiež hovoril predovšetkým o chuti

Reagovať na správu

portret

daggy 10.6.2014 08:29

V nasej rodine sa uz konzumuje dlhe destarocia, postaci oprazit cibulku na udenej slaninke, pridat rydziky (kto ich chce jemnejsie, tak predtym moze kratko obarit vo vriacej vode), stipku cierneho korenia a na zaver osolit. S chlebom a pivkom je to neskutocna lahodka. Tiez ich casto opekame na pahrebe v lese, postaci ho kvapkat vypekom zo slaninky, ktoru popri tom opekame a s chlebikom to je jedinecne. Skusal som ich mrazit, no mrazene stracaju chut a su potom dost tvrde. Tiez v sladkokyslom naleve cu celkom chutne, ale naj su na slaninke a cibulke. Zaciatkom leta su ich doslova zaplavy, zbiera ich mnozstvo ludi, ale ked rastu, tak neni problem mat za chvilu plny kosik. Zberame iba mlade plodnice (iba klobuky), starsie su uz dost tuhe.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 10.6.2014 16:28

vdaka za rady, som ich nazbierala v nedelu v Poltari a dnes sa chystam vyskusat ich

Reagovať na správu

portret

daggy 11.6.2014 14:36

Ja by som si ich uz dal, no zatial este u nas nerastu. Ale uz to ocakavam kazdu chvilu
A mozno skusim aj mliecne kvasenie, ak zozeniem na to vhodnu nadobu a bude ich tohto roku dostatok. Minuly rok bol totiz dost slabsi.

Reagovať na správu

portret

fivan 11.6.2014 15:51

Mám voľný 1 kameninový + 1 porcelánový súdok (pôvodne na kapustu,ale už boli odskúšané na kvasenie uhoriek počas sezóny).Ak by to bolo vhodné aj na rýdziky a naskytla sa cesta cez PN,tak sú k dispozícii .... zn.: obidva darujem.

Reagovať na správu

portret

daggy 12.6.2014 08:05

Dakujem za ponuku Ale asi sa tam nezastavim, pochybujem ze do leta tam budem mat cestu. Mozno skusim uzatvaracie vedro, na ktore dam klasicky kvasny uzaver, ktory sa pouziva na demizonik s vinkom Ved uvidim, vsetko zavisi od urody rydzikov... Mam este jeden prazdny sudok na kapustu, ale je 70 litrovy, co sa mi zda vela, radsej by som to robil v nejakej max 10-15L nadobe.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 3.7.2014 23:56

Akurát mi kvasia rýdzikx korenisté
tak potom Ti poviem.

Reagovať na správu

portret

daggy 4.7.2014 10:01

Tak to som zvedavy.
Konecne poriadne poprsalo, tak azda uz porastu v hojnom pocte a skusim to aj ja

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 6.7.2014 20:15

Ivetka teraz som už jeden vyskúšal.
No parádne sú. Tak už viem čo budem
zbierať. Natlačil som ich iba do 0,7 dcl
fľaše a pritlačil uhorkou aby nevyplávali
na vrch a zalial slanou vodou a mikroténovým
sáčkom s dierkami ihlou a gumičkou pripol.
Vyníkajúce sú.

Reagovať na správu

portret

kovo0308 11.6.2014 19:03

Na konzumáciu by som si to moc nedával

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 3.7.2014 23:51

Ivetka v Rusku ich kvasia ako u nás uhorky.
Včera som ich naložil aj s uhorkami tak Ti
potom poviem.

Reagovať na správu

portret

Kepa 11.7.2014 17:16

upiecť na oleji, posoliť a k tomu chlieb

Reagovať na správu