Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

skladovanie sušených hríbov


portret

16.06.2011 08:13, dpaprancova:

Poprosila by som o názor na skladovanie už usušených hríbov v mrazničke. Nemám dobré skúsenosti so skladovaním sušených hríbov v sklenenom pohári, použila som metódu aj s korením, stále sa vyskytli škodcovia. Tak by som chcela už usušené hríby uskladniť v mrazničke?

Reagovať na správu

portret

16.06.2011 11:10, dpaprancova:

priznám sa, že už som usušené hríby aj uskladnila v mrazničke, ale nikde som sa nedozvedela a neviem, či to nemá nejaký vplyv hlavne z toho dôvodu, aby sme nemali zdravotné problémy

Reagovať na správu

portret

26.06.2011 18:39, peto328gti:

nema to ziadny vplyv su vinikajuce

Reagovať na správu

portret

16.06.2011 13:45, serpico (atlasár) (online):

...ak sa po dokladnom uzatvoreni pohara "pliaga" nemala ako dnu dostat, znaci to, ze tam bola este pred uzatvorenim !

Reagovať na správu

portret

16.06.2011 14:52, VLADO*:

Ja uskladňujem sušené hríby v uzatvorených sklenených pohároch a to bez akýchkoľvek korenín. Pokiaľ sú rýchlo a kvalitne vysušené, škodcovia by v nich nemali prežiť a do uzavretých pohárov sa nový škodcovia nedostanú, potom je zbytočné uskladňovať sušené hríby v mrazničke. V krátkosti poradím ako predísť znehodnoteniu sušených húb. Najvhodnejšie je sušiť v sušiarňach, ja používam sitá vyrobené na tento účel. Priebeh sušenia musí byť čo najrýchlejší, aby sa z vajíčok hmyzu, ktoré voľným okom nevidíme nestihli vyliahnuť larvy, tie sa pri pomalom sušení zakuklia a z nich po určitom čase vzniká nový hmyz. Potom si myslíme, že nám sušené huby napadol škodca, vo väčšine prípadov sa jedná o škodcu, ktorý prežil samotné sušenie. Snažím sa aby sušenie trvalo deň maximálne dva, aj to je už dlho a vždy dosúšam v teplovzdušnej rúre cca 30 min. aj dlhšie, pri teplote 40°C. Huby sa musia až lámať, vtedy mám istotu že sú dostatočne vysušené, vyberiem ich z rúry nechám vychladnúť a zavriem do pohárov. Časom naberú vzdušnú vlhkosť a budú v poriadku. Takto vysušené a uskladnené mi vydržia ja niekoľko rokov bez toho aby boli znehodnotené škodcami.

Reagovať na správu

portret

16.06.2011 20:43, BOOBLE:

Sušiť a potom ešte mraziť ? Tak ich rovno zamraz a nemusíš ich sušiť. Kolega ich mrazí už celé roky a žije Inak ja som raz o tom niečo čítal, že keď ich len zamrazíš a potom rozmrazíš tak sa niečo z nich uvolňuje ale či je to pravda alebo výmysel netuším. Ak ide o sušenie, tak ja suším už roky rokúce na sitách a v živote mi huby nič nepožralo ani sa z nich nevyliahlo. Skúšal som dokonca sušiť aj huby s maličkými červíkmi. Za dve hodiny boli tie malé svine všetky vylezené a tuhé. Hubám nebolo absolútne nič, akurát mali také malé dierky No a uskladnenie, taká klasika - nádobky s výčkom na závit alebo bez. Pridávam korenie ale aj bez neho v pohode. Tri roky staré sušené huby a žiaden problém.
Základ je to dobre vysušiť. Niekedy na jeseň, keď je už problém so sušením to hodím do teplovzdušnej rúry. Raz sa mi podarilo celkom fajne pripiecť hríby a už som myslel, že je po nich ale na moje počudovanie po namočení boli v kapustnici fajnové.
Fúha ale som toho vypotil.

Reagovať na správu

portret

16.06.2011 21:53, babrli:

Tak, ako píšu ostatní - záleží len a len na dobrom vysušení. Mne sa osvedčilo, že po usušení dám huby do rúry "dosušiť, tak aby chrastili"na 60 st. a po vychladnutí uzatvorím v sklenom pohári.Najlepšia je použiť elektrickú rúru. Môžu sa tiež po usušení dať huby do mikroténového vrecka a uložiť na 2-3 dni do mraziaka. Potom vybrať a uskladniť opäť v sklenenom pohári. To je opatrenie, aby sa v prípade zlého usušenia neskôr neobjavili mole a pod. Zatiaľ sa mi to osvedčilo.

Reagovať na správu

portret

18.06.2011 18:35, guginač:

Mladá pani dobre usušiť a správne že ich dávate do mrazničky aspoň neriskujete že sa vám pokazia ja už roky dávam sušené huby do mrazničky----- nikto komu som dal sa nesťažoval že bi im niečo chýbalo--- viete koľko sa nachodíte potom je všetko preč .....DÁVAJTE DO MRAZNIČKY......

Reagovať na správu

portret

18.06.2011 21:27, Fande (atlasár):

Dobre vysušiť a dať do taniera pár hrstí a nechať 15s prejsť cez mikrovlnku a mole tam nebudú...............Aspoň takú mám skúsenosť a nesklamala.

Reagovať na správu

portret

19.06.2011 08:37, Igor (atlasár) (online):

Treba huby sušiť v kvalitnej sušičke a skladovať potom v skle, dobre uzavreté.

Reagovať na správu

portret

19.06.2011 13:13, fonzi:

Uz sme to tu riesili, pozri aj ine diskusie, napriklad:
http://www.nahuby.sk/diskusia.php?parent...
Ak mas samozrejme obrovsku mraznicku, nech sa paci. To ale nemusis huby susit, mraz ich oblanzirovane, usetris si spustu prace.

Reagovať na správu

portret

19.06.2011 19:07, xlorak:

Suším v sušičke, keď sú šušťavé, dám do suchého skleného pohára so šróbovacím uzáverom. Samozrejme dobre zatvorím. Vydržali mi vždy bez problémov. Kým som sušil na slnku, tak som tiež dal pozor, aby boli po usušení šušťavé, lámavé, až vtedy som ich zatvoril do pohára.

Reagovať na správu

portret

20.06.2011 22:40, letlampa:

ja som dlhodobym vyskumom zladil kos a susicku na ovocie, mam to presne zratane
kos=plna susicka /dokupil som extra susiace plata/ do rana krasne vysusene a v uzavretom pohari v pohode dva roky bez akejkolvek ZOO.

Reagovať na správu

portret

24.06.2011 21:04, mushroompeter:

čau, no ja už dlhé roky hríby po usušení dám do krabičiek a natlačím do do mrazáku. Je to naozaj dobré riešenie. Tam mi ich nikto nezje...

a aj kompletne udusené huby do štádia pred pridaním vajca, naložím do mikroténových sáčkov, zaviažem a šup ho do mrazáku. V zime sú ako čerstvo nazbierané.... Dobrú chuť

Peter

Reagovať na správu

portret

26.06.2011 18:38, peto328gti:

ja davam len do skla s bobkovym listom a mam ich pekne len treba davat pozor aby sa tam nedostali cervive iba pekne

Reagovať na správu

portret

04.07.2011 20:12, nenar:

Úplne vysušené, šušťavé huby, nasypem do 4 litrového pohára,
medzi huby dám viečko z šumivých tabletiek /od celaskonu...a pod./
obsahuje pohlcovač vlhkosti a buď zavrieť šroubovacím viečkom,
alebo sú aj plastové, pre podobný typ pohára. Vydržia bezchybné,
celé roky. Po otvorení sú huby stále šušťavé a voňavé.

Reagovať na správu

portret

04.07.2011 21:25, VLADO*:

Dobrý typ s tým absorbčným činidlom, musím vyskúšať. Zrejme ešte aj to môže ovplyvniť ich kvalitu, v každom prípade musia byť aj tak na uskladnenie perfektne vysušené.

Reagovať na správu

portret

07.07.2011 10:15, DeepGirl:

Hmmm... ja ich suším a dávam do sklenených pohárov, pravda, že musia byť dobre utesnené... preto vrch pohára prekryjem alobalom a až potom dám viečko a zatiaľ mi tam žiaden hmyz nenaliezol...

Reagovať na správu