Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Lievik trúbkovitý


portret

roman24 8.10.2010 14:57

Zdravím.
Len otázka do pléna. Zberáte Lievik trúbkovitý? Nezberal som ho nikdy, u nás (na Spiši) som sa s ním stretal zriedkavo. Tohto roku však nastala explózia s jeho výskytom. V Markušovskej doline ich sú desaťtisíce (ťažko odhadnúť), proste idem po lese a pol hodinu v jednom kuse sú všade okolo mňa. Je to pekný, aj keď trocha jednotvárny pohľad. Čítam, že aj standoban si to všimol u nás. Týka sa to len Spiša, alebo je to podobne aj u vás?

Reagovať na správu

portret

salamander 8.10.2010 15:34

Zbieram,celé leto a aj dnes ho bolo u nás(Chtelnica,M.Karpaty)neúrekom.

Reagovať na správu

portret

ROAN pokročilý 8.10.2010 15:34

Ja ho tiež nezbierám,ale ho je veľa všadeokolo nás.No čo čítam tak asi vyskúšam.

Reagovať na správu

portret

Sloven 25.2.2018 19:26

Minulý rok v októbri ma na tento druh upozornil znamy z Francúzka. Piekli sme na lievikoch tr. krkovičku a chutila neuveriteľne. Jedli sme štyria a riskli po jedle pivo aj víno. Výborná huba!

Reagovať na správu

portret

gabriell 26.2.2018 15:12

Pri lievikoch nič neriskuješ (ani pri ich zapíjaní pivom, či vínom)

Reagovať na správu

portret

SauceBox 8.10.2010 16:15

Zbieram, viacmenej pre farebný efekt. V mojom rebríčku je na 43. mieste. Sušené ma sklamali najviac. Ešte urobím druhý pokus, možno zloží reparát Morové kurča som nerobil, v tom to asi bude.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 9.10.2010 20:19

nekecaj.. vyskusaj

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 8.10.2010 16:38

...u mna je lievik velmi vysoko, mozno aj vyssie, ta jemna korenista chut je fantasticka, prestal som davat do jedal vselico, aby vynikla charakteristicka chut huby....a lievik napr :
obrazok_id=226545&poradie=14&form_hash=gallery
...ale jednoznacne vedie Máčikove "morové kura"...je jedinecne :
http://www.nahuby.sk/recept_detail.php?r...

Reagovať na správu

portret

karibu 8.10.2010 16:55

Zbieram, suším, drvím. Keď skoro nič nenájdem lievik to istí.

Reagovať na správu

portret

frantgaj 8.10.2010 18:11

V Raslaviciach toho roku ho bolo veľmi veľa.

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 8.10.2010 19:01

Je to výborná hubka.Nikdy som ho nenašiel vo väčšom množstve,až tohto roku.Len verím,že sa jeho rast neodmlčí na dlhší čas.Ja ho používam do polievky aj som ho zavaril do zmesi.Vyzerá to vo fľaši pekne kontrastne spolu s kuriatkami,či jelenkami.

Reagovať na správu

portret

Janko44 pokročilý 8.10.2010 20:04

Ja ho zbieram už viac ako 20 rokov. Je to veľmi chutná a aromatická huba. Používam ho hlavne sušený a rozomletý na prášok ako koreninu. Guľášu na záhrade dodá nezameniteľnú charakteristickú chuť. Dnes som bol tiež v lese aj s rodinou z Martina. Na večeru sme si urobili praženicu zo zmesi lievika a kozákov. Moja švagriná sa doslova rozplývala nad tým, že v živote nejedla lepšiu hubovú praženicu. Vrele doporučujem zbierať. U nás v okolí Poltára ho teraz rastie toľko, že ho možno kosou kosiť, ale napr. vlani som za celú sezónu nenašiel ani jeden.

Reagovať na správu

portret

spišak 9.10.2010 03:19

Na Spiši je ho každý rok dostatok

Reagovať na správu

portret

topvideo 9.10.2010 10:38

Okolie Topoľčian Považský Inovec i Tríbečské pohorie - hojný výskyt. Nezbieral som, ale dnes vyrážam a určite ho skúsim.

Reagovať na správu

portret

Tchert atlasár 9.10.2010 11:21

Lieviky si vysoko cením, sú u mňa Nr.1.
Trochu babračka pri umývaní sa bohato odmení.

Reagovať na správu

portret

majo 9.10.2010 11:43

aj u nás v okolí Levíc je ho ešte dosť, v minulosti som si ho akosi nevšímal, ale tohto roku je neprehliadnuteľný, tak som si dal námahu a čo-to som si naštudoval a už som ho nasušil aj som ho "tepelne" spracoval, chutí mi a už ho budem zbierať naďalej a s jelenkou poprehýbanou je to tak isto.servus

Reagovať na správu

portret

px pokročilý 9.10.2010 18:45

Zbiera už 15 rokov.Vynikajúca huba.Neumývam.Spodky odrežem,suším pokrájaný na drobnejšie kúsky.Pred použitým opláchnem na site ktoré sa používa na cestoviny,robím z nich skvelú zemiakovú vrstvenú zmes.Jednoduché ,účelné,naje sa celá rodina.Aj som ich nakladal.Jemné a skvelé.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 9.10.2010 19:45

...daj prosim recept na skvelu "zemiak vrstvy zmes"...

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 9.10.2010 20:17

ano prosim, posli do rubriky recepty

Reagovať na správu

portret

px pokročilý 10.10.2010 11:37

Ten recept :Ošúpať asi 1kg surových zemiakov/alebo podľa počtu členov domácnosti/,pokrájať na kolieska,prípadne hranolky,ošúpať aspoň 3 cibule,niekoľko strúčikov cesnaku,namočiť na malú chvíľku dostatočné množstvo sušených lievikov,radšej trošku viac ako menej.A teraz sa normálne vrství:na spodok pekáča zemiaky na ne vrstvičky cibule, lievikov a cesnaku pokrájaneho, posoliť okoreniť/jemne/,môže byť aj trochu mletej červenej papriky a opäť vrstva zemiakov,ten istý postup koľko vyjde.Olej pridať,aby neboli suché a nepripekali sa na spodku veľmi/počas pečenia sa môžu už aj premiešať.Keď sú zemiaky mäkké podávať.Dobrú chuť.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 9.10.2010 20:14

Tento rok je ho vsade spusta, nuz ber do zasoby, suseny ti vydrzi aj 3 roky, ak sa nestihne zjest
Najlepsi system zberu - zhora chytit cely trs medzi prsty, vytrhnut, odfiknut spodnu znecistenu cast, odfuknut pripadne necistoty napadane zhora a sup s nim do kosika, alebo platenej tasky. Doma je potom uz len minimum prace. Hodis rovno do susicky... alebo ho na sitku oplachnes, nechas odkvapkat a pouzijes priamo do jedla.

Reagovať na správu

portret

manussius 9.10.2010 22:11

Ahojte všetci!
Plne súhlasím s Milkou, a potvrdzujem spôsob zberu. Dodávam len, že ja ešte aj trošku pootočím s hubami, ľahšie sa vytrhajú a možno aj podhubie sa menej naruší.
Pripravujem Lievik trúbkovitý na rôzne spôsoby, ci už ako perkelt, polievka alebo paštika, či horúca pomazánka, no naozaj najviach ich využívam sušené. Je neodmysliteľnou časťou hubového prášku v našej domácnosti.
A sušia sa naviac menej pracne, ako ostatné huby lebo sa nemusia rezať na plátky, ani sa nelepia na sieťku.
Sušené používam aj netradične, napríklad do omelety kombinovanú s čerstvou bazalkou, alebo do špenátovej rolády so šampiňónmy. Pardóóón, s pečiarkami
Tohto roku som sa aj ja dostal do situácie, že som sa dva-trikrát musel otočiť s dvoma košmi, a vysypať všetko do auta, lebo už boli plné tých lievikov trúbkovitých.
Nezvyknem robiť výsostné poradie medzi jedlými hubami, no keď najdem lieviky, určite budú prvé, ktorých pozbieram!
-pogányzoltán-

Reagovať na správu

portret

roman24 9.10.2010 22:32

Keď tu čítam tie všetky komentáre a chválospevy, začínam mať výčitky, že som ho doteraz ignoroval. Hneď zajtra to idem napraviť. Dám vedieť ako som dopadol, nielen po hubárskej, ale aj kulinárskej stránke. Ďakujem za cenné rady a informácie v mene všetkých, čo zatiaľ nezbierali túto hubu.
Prajem ešte všetkým veľa hubárskych zážitkov po zvyšok sezóny.

Reagovať na správu

portret

manussius 9.10.2010 23:11

A ešte som zabudol dodať, podľa mňa tiež dôležitý fakt. Pre tých, ktorým teraz nepoviem novotu, môžu to brať ako zbytočné slová, no možno sa nájdu aj iní, menej vedomí.
Lievik trúbkovitý - aspoň podľa mojich vedomostí! -, sa nedá pomýliť so žiadnou jedovatou hubou; do konca vôbec so žiadnou, lebo má jednoznačné formové-farebné-viditeľné-hmatateľné znaky.

Reagovať na správu

portret

Tchert atlasár 10.10.2010 17:39

kuriatko sivéDá sa pomýliť s Kuriatkom sivým OBR 162221 . Doba výskytu aj lokalita detto.

Reagovať na správu

portret

Janko44 pokročilý 10.10.2010 18:08

To je síce pravda, ale žiadna katastrofa (otrava) nehrozí, pretože podľa nášho atlasu aj podľa Dermeka a Piláta je kuriatko sivé tiež jedlé, ale nie tak "prudko" ako lievik.

Reagovať na správu

portret

Anči 11.10.2010 10:21

Podľa mňa sa pomýliť nedá, nakoľko kuriatko sivé má žilky /lupene/ a lievik nie.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 11.10.2010 10:38

Dá, lebo niektorí si ich mýlia.

Reagovať na správu

portret

dimitry 11.10.2010 18:57

Ako tohto roku som nachadzal kopu lievikov, ale az teraz zistujem, ze polovica z nich bola kuriatko sive, lebo niektore mali zilky. A ja som sa cudoval, ze preco niekde su a preco nie. Bral som to ako nejaky variant lievika. Zas som o nieco mudrejsi. Dakujem A na okraj, lieviky su velmi chutne. Posledne 2-3 roky ich bolo malinko. Takato zatva ale uz pred par rokmi bola. A nie je to tak davno... Len mam dojem, ze tohto roku ich ovela viac hubarov zacalo zbierat.

Reagovať na správu

portret

Katka pokročilý 22.9.2014 18:45

Nedá . . . lievik má hladký spodok klobúka a kuriatko má typické "kuriatkovské" ryhovanie.
Ale ja zbieram obidva druhy . . . :-D

Reagovať na správu

portret

Papa Albano 10.10.2010 21:58

Tiež sa pridám s troškou do mlyna... Pozrel som si príspevky a som rád, že sú pozitívne. Priznám sa, že tento rok som zopár lievikov našiel ešte niekedy v júni, ale to bude asi tým, že som nezachytil ich hlavný rast teraz na jeseň. Čo som zvykol chodiť na "moje" 2 lokality, tak jednu pri Jakubove zničil minulý rok víchor s následným polomom a kalamitnou ťažbou dreva v lese a druhú (v Kuchyni)som navštívil práve tento rok v spomenutom júni. Dávam k dobru recept na šalát "Kominárik". Nie je z mojej hlavy, nachádza sa v knižočke "Malá kuchárka pre hubárov" od autorov Jana Vrbku a Bohuslava Ježeka (vydavateľstvo Osveta, 1982). Je to jednoduché. Lievik sa povarí asi 10 minút, nechá sa na site odkvapkať a ochladnúť, potom sa pridá nadrobno pokrájaná cibuľa a zaleje sa to nálevom z oleja, octu, korenia a soli. Mne to chutilo a ak sa mi lievik pritrafí (tento rok už asi nie), vyskúšam aj to "morové" či aké kurča.

Reagovať na správu

portret

L.Ď. pokročilý 11.10.2010 06:48

Milus - ja každý lievik ešte roztrhnem napoly. Vnútri lievikov bývajú slimáky.

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 11.10.2010 18:52

Presne tak a často aj ucholaky.

Reagovať na správu

portret

jankaTv 16.10.2010 17:50

Ale aj lievik trubkovitý nemusí byť napadnutý iba slimákom.Zbieram ich tiež aj na sušenie,a meliem ako korenie,ale vynikajúce sú aj na praženicu.Akurat že tam dám trošku oregana.

Reagovať na správu

portret

gabriell 9.9.2014 16:25

Ak nie je piatok, nevadí

Reagovať na správu

portret

caddy pokročilý 10.10.2010 21:45

Nejlepší houba do skvělého jídla "šumavský kuba" z krup a nebo rýže se slaninou.Poslední roky jsem je marně hledal,ale letos je jich i v Čechách hojnost.

Reagovať na správu

portret

ambr 10.10.2010 22:00

Vďaka jednému kamarátovi a tejto WEB stránke som ho začala zbierať asi pred mesiacom aj ja. Zatiaľ som ho nesušila, ale mám ho v mrazničke predvarený a uložený v menších dávkach na jedno použitie. Pridala som ho do rizota, bolo super. Ale super boli aj rezne naplnené plnkou z lievika - na 4 porcie pokrájať na malé kocky plátok slaninky, dať na panvicu opražiť, vo vypečenej masti speniť na kocky pokrájanú 1 malú cibuľku, pridať za hrsť lievika, za hrsť na kocky nakrájanej zelenej, resp žltej papriky, okoreniť a podusiť a na spojenie pridať 1 vajce. Karé nakrájať na asi 2 cm rezne, do ktorých sa urobí "kapsa", naplní sa asi 2 kopcovitými lyžicami plnky, zopne špáradlom. Obaliť v trojobale a vypražiť.
No a dnes som nazbierala zase za košík a pokračujem v odkladaní na "horšie časy".

Reagovať na správu

portret

Václav Burle 15.10.2010 23:08

V Čechách se o stroček trubkovitý zajímám téměř 60 let. V polovině minulého století se začal z lesů vytrácet až se ztratil. V posledních letech se opět začíná objevovat. Letos 2010 to byly po celé české republice doslova hody. Byl všude a ve velkém množství. Vědět tak, co se asi stalo, a jak to bude v letech příštích. A já se vás přátelé na Slovensku ptám. V jakém množství rostl stroček, lievik, na Slovensku v letech minulých. Děkuji za odpověď. Další informace a snímky můžete vidět na burle.blog.cz.

Lievik byl houbou Slovanů. V Čechách si nikdo neuměl představit, že by nebyl na vánočním stole. Jednou z hlavních štědrovečerních krmí je kuba (kroupy, česnek a lievik.) Lidi už na kubu zapomněli, neboť lievika nebolo. Dnes se kuba na vánoční stůl opět vrací. Bohu a Matičce přírodě chvála. Václav Burle.

Reagovať na správu

portret

Jiří Véle atlasár 16.10.2010 01:20

Už zase!! neskrytá relama na stránkách o houbách.

Reagovať na správu

portret

pakito13 pokročilý 16.10.2010 19:00

aj ja som zacal len tuto sezonu, uz som ho daval do prazenice aj som ho zavaral, a je to fakt dobra huba, je s nim trochu viac roboty pri cisteni som ho delil po dlzke aby som dostal vsetko zvnutra von a tiez musim potvrdit ze je ich plny les tohto roku

Reagovať na správu

portret

Destiny 16.10.2010 22:10

No a ja sa len potichu divím, ešte som v "mojich" oblastiach toto čudo nevidel...

Reagovať na správu

portret

babka Milka pokročilý 17.10.2010 00:45

My sme tiez zacali zbierat lievik trubkovity az tohoto roku. Pomohla mi k tomu priatelka Bobineta,ked bola u nas na navsteve a boli sme v lese,tak ma upozornila,ze su to dobre huby.Skusala som aj do hubovej prazenice,aj do huboveho rizota.Vsetko bolo super.Mame aj nasusene,tak skusim niekedy "morove kura".Kym sme byvali v Poprade,v jeho okoli som sa s touto hubou nikdy nestretla.Je dobre obcas vyuzit znalosti hubarov,ktori vedia dobre poradit.

Reagovať na správu

portret

ambr 18.10.2010 10:10

Včera som odskúšala nový recept - mexická fazuľa s lievikom. Pôvodne bol písaný s hlivou, ale je super aj s lievikom. K cibuli osmaženej na oleji pridať 2-3 strúčky roztlačeného cesnaku, čerstvý lievik, posoliť, okoreniť rascou a dusiť, kým sa neodparí šťava. Do tohoto základu vysypať 2-3 konzervy fazule (dala som rôznej farby a vodu z konzervy som čiastočne zliala), 1 konzervu kukurice, pridať čerstvú papriku nakrájanú na pásiky, podľa chuti čili papriku, nakrájanú petržlenovú alebo zelerovú vňať a ešte chvílu dusiť, kým sa chute spoja. Dobrú chuť.

Reagovať na správu

portret

dubanek 8.9.2014 19:46

A môžem otázku - prevárate ich vo vriacej vode?

Reagovať na správu

portret

ambr 9.9.2014 09:36

Ja nepredváram, ale aby sa mi lepšie skladoval v mrazničke preliala som ho vriacou vodou z varnej konvice a scedila - objem sa mierne zredukoval.

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 9.9.2014 12:37

Nemám v obľube mrazené potraviny. Lievik suším na site. Skladujem v sklenenej fľaši.

Reagovať na správu

portret

ambr 9.9.2014 13:21

Aj ja aj suším, ale na takú rýchlu prípravu mám po ruke aj mrazené.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 9.9.2014 14:54

Ešte som ich nemrazila, nezmení sa ich chuť?... Ako napríklad - kuriatka zhorknú mrazením.

Reagovať na správu

portret

1tana 9.9.2014 21:23

Akurat, ked pisem tieto riadky, dosusam v susicke lievik aj spolu so stopkami bedi a troma kozakmi osikovymi. Lievik som hned po prichode z hory dokladne osprchovala a aj som ho porozpolovala. Vyplavilo sa dost piesku, ved co, mi bude skripat medzi zubami, ked ho budem konzumovat ? A potom isiel odkvapkany rovno do susicky a teraz ho uz idem mliet spolu s ostatnymi na orechovom mlynceku na vegetu. Akurat vcera som pridala posledne zasoby z vlanajska do kelovej polievky s parkom.

Reagovať na správu

portret

dubanek 10.9.2014 19:05

Reagovať na správu

portret

... 22.9.2014 18:20

pokial nieco mrazis vo vseobecnosti /zelenina , ovocie/to treba blansirovat aby nedochadzalo k enzymatickym zmenam v zmrazenom tovare mam vstepene v pamati ze akurat hliva ustricova/neviem ci aj ine hlivy/ sa moze zmrazit aj surova
zabranenie enzymatickym zmenam v mrazenych potravinach takymto sposobom je vhodne najma pri ich dlsom skladovani /zamrazeni/

Reagovať na správu

portret

rufuss pokročilý 30.9.2014 21:14

no ale toto neplati pri kuriatkach...blanzirovala som, obvarala, neobvarala, uvarila - vzdy mi zhorkli...akurat som neskusala ich podusit ako pise babka Milka. Nezhorli mi akurat v zmesi z inymi hubami ako pise Husi, vtedy boli dobre

Reagovať na správu

portret

Nikotín 10.9.2014 08:06

Zbieram ho už asi desať rokov, používal som ho hlavne sušený. Tento rok som vyskúšal recept
z Rakúskeho Pilzfora a je to vynikajúce.
http://www.pilzforum.at/showthread.php?t...

Reagovať na správu

portret

dubanek 10.9.2014 19:04

ehm, ten odkaz nejako nefunguje, môžete sem dať ten recept ?

Reagovať na správu

portret

Nikotín 10.9.2014 23:32

Na olivovom oleji som opražil na kocky nakrájanú cibulu, pridal posekaný cesnak a lievik trubkovitý a jemne podusil, potom som pridal nakrájanú slaninu a dusil až sa slanina vyškvarila,
dochutil solou a korením.
Skúšal som ten link mne ide.

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 13.9.2014 11:48

Zbierame Po zbere potrhám na kúsky a usuším.Vynikajúci do polievok a do "číny".Polievku zafarbí mierne do čierna,ale to nevadí(zeleninovú,slepačiu)
A recept od Serpica-morové kura vyskúšaj-je vynikajúce.

Reagovať na správu

portret

sipovec 13.9.2014 16:18

Dovolím si tvrdiť, že v "číne" je lepší ako predpisovaný uchovec bazový, ktorý nemá žiadnu vôňu ani chuť /nepopieram, že má liečivé účinky/. Lievik takémuto jedlu dodá aj hubovú arómu, aj hubovú chuť. A tiež nepotrebuje extra dlhú tepelnú úpravu, čo je základom čínskej kuchyne.

Reagovať na správu

portret

motyliLET 13.9.2014 17:35

mozem potvrdit najcastejsie davam lievik do 'ciny' je bajecny a davam ho na zaver len ho prelejem vriacou vodou (cerstvy) a podusim maximalne 3-5 minut

Reagovať na správu

portret

jaba 15.9.2014 09:25

Lievik trubkovity. Ja ho zbieram uz roky,pravdaze ak rastie. Je dobry ako dochucovadlo, cize vysusit a rozmrvit na prasok.

Reagovať na správu

portret

ičiko 15.9.2014 14:00

Vyskúšajte lievik zaváraný v sladkokyslom náleve s cibuľkou.Presne tak,ako sa zavárajú kuriatka. Jeho výnimočná korenistá chuť sa v kombinácii s nálevom naplno prejaví,je to lahôdka.Recept mi pred rokmi poradil jeden starý poľovník...

Reagovať na správu

portret

kacka.pe 16.9.2014 12:46

Práve dnes idem robiť zavaraný lievik tak ako som robila kuriatka a rýdziky, minuly rok sme nevystihli a rok pred tým som sušila a podrvila na prášok. Malo to dosť špecifickú chuť. Myslím že zavarené budú viac chutiť.

Reagovať na správu

portret

Sleipner 16.9.2014 16:24

My sme zavarili lieviky s kuriatkami, v pohároch to krásne vyzerá,dali sme mrkvu,potom bude taká al dente akurát.Neviem či ešte aspoň raz nepôjdem, lebo stále idú.

Reagovať na správu

portret

Buki 28.9.2014 11:32

ja ich zaváram na sladkokyslo s mladými jelenkami - takisto dobrá farebná a chuťová kombinácia (a tiež preto, že teraz na jeseň zvyknú blízko lievikov hojne rásť jelenky)

Reagovať na správu