Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

Mikrovlnka v mykologii.


portret

fonzi 19.9.2010 20:58

Mikrovlnna rura je moja nenahraditelna pomocnicka. Odkedy ju pouzivam, nekazi sa mi vobec nic. Huby proste, ako hovorime my doma, "omikrovlnkujem".
Susene huby: pred uskladnenim do tesnych sklenic dam huby v umelohmotnej mise do mikrovlnky (zo tri hrste - 1 minuta - plny vykon). Huby sa zohreju asi na 50-60 stupnov, na stenach misky ostane trocha vlhkosti. Vysypem ich na papier a o tri minutky su absoltne suche, "chrastia". Uzavriem do sklenice. Nasiel som nedavno trojrocnu varku, boli uplne OK.
Akekolvek pasty, pastiky, natierky a pod.: Po naplneni sklenic otvorene sklenice do mikrovlnky, plny vykon kym sa nezcane var. Ihned zavriet (nepopalte sa!) a sup do pivnice.
Huby v octe: rovnaka procedura.
Nezabudajte, ze mikrovlnka zabija uplne vsetko zive a tympadom proste sterilizuje.
Julo Fonzi

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 19.9.2010 21:26

No ja by som teda veľmi neriskoval, aby sa mi zdeformovali v mikrovlnke výtrusy či cystidy. Ale s opísanou procedúrou pre huby na konzumáciu vyjadrujem súhlas.

Reagovať na správu

portret

pichlač 19.9.2010 23:03

no myslim si ze je to viac ako 50-60 stupnov na plný výkon

Reagovať na správu

portret

fonzi 20.9.2010 17:29

Pichlač, pozri si prosím moju odpoveď Jedefovi.
Zdravím. Julo

Reagovať na správu

portret

drass 20.9.2010 09:28

Prakticky každá huba, včítane húb jedlých a obzvlášť chutných, obsahuje rôzne jedy, väčšinou dokonale nepreskúmané, každopádne sú to pomerne zložité bielkovinné molekuly. Nieje vylúčené, že mikrovlnné žiarenie spôsobuje rozpad týchto molekúl nám neznámym spôsobom na nám neznáme menšie fragmenty, ktoré už môžu mať celkom nepopísateľné, hlavne nepreskúmané vlastnosti.
Osobne by som neriskoval používanie mikrovlnného žiarenia v mikrovlnnej rúre na akúkoľvek úpravu húb.
Celkom iná vec je použiť mikrovlnnú rúru s klasickým ohrevom klasickým elektrickým topným telesom.
Osobne nepoužívam mikrovlnnú rúru ani na ohrev jedla obsahujúceho huby, najradšej ju nepoužívam vôbec.
Netuším, či niekto na svete vôbec analyzoval, čo sa odohráva pri takomto spôsobe spracovania húb.

Reagovať na správu

portret

snakan 20.9.2010 09:32

Od kedy mame "mikrovlnku" stale v nej ohrievame jedla a aj jedla z hub. A zbieram pomerne vela druhov, tak neviem ...

Reagovať na správu

portret

jedef 20.9.2010 13:04

Aj ja mikrovlnku na zbavenie sa zárodkov hmyzu resp. červíčkov veľmi rád používam. Ale idem na max.35 sekúnd dva x. 1 minúta v kuse sa mi zdá byť veľa.

Reagovať na správu

portret

fonzi 20.9.2010 17:28

Jedef, celkový efekt mikrovlnky je daný týmito faktormi:
1. výkonnosťou agregátu
2. vekom agregátu - časom slabne
3. množstvom toho, čo je vnútri v mikrovlnke
4. podielom vody v ožarovanom objekte
5. časom pôsobenia vĺn.
My sme si s mojou mikrovlnkou našli spoločnú reč. Mám jednu určitú umelohmotnú misu, ktorú naplním do určitej výšky SUCHÝMI hubami a použijem práve 1 minútu na plný výkon. Ak mi raz moja pani tú misu vyhodí alebo sa mi mikrovlnka zlomí a budem musieť kúpiť novú, som stratený a budem musieť začať hľadať vhodnú kombináciu množstvo/výkon/čas od začiatku.
Pozdravujem!
Hubám zdar!
Julo

Reagovať na správu

portret

spišak 20.9.2010 17:16

Rozpad týchto molekúl nám neznámym spôsobom na nám neznáme menšie fragmenty, ktoré už môžu mať celkom nepopísateľné, hlavne nepreskúmané vlastnosti... Bez irónie - nepodliehajú rovnakému procesu huby pri každej tepelnej úprave?

Reagovať na správu

portret

drass 22.9.2010 11:43

Nie. Samotný princíp "ohrevu" mikrovlnným žiarením je odlišný, odlišné sú aj spektrá vlnových dĺžok a ich pôsobenie na potravinu.

Netvrdím, že mikrovlnné žiarenie je apriori zlé pre huby. Tvrdím, že mi nieje známa žiadna vedecky podložená štúdia, ktorá by označovala definitívne mikrovlny za nielen efektívny(účinný) spôsob úpravy húb, ale aj za dostatočne bezpečný.

V tej veci je celkom zaujímavé nazrieť napríklad na stránku http://www.organic-chemistry.org/topics/... ktorá síce nepojednáva celkom špecificky o problematike ohrevu húb, ale pojednáva dostatočne fundovane na tému ako sa mikrovlny dávno pred ich využitím na "ohrev jedla" využívali laboratórne a priemyselne pre chemickú syntézu - úmyselný vznik celkom nových molekúl pôsobením mikrovlnného žiarenia a s použitím rôznorodých činidiel - chemických látok.

K rovnakým procesom za žiadnych okolností nemôže dochádzať pri klasickom využití tradičných spôsobov tepelného spracovania potravín.

Pravda je, že ani huby napohľad nemenia výrazne v mikrovlnnej rúre "vlastnosti", vyzerajú celkom dobre a samozrejme na zničenie baktérií je mikrovlnka výborná.
V zásade ničí všetko živé. Nie náhodou kozmonaut vystavený reliktnému mikrovlnnému žiareniu nemôže ostávať dlho mimo Faradayovu klietku svojej kozmickej lode.
Z toho, že niečo dobre napohľad vyzerá však bohužiaľ nevyplýva, že je to dobré. Myslím, že toto pravidlo prežitia celkom dôverne pozná každý fanúšik húb.

Reagovať na správu

portret

spišak 22.9.2010 23:53

Vďaka za odpoveď. Z mojej otázky to síce nevyplývalo, išlo mi však o konečný výsledok týchto procesov, teda o to, či môže byť rozdiel medzi hubami sušenými v mikrovlnke a sušenými iným spôsobom. V podstate, či môže ovplyvniť huby spôsob odstránenia vody, všetkých zárodkov a prípadne lariev. Táto debata totiž ukazuje, že asi nie.
Nemožno totiž nezohľadniť postoje k technickým novinkám, ich prijímaniu a napokon i účinkom. Nebyť ich rôznosti, necestovali by sme dnes vlakom ani nijako ináč rýchlo, lebo by sme z toho museli zošalieť, ako sa nazdávali autority pri prvých pokusoch dopravovať železnicou osoby. A pred autami by ešta stále musel bežať chlapec so zástavkou.

Reagovať na správu

portret

drass 23.9.2010 13:42

Problém je v tom, že síce je pravda, že sa mikrovlnami z húb veľmi rýchlo odstráni voda, ale bohužiaľ nieje pravda, že by mikrovlny "obchádzali" bielkovinné štruktúry a decentne sa im vyhli bez následkov.
Vzhľadom na to osobne naďalej dám prednosť chlapečkovi s vlajočkou.

Reagovať na správu

portret

spišak 24.9.2010 23:27

Deštrukcia bielkovín začína kdesi medzi 50 až 60°C. Čo sa potom musí udiať pri najobyčajnejšom preváraní mlieka? Aké bezpečné je obyčajné vajce pripravené na akýkoľvek spôsob? Tieto upravené bielkoviny má ľudstvo na jedálnom lístku už naozaj veľmi dlho a nezdá sa, že by mu akokoľvek škodili. A platí to o každom mäse, o každej súčasti potravy, ktorá sa nekonzumuje surová.

Reagovať na správu

portret

fonzi 20.9.2010 17:31

Drass, zabudol si uviesť ešte, že mikrovlnka spôsobuje vypadávanie vlasov a zubov, odvápnenie kostí a čojaviem ešte čo. Naša rodina by musela byť už dávno buď vážne poškodená (možno sme, čože ja viem?) alebo mŕtva.
Skús si niekde pozrieť, ako vlastne mikrovlnka funguje. Nekupuj radšej nič trvanlivého v potravinách. Keby si len tušil, čím všetkým to ožarujú, spokojne by si tie huby do tej mikrovlnky strčil a vytešoval by si sa.
Píšeš: "Celkom iná vec je použiť mikrovlnnú rúru s klasickým ohrevom klasickým elektrickým topným telesom." To ale už nie je mikrovlnka, ale obyčajná rúra, trúba, pec či ako to nazvať.
P.s. Nezabúdaj na škodlivé vyžarovanie mobilu, televízora a monitra počítača!!
Julo

Reagovať na správu

portret

jedef 20.9.2010 22:29

Zabudol som podotknúť, že ju používam nastavenú na 750 W. Istotne , pri nižšom nastavení sa dá ísť s časom aj na 1 minútu. Ale aj tak by ma zaujímalo,či to žiarenie /ne/ovplyvňuje chitínový obal buniek... a či neprichádza po takomto ošetrení húb aj k oveľa lepšiemu využitiu ich nutričnej hodnoty.

Reagovať na správu

portret

fonzi 21.9.2010 14:04

Primárne pôsobí mikrovlnka tak, že rozkmitá molekuly vody, čím sa zvýši ich kinetická energia a samozrejme stúpa teplota. Myslím, že v bunke živého organizmu by mohlo dôjsť k tomu, čo popisuješ - v malej uzavretej bunke môže dôjsť k lokálnemu varu tam uzavretej vody a bunka môže praskať. Je známe, že pôsobením týchto javov sa bielkovinné molekuly "denaturujú" - rozbíja sa predovšetkým ich tzv. kvartérna štruktúra, neskôr hádam aj tzv. terciárna. Vzhľadom na to, že moje črevo dokáže pri trávení absorbovať tak či tak len mono, maximálne dipeptidy, mi tento rozpad nijeako neprekáža.
Povedal si to asi správne: pôsobením síl v mikrovlnnej rúre sa môžu huby stať stráviteľnejšími.
Mimochodom, ešte nikto z našej rodiny nemal po požití húb žiadne tráviace ťažkosti, a to jeme (žerieme aj také veci ako sú podpňovky, žlčáky či pečeňovce.
Zdravím.
Julo

Reagovať na správu

portret

canifer 23.9.2010 12:01

Pardón, Vy a Vaša rodina konzumujete žlčáky, preboha, a to ako?! Počul som, že za vojny ich vraj dlho vyvárali a potom jedli, ale je to dnes nutné. Asi každý, kto sa s touto nádhernou hubou stretol, musí nad Vaším tvrdením zavrtieť hlavou. Ja osobne sa venujem len tomu, do čoho sa pustí červ, či slimák, asi by aj tieto živočíchy s mojím názorom súhlasili.

Reagovať na správu

portret

fonzi 23.9.2010 15:14

Ano, obcas zlcaky nazbieram do dusenej zmesi hub, ked mame pansku partiu, po 45 minutach dusenia su prijemne koreniste. Ale ozaj len vynimocne, z roztopase.
Videl som uz aj muchotravky zelene obzrane od slimaka. Samozrejme, neviem, ako ten slimak dopadol, lebo nebol pritomny

Reagovať na správu

portret

drass 22.9.2010 11:58

Neviem, čo Ťa natoľko rozčúlilo, ale som celkom potešený. Naprosto úprimne.
To, že nemáš rád mikrovlnných fundamentalistov, ma vôbec z rovnováhy nevyvádza.

Čo je potešiteľné je, že o veci začínaš premýšľať.

Trochu viac informácií nájdeš v mojej odpovedi p.Jánovi Droppovi/spišak o pár riadkov vyššie.

Reagovať na správu

portret

hubyzdvora 11.9.2022 21:49

Sušim klasicky na sietke. Traz začalo pršať, tak uvažujem ich dosušiť v mikrovlnke vo vrstvách papierovej utierky.
Je sušenie húb v mikrovlnke škodlivé?
Hľadal som na internete.
https://www-bbc-com.cdn.ampproject.org/v...
Na BBC píšu že hubová výskumníčka doporučuje mikrovlnku . No ešte by bolo vhodné potvrdiť to inými článkami o výskume.

Reagovať na správu

portret

hubyzdvora 11.9.2022 21:54

Dúfam , že už je to bude v poriadku.
https://www-bbc-com.cdn.ampproject.org/v...

Reagovať na správu

portret

Cerák1 21.9.2010 14:57

Ja mikrovnku na dosúšanie húb používam už 3 roky.Pri výkone 750W podľa stavu vlkosti dosúšam v umelej mise po max. 30 sekundách, vždy ich nechám trošku odvetrať a kým nie sú celkom "šušťavé" tak zas 30 sekúnd.Skúsil som raz dať na minutu a pol v kuse, ale začali mať hnedú farbu a páchli ako prihorené. Som s takýmto spôsobom dosúšania veľmi spokojný a huby vždy perfektne vydržia-naviac pokiaľ by boli v nich nejaké vajíčka, alebo larvy hmyzu tak ich mikrovlny zničia...

Reagovať na správu

portret

bocacha pokročilý 21.9.2010 19:43

Ja mám s ňou špatné skúsenosti.Sušené huby som odtiaľ vytiahol a zostali akési vatové, ako burizóny, čo boli voľakedy. Asi som ich tam nechal dlhšie.

Reagovať na správu

portret

babina 21.9.2010 20:04

Ja tak dosúšam už aspoň 5 rokov, len miesto misky mám veľký sklenený tanier, zakryjem ich umelohmotnou pokrievkou s dierkami do mikrovlnky, húb dám tiež tak asi 3 hrste a 560 na 1 minútu, tanier ostane vlhý a pokrievka tiež, huby vysýpam na suchý teplý plech, hneď ako vychladný za pár sekúnd dám do sklenených fliaš. Nikdy sa nikomu nič nestalo, dokonca ani deťom nie, pochopiteľne od 4-rokov vyššie. Takto dosúšam aj rôzne zelené vňate, ale tie dávam na menší výkon. Ešte podotýkam, že huby predtým suším v sušičke, do mikrovlnky ich dám kvôli zárodkom molí a pod. Počula som, že niekto dáva do mrazničky.

Reagovať na správu

portret

víchrica 23.9.2010 10:42

Ja dosúšam huby v normálnej teplovzdušnej rúre, nastavím teplotu na 60 stupňov a do dvierok strčím habarku, a tak sa mi vlastne veľmi rýchlo odparí prebytočná voda z húb. Po čase presúšam aj uskladnené huby, pretože časom naberajú vlhkosť.

Reagovať na správu

portret

canifer 23.9.2010 11:56

No ja osobne, vyjadrujem nesúhlas. Mikrovlné žiarenie skutočne zabíja škodlivé mikroorganizmy, ale aj všetko ostatné. Dosť postihuje teda aj to, čo je v hubách pre nás pozitívne, a do istej miery aj chuťové vlastnosti húb. Preto, radšej uprednostňujem klasické blanšírovanie a mrazenie, a rozhodne - sušenie v sušičke.

Reagovať na správu

portret

fonzi 23.9.2010 15:17

Pri suseni hub davam absolutnu prednost pomalemu suseniu na site, pretoze v hubach dobiehaju enzymaticke pricesy a tym ziskavaju svoju spravnu aromu. Tento proces sa v susicke urychli, takze pokladam huby zo susicky za menej hodnotne (aspon co sa tyka aromy). Vsimni si este raz, na co pouzivam mikrovlnku: na zaverecne sterilizovanie UZ USCHNUTYCH HUB pred definitivnym uskladnenim.

Reagovať na správu

portret

medard.sp 24.9.2010 11:03

Ja suším (alebo dosušujem) huby v teplovzdušnej rúre nastavenej na 50 stupňov. Určite to vyskúšam aj v mikrovlnke v umelohmotnej miske. Nemám strach z mikrovlnky. Na zohrievanie ju používam bežne. Dokonca som v nej aj celkom malým deťom zohrieval mlieko. Keď manželku pochytí diétna mánia, tak si v nej pripravuje aj kuracie prsíčka.

Reagovať na správu

portret

Máčik 24.9.2010 12:06

Malým deťom sa mlieko zohrievať nemá!Proces,čo popísal Fonzi,začina od stredu a mohlo vy sa stať,že na periférii je mlieko studenšie,ale v konečnom dôsledku sa detičko môže obariť.Mole nachytajú-sekundárne-nehermeticky zatvorené niektoré potraviny v byte.

Reagovať na správu