Úvodná stránka » Atlas húb » Atlas húb - Zoznam »

pečiarka kriedová

Agaricus cretaceus Pers.
žampión křídový

Výborná jedlá huba

Klobúk/Plodnica:

Klobúk má 80-250 mm v priemere, najprv je polguľovitý, neskôr polguľovite zvoncovitý a napokon takmer rozprestretý. Za mladi je kriedovobiely, nesk8r krémovobiely a v dospelosti žltkastookrový, takmer hladký a matný. Po otlačení žltne iba veľmi málo.

Plodná časť:

Lupene sú 10-15 mm široké, husté, najprv dlho belavé, nesk8r špinavo mäsovoružové a napokon čokoládovohnedé.

Hlúbik:

Hlúbik je 80-160 mm dlhý a 20-35 mm hrubý, valcovitý, nikdy nie je dolu zhrubnutý do hľuzy, ale iba plocho useknutý. Býva biely a len v dospelosti jemne žltkastý. Pod prsteňom je za mladi jemne vláknito šupinkatý, v dospelosti úplne holý, po otlačení žltne iba veľmi málo. Prsteň je mohutný, dvojitý, hrubo blanitý.

Dužina:

Dužina je biela, v dospelosti trochu žltkastá, vonia jemne anízom.

Výtrusný prach:

Výtrusný prach je čiernohnedý.

Ľudové názvy:

pečiarka, petifrka, šampión, šampiňón, šampijonka, šajpánka, lajniak, pažitnica, pasenčorka, strništiarka, biela huba.

Výskyt:

Pečiarka kriedová rastie v lete a v jeseni zvyčajne na okraji lesov alebo aj ďaleko od lesov, na lúkach pod kríkmi. Je dosť zriedkavá. Rastie pravdepodobne v celom miernom pásme severnej pologule.

Je to dobrá jedlá huba, chuťou sa podobá pečiarke obrovskej.

Autor popisu:

Hlavná úprava: Mgr. Roland Baranovič (21. 05. 2001)
Zmeny vykonali: Paľo ° (06. 09. 2012)

Fotografie z galérií užívateľov ({{countOfImagesTotal}})

Aktuálne nemáme žiadne fotografie tohoto druhu.






Ext. zdroje

Aktuálne nie sú známe žiadne externé zdroje.


Mapa rozšírenia

mapa rozsirenia